Mestareiden mestari tekee paluun – Sami Jauhojärvi epäröi joihinkin kilpailutehtäviin osallistumista: ”Rajoja on koeteltu”

Jaa artikkeli
Mestareiden mestari
”Mestareiden mestareissa kaikki kisaavat kaikissa lajeissa. Lopuksi ratkaistaan voittaja kolmen finalistin joukosta”, Sami Jauhojärvi kertoo. Edellisen kisan 2012 voitti hiihtäjä Jari Isometsä. © mtv3
Mestareiden mestari -ohjelman kuvauksista palannut Sami Jauhojärvi kertoo, että huippu-urheilijat joutuivat kisassa koville niin fyysisesti kuin henkisestikin. Joidenkin tehtävien kohdalla Jauhojärvi mietti, pystyykö hän osallistumaan niihin lainkaan.

Ensin oli Vain elämää. Sen suosion vanavedessä koottiin urheilijat saman katon alle Supertähdissä sekä Mertaranta ja legendat -ohjelmassa. Nyt MTV3 lämmittää uudelleen Mestareiden mestarin, jossa kahdeksan suomalaista huippu-urheilijaa muuttaa samaan huvilaan Etelä-Afrikan Sedgefieldiin.

Mestareiden mestarin erottaa kuitenkin lajityypin muista ohjelmista se, että kyseessä on ensisijaisesti kilpailu. Ja kun kilpailijoina ovat entiset maailman huiput, lajit ovat rankkoja ja niissä kisataan tosissaan.

”Välillä uitiin suolaisissa vesissä, ja välillä suolavettä tuli silmistä”, kiteyttää tunnelmat ohjelman kuvauksista hiihtäjä Sami Jauhojärvi, parisprintin olympiavoittaja vuodelta 2014.

Haastatteluhetkellä on vielä salaisuus, missä lajeissa urheilijat tarkkaan ottaen taitojaan mittelevät. Sen verran Jauhojärvi kuitenkin paljastaa, että pelkällä hyvällä fyysisellä kunnolla ei kisassa pärjää kukaan.

Tehtävissä yhdistyvät esimerkiksi voima ja paineensietokyky tai nopeus ja nokkeluus. Hyötyä saattaa olla myös vahvuuksista, joita kilpailijat ovat kehittäneet omissa varsinaisissa lajeissaan.

Mestareiden mestarissa kysymys on kuitenkin siitä, miten niitä omia vahvuuksiaan osaa hyödyntää”, Jauhojärvi huomauttaa.

Luovuttaminen kävi mielessä

Pitkät kuvauspäivät ja rankat kisat olivat urheilijoille fyysisesti uuvuttavia, ja Jauhojärvi myöntää, että ohjelman teossa kysyttiin myös henkistä kanttia.

”Rajoja on koeteltu ja epämukavuusalueella on käyty. Ohjelmassa on mukana tehtäviä, joiden kohdalla jouduin miettimään, pystynkö osallistumaan ollenkaan.”

Omien rajojen koetteleminen ja äärirajoille venyminen ovat tuttuja asioita kaikille urheilijoille, jotka ovat kilpailleet maailman huipulla. Yhteiset kokemukset tiukasta harjoittelusta ja kovista kisoista hitsasivatkin porukan nopeasti yhteen, ja puhuttavaa riitti.

Jauhojärvi iloitsee siitä, että kisaajia yhdisti kokemusmaailman lisäksi samankaltainen huumorintaju. Joukossa kehittyi hyväntahtoisen piruilun henki, joka kertoo läheisyydestä ja luottamuksesta.

”Ohjelmassa kuullaan äärimmäisen kiinnostavia keskusteluja, joissa jaamme kokemuksiamme ja kohtaloitamme. Saattaa olla, että siellä sivutaan vähän urheilupolitiikkaakin”, Jauhojärvi vihjaa.

Tosimielellä ystäviä vastaan

Tiiviistä yhteishengestä huolimatta kaikille oli selvää, että kisat käydään tosissaan. Onhan myös hyvien ystävien kohtaaminen kilpakentillä huippu-urheilijoille tuttu tilanne. Uusien lajien haltuunotto tv-kameroiden edessä ei sen sijaan tuntunut yhtä luontevalta.

”Olemme kaikki tottuneet harjoittelemaan lujasti ja pärjäämään omissa lajeissamme, joten aivan vieraissa lajeissa kilpaileminen oli kova paikka. Ammattiurheilija on kuitenkin ammattiurheilija. Vaikka tehtävä oli miten outo, kukaan meistä ei lyönyt läskiksi, vaan kaikki vetivät täysillä loppuun asti”, Jauhojärvi kiittää.

Vastustajistaan Jauhojärvi tunsi etukäteen Olympiakomiteassa työskentelevän Mikaela Ingbergin ja Laura Lepistön, jonka kanssa hän edusti Suomen joukkueessa Vancouverin olympialaisissa 2010.

”Myös Hanna-Maria Seppälän olin tavannut jonkun kerran. Etukäteen ajattelin, että juuri Hanna-Maria saattaa olla kova vastus, koska hän on lopettanut uransa äskettäin niin kuin minäkin. Myös Marko Yli-Hannukselaa arvelin kovaksi kilpakumppaniksi.”

Se, kenen kanssa Jauhojärvi lopulta kävi kovimmat kisansa, paljastuu vasta ohjelmassa.

Mestareiden mestari,  su 8.10. klo 21.00 MTV3

Mestareiden mestaruudesta kilpailevat Marko Yli-Hannuksela, Teemu Tainio, Sami Jauhojärvi, Antti Törmänen Ringa Ropo, Hanna-Maria Seppälä, Mikaela Ingberg ja Laura Lepistö. Kuva: MTV3

X