Kauneus­kuningattaret avautuvat elämästään uudessa sarjassa – Lenita Airisto: ”Mukana ei ole yhtään lälläriä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Tiia Ahjotuli/Otavamedia
Lenita Airisto ja Riitta Väisänen lupaavat, että Kaunis elämä -ohjelmassa kuullaan suoraa puhetta missien elämästä, urasta ja ihmissuhteista.

Kun Riitta Väisänen katseli Mertarantaa ja legendoja sekä Teemu Selänteen luotsaamaa Supertähdet-sarjaa, hänen mielessään heräsi kysymys: miksei tällaista ohjelmaa ole tehty misseistä?

”Kyllä minä ainakin katsoisin mielelläni, kun kruunatut kauneuskuningattaret puhuvat suoraan elämästään, urastaan, miehistään ja perheestään”, Riitta Väisänen tuumaa.

Danny kannusti Riitta Väisästä ohjelmantekoon

Väisänen testasi ohjelmaideaansa esittelemällä sen ystävälleen Dannylle, joka kannusti jatkamaan kehittelyä. Kun myös tuotantoyhtiö Rabbit Films innostui Kauniista elämästä, Väisänen soitti Lenita Airistolle.

”Ajattelin, että jos Lenitaa ei saada mukaan, ohjelmasta puuttuu jotain. Kyllä hän on tässä sellainen kantava voima”, Väisänen toteaa.

Airiston vaa’assa painoi puolestaan paljon se, että kutsun ohjelmaan esitti nimenomaan Väisänen. Hän kehuu Väisästä säihkyväksi, valovoimaiseksi esiintyjäksi, joka on rautainen tv-ammattilainen ja joka osasi perustella pyyntönsä hyvin.

Tarja Smuran turhan pitkät sääret

Lenita Airiston mielestä on tavallaan loogista, että Väisänen sai idean ohjelmaan nimenomaan urheilijoiden keskusteluja katsellessaan.

”Jos jollakulla on pitkät jalat, hän voi harjaantua aitajuoksijaksi. Hyvän ulkomuodon saanut nuori nainen taas voi tähdätä ammatilliseen tavoitteeseensa Miss Suomi -kisojen kautta”, miettii Airisto, vuoden 1954 Suomen neito.

Kaunis elämä -ohjelman kuvauksissa Airisto tosin huomasi, että viime vuosikymmenten Miss Suomet pärjäisivät hyvin myös aitajuoksukisoissa.

”Kaikki naiset tässä porukassa ovat tuommoista Lauri Markkasen heimoa! Esimerkiksi upealla Tarja Smuralla on aivan turhan pitkät sääret. Hän voisi helposti antaa pari senttiä niistä minulle”, Airisto sanoo nauraen.

Vakavoiduttuaan Airisto toteaa, että vielä enemmän kuin Smuran sääriä hän ihailee tämän tinkimätöntä sosiaalista omaatuntoa. Yhtä vaikuttunut Airisto on rohkeudesta ja ronskiudesta, jolla Heidi Sohlberg on kohdannut rintasyövän ja puhunut siitä julkisesti.

Karita Tykkä tukee muita naisyrittäjiä

Porukan kuopusta Lotta Näkyvää Airisto kiittää älykkäistä keskusteluista. Näkyvä avasi Airistolle sitä, millaisten roolimallien puristuksessa nuoret naiset nykyisin kasvavat.

”Mediassa annetaan edelleen sellaisia harhakuvia, että naiset ovat jotain helposti särkyviä mimosoja. Sehän on sosiaalipornoa!” Airisto täräyttää.

Karita Tykkä puolestaan teki vaikutuksen Airistoon sillä, kuinka itsestäänselvästi hän tukee muita naisyrittäjiä.

”Karitalla oli koko ajan päällään suomalaisten designereiden töitä. Tämä on tärkeää! Kotimaisesta vaatesuunnittelusta pitää puhua joka päivä eikä vain itsenäisyyspäivänä”, Airisto huomauttaa.

Kaunis elämä -ohjelmassa elämästään kertovat Lola Odusoga, Lotta Näkyvä, Lenita Airisto, Karita Tykkä, Heidi Sohlberg, Tarja Smura, Riitta Väisänen ja Pia Lamberg.

Kaunis elämä -ohjelmassa elämästään kertovat Lola Odusoga, Lotta Näkyvä, Lenita Airisto, Karita Tykkä, Heidi Sohlberg, Tarja Smura, Riitta Väisänen ja Pia Lamberg. ©MTV Oy

”Missikisoissa pesivät sovinistiset arvot”

Vaikka kauneuskilpailut voivat olla nuorelle naiselle ponnahduslauta työuralle, näkee Airisto myös kisojen ongelmat.

”Huusin bravo, kun Pia Lamberg riisui missinkruununsa suorassa tv-lähetyksessä. Hän halusi tehdä töitä mallina eikä vain olla missikeisareiden tipusena. Näiden kisojen uudistuksista puhutaan, mutta yhä siellä pesivät vanhat sovinistiset arvot”, Airisto puuskahtaa.

Rasismia Airisto vihaa yhtä tulisesti kuin sovinismiakin.

”Ihailen sitä puskutraktorin voimaa, jolla Lola Odusoga on jaksanut mennä rasististen asenteiden läpi. Hän on hyvin päämäärätietoinen, kuten kaikki naiset Kauniissa elämässä. Mukana ei ole yhtään lälläriä”, Airisto kehuu.

Airistolle on luontevaa kehua kanssakaunottariaan, sillä naisten välinen solidaarisuus ja tuki ovat hänelle tärkeitä arvoja. Yhtä luontevasti tulevat Riitta Väisäseltä kehut Airistolle.

Väisänen siteeraa tytärtään Sofiaa, joka onnistui hänen mielestään tiivistämään Airiston olemuksen heti ensi tapaamisella: tyylikäs, kaunis, fiksu ja suorasanainen.

”Lisäksi Lenitalta voi kysyä mitä tahansa, ja hän neuvoo aina”, Väisänen kiittää.

Väisästä alkaa naurattaa, kun hän muistaa edellisen Airistolta saamansa neuvon.

”Lenita oli kuullut, että minulla on ihottumaa. Hän soitti ja käski minun lakata heti käyttämästä mustia vaatteita, jotka on värjätty ulkomailla ties millä ihmeaineilla. Lenita on kyllä hyvä tyyppi, sellainen välittävä.”

Kaunis elämä, ti 20.2. klo 21.00 MTV3 & Ava

X