Naurusta menet kyyneliin: Elämäniloa kupliva Viulunsoittaja katolla kuvaa osuvasti myös elämän arvaamattomuutta

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tevyen roolissa on Chaim Topol.

(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

Tutkimuksissa on todettu, että laulaminen tekee onnelliseksi. Musiikin tuottaminen vapauttaa mielihyvähormoneja ja parantaa vastustuskykyä. Vaikka musiikkiesitysten katseleminen televisiosta ei innostaisi omaan äänentuottoon, on taitavan laulamisen näkeminen varmasti terveellistä sekin. Suosittelen siis kesäflunssan torjuntaan Teeman musikaalitarjontaa.

Nyt on mahdollista nähdä lajityypin huippuja aina Taina Elgin Tytöistä Cherbourgin sateenvarjoihin, West Side Storystä modernimpaan musiikkihurvitteluun Priscilla – aavikon kuningatar.

Tällä viikolla esitysvuoroon tuleva, Norman Jewisonin vuonna 1971 ohjaama Viulunsoittaja katolla on elämänmakuinen tarina Ukrainasta. Jumalalleen uskollinen maitomies Tevje joutuu perinteiden ja uuden ajan kahnaukseen, kun tytärten naimakaupat eivät suju totutun kaavan mukaan. Uuden omaksuminen on Tevjelle vaikeaa, koska ”ilman perinteitä elämämme olisi yhtä hutera kuin viulusoittaja katolla”.

Elämänsä roolissa israelilainen Chaim Topol saa laulettavakseen muun muassa musikaaliklassikot Rikas mies jos oisin ja Nousee päivä, laskee päivä. Jerry Bockin (1928–2010) aikanaan näyttämölle säveltämät hittilaulut ovat ikuisia. Viulunsoittaja katolla on Suomen esitetyimpiä musikaaleja.

Suosion syy ei ole vain musiikissa, sillä ajoittain elämäniloa kupliva Viulunsoittaja kuvaa osuvasti myös ihmisen ikuista mielivaltaa ja elämän arvaamattomuutta. Karjalaisjuurisena liikutun joka kerran nähdessäni apeat anatevkalaiset maantiellä, mukanaan vain se, minkä jaksavat kantaa.

Viulunsoittaja katolla, la 16.6 klo 21.00 Yle Teema & Fem

X