Oikeusmurha jalkapallostadionilla: Hillsborough-dokumentti osoittaa, miten välinpitämättömyys ja ammattitaidon puute johtivat katastrofiin

Kaikkiaan 96:n Liverpool FC:n kannattajan hengen vaatineesta Hillsborough’n katsomokatastrofista tuli jalkapallokulttuurin vedenjakaja ja Britannian oikeusjärjestelmän häpeäpilkku.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Osa Liverpoolin kannattajista yritti pelastautua kiipeämällä ylempään katsomoon.

Kaikkiaan 96:n Liverpool FC:n kannattajan hengen vaatineesta Hillsborough’n katsomokatastrofista tuli jalkapallokulttuurin vedenjakaja ja Britannian oikeusjärjestelmän häpeäpilkku.
(Päivitetty: )
Teksti: Matti Rämö

Englannin Valioliiga on maailman seuratuimpia urheilusarjoja. Vielä 1980-luvun lopulla brittijalkapallo oli paikallinen vetonaula, josta työväenluokkainen imago ja huliganismin uhka tekivät yläluokkaisissa silmissä epäilyttävän.

Tähän maaperään osui tapaus Hillsborough, Britannian urheiluhistorian suurin onnettomuus.

Daniel Gordonin dokumentti Hillsborough (2014) käy läpi kuolettavan tapahtumaketjun ja omaisten vuosikymmenien taistelun oikeuden puolesta.

Kuoleman katsomo

15. huhtikuuta 1989 Liverpool FC:n ja Nottingham Forestin kannattajat matkustivat Sheffieldiin Hillsborough’n stadionille Englannin cupin välieräotteluun.

Ennusmerkit olivat huonot. Ottelun turvallisuudesta vastanneella poliisipäälliköllä David Duckenfieldillä ei ollut riittävää kokemusta jalkapallotapahtumista. Ruuhkan lisääntyessä hän määräsi ylimääräisen portin avattavaksi.

Ennestään ahtaaseen katsomoon ohjatut Liverpoolin kannattajat aiheuttivat hengenvaarallisen paineen. 96 ihmistä kuoli ja 766 loukkaantui.

Puutteellinen turvasuunnitelma ja Duckenfieldin kyvyttömyys reagoida hädän hetkellä lisäsivät tuhoa.

Jälkien peittely

Gordonin dokumentti osoittaa rauhallisesti, miten välinpitämättömyys ja ammattitaidon puute johtivat katastrofiin.

Metalliverkolla aidatut seisomakatsomot olivat riskialttiita. Se oli nähty Hillsborough’lla jo 1981, kun yleisöä puristui vaarallisesti aitoja vasten Tottenhamin ja Wolverhamptonin ottelussa.

Ketään ei tuntunut kiinnostavan. Jalkapallo oli vähäväkisten ajanviete, jonka turvallisuus ei ollut korkealla Britanniaa 80-luvulla hallinneiden toryjen prioriteettilistalla.

Poliisit hyödynsivät jalkapallofaneihin liittyneitä negatiivisia mielikuvia peitellessään jälkiään. He leimasivat Hillsborough’n onnettomuuden syyllisiksi fanit, joiden valehdeltiin murtaneen ylimääräisen portin ja aiheuttaneen kuolettavan kaaoksen juovuspäissään.

Iltapäivälehti Sun väitti Liverpoolin kannattajien varastelleen kuolleiden tovereidensa lompakoita ja virtsanneen näiden ja poliisien päälle.

Valheiden tuoma suru ja epäoikeudenmukaisuuden kokemus verestävät yhä Gordonin haastattelemien Hillsborough’n uhrien ja heidän omaisiensa kasvoilla. He saivat odottaa totuuden julkituloa 2010-luvulle asti.

Seisomakatsomot pois

Gordonin amerikkalaiselle ESPN-kanavalle tekemä dokumentti on perusvarma yhdistelmä puhuvia päitä ja rekonstruktioita.

Painopiste on onnettomuudessa ja poliisin peittelyoperaatiossa. Hillsborough’n vaikutus jalkapallokulttuuriin kuitataan vasta lopputeksteissä.

Tragedia vei seisomakatsomot ja avasi tietä brittifutista keskiluokkaistaneille muutoksille, joiden lopputulos on nykyinen, kiiltävä Valioliiga.

Sub Doc: Hillsborough, su 17.6. klo 18.50 Sub

X