Pseudodokumenttisarja Kansalainen Turhapuro käsittelee Uunoa todellisena ihmisenä - Vesa-Matti Loiri: ”Uuno seurasi aina aikaansa”

Pseudodokumenttisarja Kansalainen Turhapuro on kunnianosoitus Uuno-elokuvien tekijöille. Uunon tarinan rinnalla kulkee suomalaisen yhteiskunnan kehitys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vesa-Matti Loirin mukaan nykylapsetkin osaavat repliikkejä Uuno-elokuvista.

Pseudodokumenttisarja Kansalainen Turhapuro on kunnianosoitus Uuno-elokuvien tekijöille. Uunon tarinan rinnalla kulkee suomalaisen yhteiskunnan kehitys.
(Päivitetty: )
Teksti:
Seura

Lauri Nurkse. ©OM-ARKISTO

Ohjaaja Lauri Nurkse  halusi tehdä televisiosarjan Uuno Turhapurosta. Hän ei kuitenkaan päätynyt perinteiseen ratkaisuun. Tämä miellytti Vesa-Matti Loiriakin.

”Täytyy tunnustaa, että en aluksi ollut kovin innoissani ideasta. Että taasko pitää vetää Uunon vaatteet päälle? Mutta ajatus olikin kokonaan toinen. Saan esiintyä sarjassa omana itsenäni enkä Uunona. Se oli kiinnostava näkökulma”, Loiri kertoo.

Kansalainen Turhapuro on kuusiosainen sarja, jossa Uunon elämää ja tekoja tarkastellaan vasten suomalaista yhteiskuntaa ja sen kehitystä. Kyseessä on niin kutsuttu pseudodokumentti eli Uuno esitellään sarjassa todellisena henkilönä.

”Nyt kun kerran elämme totuuden jälkeistä aikaa, niin halusimme heittää katsojat ikään kuin hyvällä tavalla kujalle. Eli suhtaudumme tosiasioina kaikkeen, mitä Uuno-elokuvissa on. Sarja on myös kunnianosoitus niin Veskulle, Spedelle, Ere Kokkoselle kuin muillekin Uunojen tekijöille ja näyttelijöille”, sarjan ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja Nurkse kertoo.

Kaikilla on mielipide Uunosta

Kansalainen Turhapuron juontajana toimii Pirjo Heikkilä, joka johdattelee katsojat Uunon maailmaan. Elokuvakatkelmien lisäksi kuullaan Uunon ystävien ja tuttavien haastatteluja. Lenita Airisto ja Hannele Lauri kertovat, kuinka ovat aikoinaan tutustuneet Uunoon. Loiri puolestaan paljastaa, että oli aikoinaan Uunon koulukaveri.

”Olemme aina asuneet hyvin lähellä toisiamme”, Loiri kertoo sarjassa.

Oman mielipiteensä Uunosta pääsevät heittämään muiden muassa myös Jari Sarasvuo, Tuomas Enbuske ja Hjallis Harkimo. Asiantuntijahaastateltavana toimii Tuomas Marjamäki, joka on kirjoittanut Uunosta tietokirjoja. Tämän lisäksi sarjassa esiintyy myös fiktiivisiä hahmoja, kuten insinööri Sörsselssönin veli Kari (Tom Liljemark) ja Uunon entinen naapuri (Jorma Hellström).

”Kaikki, joita pyydettiin, lähtivät mukaan. Ja kaikilla tuntui olevan paljon sanottavaa Uunosta”, Nurkse sanoo.

”Esimerkiksi Hjalliksen kanssa sovittiin puolen tunnin haastattelu. Sitten yhtäkkiä huomattiin, että oltiinkin jo keskusteltu kaksi tuntia. Emme millään tavalla ohjailleet haastateltavia, vaan he saivat sanoa mielipiteensä vapaasti. Eivätkä ne kaikki aina olleet ylistäviä.”

Uuno seurasi aikaansa

Vesa-Matti Loiri sonnustautuu Uunoksi elokuvan kuvauksissa vuonna 1990. ©OM-ARKISTO

Ensimmäinen osa toimii sarjan esittelyjaksona. Siinä käydään läpi tulevia teemoja. Jatkossa kukin jakso keskittyy tarkemmin tietyn aiheen ympärille, kuten rahan tai avioliiton. Sarjassa esitellään myös Uunon berberiä ja verkkopaitaa, joita on uskollisesti säilytetty Maikkarin varastossa.

”Muistan vielä sen hetken, kun avasin kassin ja sain käsiini Uunon vaatteet”, Nurkse muistelee.

”Kyllähän siinä tietty yhtymäkohta saattaa olla, kun ajattelee Uunon asusteita ja tämän päivän nuorison repaleista vaatetyyliä”, Loiri lohkaisee.

Nurkse ja toinen käsikirjoittaja Melli Maikkula ovat tehneet valtaisan työn sitoessaan Uunojen tapahtumat osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Vuosina 1973–2004 valmistuneet Uunot toimivat läpileikkauksena siitä, millainen Suomi kunakin vuosikymmenenä on ollut.

”Vasta jälkeenpäin olen huomannut, miten hyvin eri aikojen ilmapiirit näkyvät elokuvissa. Uuno seurasi aina aikaansa”, Loiri sanoo.

Sekä Loirin että Nurksen mielestä Uunon kiehtovuus perustuu ennen kaikkea hahmon tunnistettavuuteen. Uuno-elokuvissa käsiteltiin komedian kautta tuttuja asioita, kuten parisuhteeseen tai avioliittoon liittyviä ongelmia. Ja Uuno vetoaa ihmisiin vielä tänäkin päivänä.

”Kyllä Uunon suosio on ollut aivan käsittämätön. Koko ajan tuntuu tulevan uusia sukupolvia”, Loiri kertoo.

”Olin kerran päivällä kotipihalla ja siitä meni ohi lastentarharyhmä. Ja ne alkoivat sitten toistella repliikkejä Uuno -elokuvista. Sellaiset pikkuskidit, jotka eivät olleet vielä edes syntyneet, kun viimeinen Uuno tehtiin.”

Kansalainen Turhapuro, la 25.11. klo 20.30 MTV3

X