Radio Suomen Jake Nyman ja Pekka Laine ovat kutsumustyöläisiä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Sampo Korhonen Joulupäivän aamuna kaksikkoa kuullaan yhdessä ohjelmassa Jaken ja Pekan jouluaamu. ”Uudelle musiikille ei jää aikaa niin paljoa kuin haluaisi”, harmittelevat musiikin historian löytöretkeilijät Pekka Laine ja Jake Nyman.
Kuka tahansa voi soittaa samat levyt kuin me, mutta tärkeämpi onkin se tarina mitä kerromme kappaleiden välissä, muistuttavat Radio Suomen musiikkitoimittajat Jake Nyman ja Pekka Laine.

Monet kerrat ääni antaa radiolle kasvot. Osaavan musiikkitoimittajan kanssa voi syntyä pitkäaikainen ellei jopa elinikäinen suhde, jossa matkataan yhdessä pitkin sävelten loputtomia valtateitä, ajassa ja ajatuksessa, muistoissa ja mielikuvissa.

Jake Nymanin ja Pekka Laineen omia ohjelmia kuunnellaan sekä toimittajien että heidän soittamansa musiikin takia.

Hämeenlinnasta Helsinkiin saapunut Nyman aloitti radiouransa vuonna 1972 ohjelmalla Leonard Cohenista. Kanadalaisartisti kuoli vastikään, ja Jake Nymanin Popradion muistojakso nousi Areenan ylivoimaisesti kuunnelluimmaksi.

”Siitä kun aloitin, aina 80-luvun puoliväliin asti Yle oli ainoa radio, ja harvoja musiikkiohjelmia kuunneltiin todella tarkkaan. Tapaan edelleen ihmisiä jotka kertovat nauhoittaneensa kasetille vaikkapa Sladea tai Hatfield And the Northia Matkalla maineeseen -ohjelmassa, ja ihmettelevät mikseivät ne soi edelleen”, Nyman perkaa kuulijapalautteen yhtä sarkaa.

Kolmesta kirjasta tiedon valtateille

Pääkaupunkiseudulla kasvanut Pekka Laine tuli Radio Suomen kesätoimittajaksi suuren radiokanavauudistuksen myötä vuonna 1990.

”Näen asioiden muuttuneen aika radikaalisti viimeisen kymmenen vuoden aikana”, hän miettii.

”Periaatteessa kaikki maailman musiikki on saatavilla erilaisten verkkopalvelujen ja muiden kautta.”

Napin painalluksella on myös mahdollisuus saada musiikintekijöistä valtavasti sellaista informaatiota, jonka kaivaminen oli aikoinaan työn takana.

”Minulla oli aloittaessani kolme hakuteosta, Lillian Roxonin Rock Encyclopedia, sekä yksi tanskalainen ja saksalainen kirja”, muistelee Nyman. Itse hän on kirjoittanut ja toimittanut pitkälti toistakymmentä alan teosta, ja saanut ansioistaan mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

”Ihmiset takertuvat turhan herkästi faktoihin. Kukaan ei tiedä kahtakymmentä prosenttiakaan populaarimusiikin historiasta. Ja mitä tietämykseen tulee, on Pekka mennyt ohitseni jo kauan sitten”, kiittää Jake.

”Faktoillakin pitää olla merkitys”, toppuuttelee vuoden alusta omaa Pekka Laineen Ihmemaa -ohjelmaa vetänyt Laine. Hänkin on pokannut palkintoja, komeilevathan ansioluettelossa mm. monen median suursarjat Rock-Suomi, Iskelmä-Suomi ja viimeksi Klassinen Suomi.

Kunnianhimoista kansanvalistusta

”Vaikka meitä helposti henkilöidään faktoihin, ei meidän jutun ydin ole knoppitieto. Kun tietää riittävästi ja musiikkiin löytyy kiinnostavia tarttumapintoja, voidaan rakentaa vähän laajempia kulttuurillisia paketteja”, Laine selventää Nymanin nyökkäillessä.

”Kutsuisin sitä mitä me teemme musiikilliseksi tarinankerronnaksi”, määrittelee Laine.

Eläkeläisenä ohjelmien tekoa jatkava Nyman kokee työn edelleen kansanvalistustehtävänä.

”Kyllä meidän täytyy pitää uudet kuulijat ja nuoremmat sukupolvet tietoisina populaarimusiikin historiasta. Mitä on tapahtunut aikaisemmin? Kaikkihan johtuu jostakin.”

Keväällä 50 täyttänyt Laine valittaa muistinsa huonontuneen, mutta aprikoi olisiko tullut tämän myötä paremmaksi ammatissaan: knoppitiedon tunkemiseen ei tunne yhtä suurta tarvetta kuin nuorempana.

Leikillisen itseruoskinnan takana avautuu vakava todellisuus. Laineen ja Nymanin nimikko-ohjelmat suunnitellaan ja kirjoitetaan tarkkaan, ”kutsumustyötä tekevän käsityöläisen” kunnianhimolla.

”Mutta jos vaikka juonnamme yhdessä Kadonneen levyn metsästäjiä, ja ollaan suorassa lähetyksessä, silloin puhutaan vapaasti mitä sylki suuhun tuo”, pistää Nyman.

Intohimo musiikkiin ei laannu.

”Olemme musiikin ongelmakäyttäjiä”, veistelee Laine.

”Ja sekakäyttäjiä”, jatkaa Nyman.

Radio suomi Jake Nymanin popradio su 27.11.2016 klo 11.03 

Radio suomi Pekka Laineen ihmemaa su 27.11.2016 klo 10.04 

X