Tasa-arvo kuuluu kaikille: Helsinki Pride -kulkue televisioidaan nyt ensimmäistä kertaa

Pride 2018 -lähetyksen juontajat Rosa Kettumäki ja Sean Ricks haluavat välittää katsojille iloista karnevaalitunnelmaa ja painavan yhteiskunnallisen viestin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rosa Kettumäki ja Sean Ricks toivovat, että Pride 2018 -lähetystä katsovat myös ne ihmiset, jotka kokevat asian itselleen etäiseksi. ”Uskon suomalaisten perusfiksuuteen ja siihen, että olemme valmiita kuuntelemaan muita ja testaamaan omia mielipiteitämme”, Ricks sanoo.

Pride 2018 -lähetyksen juontajat Rosa Kettumäki ja Sean Ricks haluavat välittää katsojille iloista karnevaalitunnelmaa ja painavan yhteiskunnallisen viestin.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Rosa Kettumäki ja Sean Ricks toivovat, että Pride 2018 -lähetys herättää katsojat ajattelemaan sitä, miten vähemmistöjen asiat koskettavat joka ikistä ihmistä.

”On meidän kaikkien yhteinen etu, että tasa-arvo etenee. Mitä useammilla ihmisillä on hyvä olla yhteiskunnassa, sitä parempi olo meillä kaikilla on”, Ricks kiteyttää.

Ohjelmassa seurataan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia esille tuovaa Pride-kulkuetta Helsingin keskustassa. Iloisen karnevaalitunnelman lisäksi Kettumäki ja Ricks haluavat välittää katsojille tärkeän yhteiskunnallisen viestin: tasa-arvo kuuluu kaikille.

Tapahtuman perusta on Setan Vapautuspäivissä, joita alettiin järjestää 1975. Ensimmäinen varsinainen Helsinki Pride marssittiin 2006, ja Yle televisioi kulkueen nyt ensi kertaa.

Toimittajat Emma Karasjoki ja Essi Lampi liikkuvat Pride-lähetyksessä kulkueen keskellä, ja Kettumäki ja Ricks pystyttävät haastattelupisteensä Senaatintorille. He ovat kutsuneet vieraikseen muun muassa YouTube-tähti Tuure Boeliuksen, pormestari Jan Vapaavuoren ja tapahtuman suojelijan, kansanedustaja Jani Toivolan.

”Vaikka kysymys on meidän kaikkien yhteisestä asiasta, haluamme tietenkin jututtaa lähetyksessä etupäässä niitä ihmisiä, joiden arkea teema konkreettisimmin koskettaa. Lisäksi haastattelemme päättäjiä, joilla on työnsä puolesta mahdollisuudet vaikuttaa asioihin”, Kettumäki kertoo.

Toimittajilla on suuri vastuu

Kettumäki huomauttaa, että poliittiset päättäjät eivät kuitenkaan saa muutosta aikaan yksin. Asenteet muuttuvat hitaammin kuin lakiteksti.

”Esimerkiksi alkukesän Pori Jazz -tapaus osoitti, etteivät ennakkoluulot vähemmistöjä kohtaan nollaudu lainsäädännöllä. Tässä meillä toimittajilla on tärkeä tehtävä. Se, miten asioita käsitellään mediassa, vaikuttaa monesti ihmisten ajatuksiin enemmän kuin lakikirjan teksti”, Kettumäki miettii.

Kettumäki muistuttaa myös, että vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki on jo saatu voimaan, translaissa on vielä pitkä tie kuljettavana. Ymmärryksessämme sukupuolten kirjosta on myös parannettavaa. Kahtiajaottelu miehiin ja naisiin on juuttunut sitkeästi ajatteluumme.

Ricks jatkaa, että tältä pohjalta Pride-lähetyksen juontaminen on paitsi ilo ja kunnia myös vastuullinen tehtävä. Kun puhutaan niin henkilökohtaisista asioista kuin ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, kohtaamisiin on valmistauduttava huolella ja kysymykset mietittävä tarkkaan.

Näitä asioita Kettumäki ja Ricks ovat pohtineet yhdessä jo puoli vuotta Perjantai-ohjelmassa, jossa Kettumäki aloitti vuoden alussa Pekka Vahvasen seuraajana.

”Oli ilo saada Pekan tilalle toinen huipputyyppi. Rosa toi ohjelmaan oman rosamaisen energialisänsä, ja meidän on helppo tehdä töitä yhdessä. Lähestymme asioita samalla tavalla ja jaamme samanlaisen arvopohjan”, Ricks kiittää.

”Meillä kaikilla on ennakkoluuloja”

Kettumäen ja Ricksin yhteisiin työtapoihin kuuluu se, että molemmat perehtyvät asioihin perusteellisesti ja ovat valmiita kyseenalaistamaan myös omia ajatuksiaan ja asenteitaan.

Ricks muistuttaa, että meillä kaikilla on ennakkoluuloja, joista emme välttämättä ole edes tietoisia. Kun niihin törmää omassa päässään, voi ryhtyä miettimään, mille pohjalle itse asiassa on käsityksensä perustanut.

”Tämänkin vuoksi olisi ihanaa, jos Pride-lähetystä katsoisivat ihan kaikenlaiset ihmiset. Ei sinun tarvitse välttämättä mielipidettäsi lähteä muuttamaan, mutta on terveellistä testata omia asenteitaan ja kuunnella erilaisia ihmisiä ja heidän tarinoitaan”, Ricks toteaa.

Kettumäki ja Ricks pitävät tärkeänä paitsi sitä, että vähemmistöjen oikeudet tuodaan mediassa esille, myös sitä, että eri ryhmien edustajat esiintyvät julkisuudessa erilaisissa rooleissa. Vaikka vähemmistöjen edustajat ovat oman asiansa parhaita asiantuntijoita, he ovat myös paljon muuta.

”Olisipa hienoa nähdä useammin romaniasuun pukeutunut ihminen tv:ssä puhumassa asiantuntijana jostain muusta asiasta kuin romanien asemasta”, Kettumäki tiivistää ajatuksen.

Pride 2018, la 30.6. klo 12.45 Yle Teema & fem

X