X-Men: Days of Future Past – Marvelin mutantit pelastavat maailman 70-luvulla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence näyttelee Mystikkoa. © Alan Markfield / 2013 Twentieth Century Fox Film Corporation

Marvelin Ryhmä X -sarjakuva on poikinut jo 11 X-Men -elokuvaa sekä tv-sarjat S.H.I.E.L.D. Agentit ja The Gifted. Kolme uutta elokuvaa on kehitteillä.

Ahdistelusyytösten vuoksi nyttemmin telakalle nostettu ohjaaja Bryan Singer ohjasi seitsemännen X-Men -elokuvan X-Men: Days of Future Past ja saikin aikaan yhden sarjan parhaista osista.

Mutanttien ja ihmisten keskinäisiin ristiriitoihin keskittyvässä tarinassa mutanttisankari Wolverine lähetetään tulevaisuudesta vuoteen 1973 korjaamaan virhe, jonka seuraukset uhkaavat tuhota mutantit ja koko maailman.

Huumorilla silatussa tarinassa sivutaan aiemman X-Men: First Class -elokuvan tapaan Yhdysvaltojen lähihistorian kipupisteitä, tällä kertaa Vietnamin sotaa. 70-luvun lookia ja ilmiöitä katsellaan ironisesti.

X-Men -elokuvat ovat tuoneet supersankarimaailmaan hieman aikuisempaa otetta vertauskuvallisella teemallaan rasismista ja syrjinnästä. Sarja on tasoltaan epätasainen, mutta Days of Future Past edustaa tarinaltaan, huumoriltaan ja kerrontansa juohevuudella sen kärkeä.

X-Men: Days of Future Past, la 12.1. klo 21.00 Sub

X