11. Syyskuuta: Päivä Amerikassa sisältää runsaasti ennennäkemätöntä materiaalia maailmaa ravistelleista tapahtumista

Erityisesti ihmisten kokemuksiin ja tunteisiin keskittyvä 11. Syyskuuta: Päivä Amerikassa -dokumenttisarja tehtiin terrori-iskun 20-vuotispäivän kunniaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dokumenttisarjassa nähdään tuttua kuvaa 9/11:stä, mutta myös ennennäkemätöntä materiaalia.

Erityisesti ihmisten kokemuksiin ja tunteisiin keskittyvä 11. Syyskuuta: Päivä Amerikassa -dokumenttisarja tehtiin terrori-iskun 20-vuotispäivän kunniaksi.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

11. Syyskuuta: Päivä Amerikassa-sarja tehtiin yhteistyössä 9/11 memorial & Museumin kanssa.

Lauantaina 11.9. tulee kuluneeksi 20 vuotta terrori-iskuista, joissa tuhottiin New Yorkin WTC-tornit ja vahingoitettiin USA:n puolustusministeriön hallintorakennusta Pentagonia. Iskussa kuoli lähes 3000 ihmistä. Koko maailmaa monin tavoin järisyttäneitä iskuja on muisteltu vuosittain. Nyt National Geographicilla nähtävä sarja on poikkeuksellisen huolellisesti tuotettu ja vahvasti tunteisiin vetoava paketti.

Yli kolme vuotta työstetyssä sarjassa esitetään runsaasti ennennäkemätöntä materiaalia, mutta dramaattisimmat kuvat ovat tuttuja. Lentokoneiden osumat torneihin ja hirvittävät kuvat putoavista ihmisistä saavat yhä palan kurkkuun.

Sarja keskittyy nimenomaan ihmisten kokemuksiin ja tunteisiin. Kaaoksen, pelon ja surun vastavoimana on palomiesten sankaruus ja pelastamisvelvollisuuden noudattaminen oman hengen uhalla. Tiukasti rajattu näkökulma pitää suurvaltapoliittiset ristiriidat kerronnan ulkopuolella.

11. Syyskuuta: Päivä Amerikassa, maanantai 6.9. klo 21.00, National Geographic

Lue myös: Seura tutki: Minne katosi lento AA77?

X