Ascension – Nousu -dokumentti kertoo Kiinan tuottavuutta, ahkeruutta ja ehdotonta kapitalismia korostavista ihanteista

Tämän päivän Kiinassa tuottavuus ja edistyksellinen kehitys ovat kaikkia muita arvoja tärkeämpiä. Mutta miten toteuttaa kiinalainen unelma?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ascension – Nousu oli ehdolla parhaan dokumenttielokuvan Oscarin saajaksi tänä vuonna.

Tämän päivän Kiinassa tuottavuus ja edistyksellinen kehitys ovat kaikkia muita arvoja tärkeämpiä. Mutta miten toteuttaa kiinalainen unelma?
Teksti: Pertti Avola

Jessica Kingdonin ensimmäinen pitkä Ascension – Nousu -dokumentti on hämmentävä siksi, että ilman selostustekstiä tai haastatteluja Kingdon onnistuu pääsemään hyvin syvälle aiheensa sisälle. Aihe on nyky-Kiina, sen tuottavuutta, ahkeruutta ja ehdotonta kapitalismia korostavat ihanteet, jotka tuovat mieleen USA:n joskus 1800–1900-luvun taitteessa.

Kingdon seuraa tehdastyöläisten monotonista aherrusta sekä yritysten työntekijöilleen järjestämiä koulutuksia, joiden tekijänä on uskollisuus yritystä ja yhteisiä, hyvin jäykkiä arvoja kohtaan.

Hävitetyn maan näkeminen

Mottonaan Kingdon käyttää isoisänsä isän 1912 kirjoittamaa runoa, jossa puhutaan hävitetyn maan näkemisestä. Ja hävitystä kohti Kiina, ja kapitalismi, Kingdonin mielestä on menossa. Kun tehtaan johtaja puhuu siitä, miten paljon enemmän kiinalaisten pitäisi kuluttaa saadakseen amerikkalaiset kiinni, se kuulostaa kylmäävältä.

Kun yhdistetään Kiinan kommunistisen puolueen ja kiinalaisen kulttuurin korostama yhdenmukaisuuden vaatimus ja turhia unelmia syöttävä kapitalismi, päästään Ascensionin ytimeen, jossa seesteisten kuvien takana väikkyy tuhon musta varjo.

Ascension – Nousu, torstai 28.4. klo 21.00, Teema & Fem

X