Catch-22-sotasatiirisarjan Emmy-palkittu Kyle Chandler ankarasta roolihahmostaan: ”Minun oli yritettävä löytää hänen inhimillinen puolensa”

Kirjailija Joseph Heller kirjoitti vuonna 1961 satiirisen romaanin Me sotasankarit, joka kertoo Yhdysvaltain armeijan taistelulentäjistä toisen maailmansodan aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Philippe Antonello / Paramount Pictures International Limited / Yle

Kirjailija Joseph Heller kirjoitti vuonna 1961 satiirisen romaanin Me sotasankarit, joka kertoo Yhdysvaltain armeijan taistelulentäjistä toisen maailmansodan aikana.
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

Heller kehitti kirjaansa varten käsitteen catch-22, joka tarkoittaa ristiriitaista tilannetta, jossa henkilö ei voi paeta vastakkaisten sääntöjen tai rajoitusten takia. Catch-22 on ikään kuin kehäpäätelmä: ollakseen tarpeeksi hullu päästäkseen pois taistelutehtävistä, ei ole kykeneväinen perustelemaan syitään rationaalisesti.

Tarina on sovitettu elokuvaksi 1970. Nyt nähtävä kuusiosainen minisarja on valmistunut vuonna 2019. Sarjassa nuori taistelulentäjä Yossarian (Christopher Abbott) törmää catch-22:een yrittäessään vapautua tehtävästään.

”Rohkeus syntyy totuudesta ja pelkuruus valheesta”, määrittelee sarjan teemoja Kyle Chandler, yksi Catch-22:n päätähdistä.

Emmy-palkittu Chandler kehuu tarinaa fantastiseksi. Hänen roolihahmonsa on ankara eversti Cathcart, jonka luominen ei ollut helppoa.

”Cathcart on niin tiukka eversti, että minun oli yritettävä löytää hänen inhimillinen puolensa. Oli nautinnollinen prosessi käydä läpi kaikki materiaali ja löytää ne pienet palaset, joista luoda hahmo.”

Roolihahmo haastoi myös kuvauksissa.

”Useimmat kohtaukseni ovat pitkiä monologeja. Haastavinta oli astella ensimmäistä kertaa näyttämölle kaikkien eteen. Silloin mietin, saanko pidettyä puheeni kasassa. Lopulta turvallinen ja miellyttävä työilmapiiri teki siitä helppoa.”

George Clooney on ohjannut osan jaksoista, toiminut sarjan tuottajana ja näytteleekin yhden rooleista.

”Clooney tahtoi ihmisten viihtyvän kuvauksissa. Ohjaajana hän nautti työstään, oli nopea ja tiesi tarkalleen, mitä halusi”, Chandler sanoo.

Torstaina TV2:lla alkaa aiemmin C Morella nähty satiirinen sotasarja Catch-22. TV-maailma jututti sarjan suoratoistojulkaisun aikaan puhelimitse Kyle Chandleria, jonka haastattelu julkaistaan nyt uudelleen.

X