Prisma: Einsteinin aivot -dokumentti kertoo Einsteinin aivot varastaneesta antropologista

Ohjelman nimestä huolimatta pääosassa eivät varsinaisesti ole aivot vaan mies nimeltä Thomas Harvey (1912–2007).

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ohjelman nimestä huolimatta pääosassa eivät varsinaisesti ole aivot vaan mies nimeltä Thomas Harvey (1912–2007).
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Thomas Harvey oli yhdysvaltalainen patologi, joka suoritti Albert Einsteinin ruumiinavauksen vuonna 1955. Sitten alkaa tarinan absurdi osuus: Harvey irrotti neron aivot ja vei ne kotiinsa – lupa omaisilta heltisi sillä, että aivoja käytettäisiin ainoastaan tutkimustarkoituksiin.

Seuraavien vuosikymmenien ajan Harveyn tutkimus junnasi ja työpaikat vaihtuivat, mutta edelleen hän säilytti aivoja kotonaan. ”Olin tietoinen vastuusta, jonka otin kantaakseni. Sen vuoksi tein mitä tein”, Harveyn ääni vanhalta nauhalta sanoo. Häntä olisi hävettänyt jättää neron aivot paikoilleen.

Lue myös: Miten aivot saa rauhoittumaan? Lue neuropsykologin neuvot! Näin ylikuormittuneet aivot palautuvat parhaiten

”Ihmisyyden osia” lapsuudenkodissa

Henkilökuva toki kytkeytyy tiukasti Einsteinin aivoihin ja niiden eriskummalliseen matkaan. Maailma oli jo unohtanut ”varastetut” aivot, kunnes New Jersey Monthly -lehden toimittaja Steven Levy sai selville niiden sijainnin. Kiinnostavia käänteitä tapahtui artikkelin julkaisun jälkeenkin. Vasta juuri ennen kuolemaansa Harvey luovutti aivojen palat niiden nykyiseen säilytyspaikkaan.

Harveyta henkilönä taustoitetaan niin ammatinvalinnan kuin perhe-elämänkin osalta. Kiinnostavimmat haastattelut kuullaan Harveyn tytärpuolilta sekä pojalta, joka kuvailee, kuinka lapsuudenkodissa oli siellä täällä elimiä, ”ihmisyyden osia”.

Prisma: Einsteinin aivot, tiistai 27.2. klo. 19.00, TV1 

X