Musiikki korjaa aivotoimintaa ja alueita, jotka heikkenevät muistisairauden vuoksi – Aivotutkija: ”Myös laulaminen aktivoi muistisairaan aivoja”

Musiikin harrastaminen saa aikaan parantavia muutoksia aivoissa, myös muistisairailla, kertoo aivotutkija, professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Musiikki on tärkeää muistisairaalle.

Musiikin harrastaminen saa aikaan parantavia muutoksia aivoissa, myös muistisairailla, kertoo aivotutkija, professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.
Teksti:
Eeva Tala

Aivotutkija Minna Huovilainen vastaa väitteisiin, miten aivotoimintaa voi musiikilla vaikuttaa.

Musiikin harrastaminen virkistää aivotoimintaa vaan ei korjaa sitä

Tarua. Musiikilla on jopa korjaava vaikutus aivotoimintaan. Sen harrastaminen aktivoi aivoalueita ja niiden välisiä yhteyksiä. Se saa aikaan jopa muutoksia aivojen rakenteessa.

Musiikki kehittää juuri niitä alueita, jotka heikkenevät muistisairauden vuoksi. Siksi musiikki on tärkeää muistisairaalle.

Musiikin kuuntelu tehostaa kognitiivista suoriutumista ja nostaa vireystilaa.

Lue myös: Musiikilla on jopa muistisairaan aivoja korjaava vaikutus – Onko sinulla jo musiikkitahto? Aivotutkija neuvoo listaamaan muistorikkaat lempilaulut

Musiikkitahto on tärkeä. Mielimusiikin avulla muistisairauteen sairastunut voi kokea mielihyvää, jota voi olla muilla keinoilla vaikea tavoittaa.
Musiikkitahto kannattaa tehdä. Muistisairas voi kokea lempimusiikin avulla mielihyvää, mitä voi muilla keinoin olla vaikea tavoittaa. © iStock

Eritoten klassisella musiikilla on aivoille suotuisia vaikutuksia

Totta ja tarua. Musiikin tulee olla muistisairaalle mieluista ja tuttua. Jos se on epämiellyttävää tai vierasta, se ei vaikuta toivotulla tavalla. Aiemmissa tutkimuksissa on todettu klassisen musiikin suotuisat vaikutukset. Nykytiedon valossa mikä tahansa musiikki vaikuttaa myönteisesti, kunhan se on entuudestaan tuttua ja mieluista.

Sekä musiikin kuuntelu että laulaminen ovat hyväksi aivoille

Totta. Myös laulaminen aktivoi muistisairaan aivoja. Vuosina 2009–2011 toteutetussa Muistaakseni laulan -hankkeessa musiikkituokioita järjestettiin muistisairaille pari kertaa viikossa. Toisinaan laulettiin, toisinaan kuunneltiin musiikkia.

Kun tuokiot olivat jatkuneet viikkoja, vanhuksille näytettiin sukulaisten ja tuttavien valokuvia. Vanhukset tunnistivat nämä aikaisempaa paremmin.

Lue myös: Ota muistisairaan elämäntarinan muistelu osaksi arkea – Muistihoitaja: ”Muistojen jakaminen rentouttaa ja antaa kuulluksi tulemisen kokemuksen”

Muistisairaan arjessa muistelu on tärkeässä roolissa.
”Muistellessa asiakas saa vahvistusta minäkuvaansa, itsetunto kohenee ja aivotkin saavat virkistystä”, lähi- ja muistihoitaja Karoliina Tiura kertoo. © iStock
X