Luo muistisairaalle turvallinen, luotettava ja aistirikas elinympäristö – Muistihoitaja antaa viisi neuvoa eri aistien käytöstä arjen kohtaamisissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huomioi eri aistit muistisairaan arjessa. Lue muistihoitajan vinkit!

Teksti:
Eeva Tala

Miten muistisairaan arjesta voi tehdä parempaa? Kysyimme ohjeita muistisairaan omaisille ja hoitajille lähi- ja muistihoitaja Karoliina Tiuralta.

”Hyvän hoidon edellytyksenä on, että muistisairaalle pystytään luomaan turvallinen, luotettava ja aistirikas elinympäristö”, Karoliina Tiura kiteyttää.

Tutkimusten mukaan hoitajat, jotka tuntevat käyttäytymisoireista kärsivän muistisairaan elämänhistoriaa, ovat osanneet paremmin käsitellä muistisairasta: käyttäytymishäiriöt ovat lieventyneet.

Vaikka sanat olisivat kadonneet, muistisairas pystyy kuitenkin lukemaan kehon kieltä, kuten katseita, äänenpainoa ja kosketusta.

Tiura painottaakin läheisen hoitosuhteen merkitystä muistisairaalle.

”Parhaimmillaan hoitosuhde muistuttaa ystävyyssuhdetta. Kun ihmiset säännöllisesti tapaavat toisiaan, syntyy luonnollista läheisyyttä”, Karoliina Tiura sanoo.

Palkittu lähi- ja muistihoitaja antaa nyt vinkit muistisairaiden arkea jakaville.

Läsnäolo vahvistuu aisteja hyödyntäen. Kosketus ja katse ovat tärkeitä aisteja arjessa.
Läsnäolo vahvistuu aisteja hyödyntäen. Kosketus ja katse ovat tärkeitä aisteja arjessa. © iStock

Ota aistit eri tavoin osaksi muistisairaan kohtaamista

1. Puhu selkeästi

Puhu muistisairaalle selkeästi ja rauhallisesti. Älä käytä monimutkaisia tai liian pitkiä lauseita, jotta muistisairas kykenee ymmärtämään puheesi paremmin. Katso muistisairasta silmiin, jotta hän ymmärtää, että sinä puhut juuri hänelle. 

2. Muista koskettaa

Kosketuksen merkitys korostuu muistisairauden edetessä, etenkin jos puheen ymmärrys heikkenee. Lempeä kosketus lisää turvallisuuden ja yleistä välittämisen tunnetta.

3. Käytä apuvälineitä

Muistisairauden myötä ympäristön havainnoiminen ja hahmottaminen vaikeutuu. Tällöin elinympäristössä tulee ottaa huomioon aistien heikentyminen.

Ota avuksi esimerkiksi erilaisia kuvakortteja, päivä- tai viikkokalentereita ja selkeitä ohjeistuksia arjen askareisiin. 

© iStock

4. Vähennä melua

Muistisairauden edetessä liiallinen yhtäaikainen äänimelu usein hankaloittaa keskittymistä. Huolehdi, etteivät esimerkiksi radio, televisio tai tiskikone ole yhtä aikaa päällä.

5. Korosta värein

Näön heikentyessä pitää huolehtia, että elinympäristössä on riittävä valaistus. Tarvittaessa tulee ottaa käyttöön näön tukemisen apuvälineet. Näön heikentyminen altistaa myös kaatumiselle.

Näön heikentyessä pitää huolehtia, että elinympäristössä on riittävä valaistus. Tarvittaessa tulee ottaa käyttöön näön tukemisen apuvälineet. Näön heikentyminen altistaa myös kaatumiselle.

Muistisairaan on vaikea hahmottaa valkoista väriä, mikä tulisi ottaa huomioon sisustuksessa. Punainen ja sininen ovat hyviä korostusvärejä esimerkiksi vessan pöntön kanteen, vesihanaan tai lautasten reunoihin.

Lue myös: Ota muistisairaan elämäntarinan muistelu osaksi arkea – Muistihoitaja: ”Muistojen jakaminen rentouttaa ja antaa kuulluksi tulemisen kokemuksen”

Muistisairaan arjessa muistelu on tärkeässä roolissa.
”Muistellessa asiakas saa vahvistusta minäkuvaansa, itsetunto kohenee ja aivotkin saavat virkistystä”, lähi- ja muistihoitaja Karoliina Tiura kertoo. © iStock

Lue myös: Musiikilla on jopa muistisairaan aivoja korjaava vaikutus – Onko sinulla jo musiikkitahto? Aivotutkija neuvoo listaamaan muistorikkaat lempilaulut

Musiikkitahto on tärkeä. Mielimusiikin avulla muistisairauteen sairastunut voi kokea mielihyvää, jota voi olla muilla keinoilla vaikea tavoittaa.
Musiikkitahto kannattaa tehdä. Muistisairas voi kokea lempimusiikin avulla mielihyvää, mitä voi muilla keinoin olla vaikea tavoittaa. © iStock
X