Tunnekortit avuksi muistisairaan arjessa – ”Joskus tarvitaan vain yksi kortti, joka auttaa avaamaan keskustelun”

Tunnekorttien avulla voi herättää keskustelua muistisairaan kanssa. Menetelmä on uusi apuväline muistisairaiden hoidossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Muistisairaiden ilonaiheet ovat usein turvallisia, tuttuja ja pieniä asioita", Tunnekortit-menetelmän kehittäjä Mia Kuusisto toteaa.

Tunnekorttien avulla voi herättää keskustelua muistisairaan kanssa. Menetelmä on uusi apuväline muistisairaiden hoidossa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Eeva Tala

Tunnekortit voivat toimia keskustelun herättäjänä muistisairaan kanssa. 50 korttia sisältävä pakka on työkalu hoitajille ja läheisille muistisairaan hoidossa ja arjessa.

Tunnekortit syntyivät hoivakodin viikko-ohjelmaa suunniteltaessa

Tunnekorttimenetelmä on turkulaisen sairaanhoitajan Mia Kuusiston kehittämä apuväline muistisairaiden hoitoon. Hänelle myönnettiin ideastaan Queen Silvia -palkinto vuonna 2022.

Idea tunnekorteista syntyi, kun Kuusisto sai työssään hoivakodissa tehtäväkseen suunnitella viikko-ohjelmaa muistisairaille.

”Päätin kokeilla, miten lempeä jutustelu tutuista asioista toimii muistisairaiden kanssa”, Mia Kuusisto kertoo.

Kun tuolloin oli ollut joulunalusaika, hän esitti muistisairaille kysymyksen: ”Mikä joulussa on parasta?”

”Ajattelin etukäteen, että ruoka tai perheen yhdessäolo nousisi esiin, mutta se olikin joulupukki! Ikääntyneiden muistisairaiden muistoissa jouluun liittyi vahvasti lapsen kiihkeä joulupukin odotus ja aattoillan jännitys. Se oli koskettavaa.”

On annettavaa aikaa – jutteluhetkistä tunnetuokioita

Mia Kuusiston vetämät jutteluhetket jatkuivat, ja hän alkoi nimittää niitä tunnetuokioiksi. Hän huomasi, että muistisairailla oli kyllä sanottavaa, kunhan juttelulle annettiin tarpeeksi aikaa.

Sairaanhoitajan kokemuksen mukaan muistisairaiden levottomuus väheni keskusteluhetkien ansiosta.

”Puhuimme esimerkiksi vuodenajoista, lempipuuhista, elämän ilon aiheista ja siitä, mistä voi olla kiitollinen”, Kuusisto kertoo ja jatkaa:

”Muistisairaiden ilonaiheet ovat usein turvallisia, tuttuja ja pieniä asioita, kuten lastenlapset tai kävelyretket. Joskus tarvitaan vain yksi tunnekortti, joka auttaa avaamaan keskustelun.”

Tunnekortit herättävät keskustelun.
Arjen ilot koostuvat pienistä asioista. © iStock

Tunnekortit voivat toimia apuvälineinä neurologisessa kuntoutuksessa

Mia Kuusisto on sairaanhoitajan ammatin ohella myös positiivisen psykologian valmentaja ja Mindful Body- ohjaaja. Hänen kehittämänsä tunnekortit julkaistiin syyskuussa 2023 ja ne ovat myynnissä verkkokaupan kautta.

”Monet tahot, jotka ovat tekemisissä muistisairaiden tai ikäihmisten kanssa, ovat ottaneet tunnekortit käyttöön eri puolilla Suomea. Kortteja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja ainakin Ruotsissa ja Englannissa niitä jo käytetään.”

Kortteja ovat hankkineet myös muistisairaiden omaiset keskusteluavuksi. Kortteja voi Kuusiston mukaan käyttää lisäksi esimerkiksi apuna neurologisessa kuntoutuksessa.

Kuusiston mielestä muistelua pitäisi ehdottomasti käyttää nykyistä enemmän osana muistisairauden hoitoa.

”Muistisairaat muistavat usein todella hyvin menneitä asioita ja kokemuksia. Jokainen ihminen haluaa tuntea itsensä arvokkaaksi, tärkeäksi ja hyödylliseksi.”

Muistot vahvistavat sitä, ketä me olemme, mistä olemme kotoisin ja minkälainen merkitys omalla elämällä on ollut.

”Muistelun ja tunnekorttien avulla voimme jakaa kokemuksia riippumatta siitä, onko muistisairaus vai ei. Ei ole oikeaa tai väärää vastausta, kun vastataan tunnekorttien kysymyksiin.”

Lähteenä myös: tehylehti.fi (12.5.2023) ”Kuningatar Silvia palkitsee sairaanhoitajaopiskelija Mia Kuusiston, joka kehitti muistelukortit muistisairaille”

Muistisairaan arjessa muistelu on tärkeässä roolissa.
”Muistellessa asiakas saa vahvistusta minäkuvaansa, itsetunto kohenee ja aivotkin saavat virkistystä”, lähi- ja muistihoitaja Karoliina Tiura kertoo. © iStock

Lue myös: Ota muistisairaan elämäntarinan muistelu osaksi arkea – Muistihoitaja: ”Muistojen jakaminen rentouttaa ja antaa kuulluksi tulemisen kokemuksen”

Artikkelia on muokattu 31.12.2023

Lue myös: Luo muistisairaalle turvallinen, luotettava ja aistirikas elinympäristö – Muistihoitaja antaa viisi neuvoa eri aistien käytöstä arjen kohtaamisissa

Ohjeita muistisairaan omaisille antaa muistihoitaja arkeen.
Huomioi eri aistit muistisairaan arjessa. Lue muistihoitajan vinkit! © iStock

Lue myös: Musiikilla on jopa muistisairaan aivoja korjaava vaikutus – Onko sinulla jo musiikkitahto? Aivotutkija neuvoo listaamaan muistorikkaat lempilaulut

Musiikkitahto on tärkeä. Mielimusiikin avulla muistisairauteen sairastunut voi kokea mielihyvää, jota voi olla muilla keinoilla vaikea tavoittaa.
Musiikkitahto kannattaa tehdä. Muistisairas voi kokea lempimusiikin avulla mielihyvää, mitä voi muilla keinoin olla vaikea tavoittaa. © iStock
X