Elokuva-arvio: Lasten mielikuvitus sekoittuu fantasiaan pohjoismaisessa Viattomat-kauhuelokuvassa

Viattomat on pohjoismaisen kauhun kaikkien aikojen onnistumisia, jota myös suomalaiset Mark Lwoff ja Misha Jaari olivat tuottamassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rakel Lenora Petersen Fløttum näyttelee päähenkilö Idaa, joka tutustuu siskonsa kanssa perheen uuteen naapurustoon.

Viattomat on pohjoismaisen kauhun kaikkien aikojen onnistumisia, jota myös suomalaiset Mark Lwoff ja Misha Jaari olivat tuottamassa.
Teksti:
Matti Rämö

Viattomat on lähiöpainajainen, joka katsoo maailmaa lasten silmin ja jättää aikuiset statisteiksi. Ida ja hänen autistinen isosiskonsa Anna ovat muuttaneet uuteen naapurustoon. Arvaamaton Ben ja empaattinen Aisha hakeutuvat tulokkaiden seuraan. Ida ja Ben mittaavat uskalluksensa rajoja. Aisha ja Anna etsivät yhteyttä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Esgil Vogt rakentaa pienoisuniversumin, jossa lasten mielikuvitus sekoittuu fantasiaan. Lasten oudot voimat ammentavat telekineettisen kauhun traditiosta, mutta Vogtin päätös olla selittämättä maailmansa pelisääntöjä tekee Viattomista arvaamattoman.

Shokkien sijaan lähiökauhu kuristaa tiheällä äänimaisemalla ja suomalaisen Pessi Levannon alitajuntaa hierovalla musiikilla. Alkukantaisen ahdistuksen aiheuttaa peruskysymys: mihin lapset kykenevät, jos he saavat rajattoman vallan?

****

Viattomat, lauantai 18.11. klo 22.20, Teema & Fem 

Katso myös: Kai Vaineen lapset seuraavat isänsä näyttelijän uraa: ”He saattavat kysyä, että mikä isi olet tänään töissä”

X