Elokuva-arvio: Musikaalielokuva Once voitti parhaan alkuperäislaulun Oscarin

Once, kuvassa mies (Glen Hansard) ja nainen (Markéta Irglová).
Once, kuvassa mies (Glen Hansard) ja nainen (Markéta Irglová). © Lions Gate / Yle Kuvapalvelu

Irlantilaisohjaaja John Carneyn elokuva Once oli vuoden 2007 sympaattisimpia yllätyksiä. Pienessä tarinassa pölynimureita päivisin korjaavasta ja iltaisin katulaulajana toimivasta kaverista, tshekkiläisestä siirtolaistytöstä sekä heidän yhteisestä musiikistaan on vastaansanomatonta viehätystä, kaunista arjen tuntua ja lämmintä dublinilaista paikallisväriä.

Pääosia esittävät Glen Hansard ja Marketa Irglova ovat aitoja muusikkoja, ja elokuvan laulut ovat heidän kädenjälkeään. Itse asiassa he voittivat parhaan alkuperäislaulun Oscarin kappaleella Falling Slowly. Oncessa on niin paljon musiikkia, että sen voi luokitella musikaaliksikin, mutta yhtä lailla se on kauniin yksinkertaisesti toteutettu rakkaustarina.

Once, pe 12.3. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Verhottu Napoli -elokuvan tarina herkuttelee ahdistavilla salaisuuksilla