Viulunsoittaja katolla -musikaali – Norman Jewisonin ohjaus tuo maanläheistä lämpöä arkikuvaukseen ja voimallista ilmaisun eloa painajaisuneen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Viulunsoittaja katolla
Kolme Oscaria voittaneen musikaalin tunnetuimpia kappaleita ovat Nousee päivä, laskee päivä sekä Rikas mies jos oisin. © Yle Kuvapalvelu

1960-luvun näyttämöiltä jättielokuviksi sovitettujen menestysmusikaalien kulta-aika päättyi tähän kolmetuntiseen mammuttiin. 1900-luvun alun Ukrainaan sijoittuvassa maalaiskuvauksessa juutalaismies juttelee Jumalalle ja maallisena huolenaan pyrkii naittamaan vanhimmat viidestä tyttärestään.

Norman Jewisonin ohjaus tuo maanläheistä lämpöä arkikuvaukseen ja voimallista ilmaisun eloa painajaisuneen, mutta tarina kärsii raskaudesta, pituudesta ja henkilöhahmojen ohuudesta.

Lauluista toki kantavat ikivihreät Rikas mies jos oisin ja Nousee päivä, laskee päivä.

Nimiosaan valittiin roolin brittinäyttämöillä tehnyt israelilainen Chaim Topol, ohitse musikaalin Broadwaylla jättimenestykseen siivittäneen ja soundtrack-levyllä vakuuttaneen ”elämää suuremman” Zero Mostelin. Tämä läheisineen ei antanut sivuuttamistaan anteeksi, eikä allekirjoittanutkaan voi olla miettimättä miten Mostelin mukanaolo olisi muuttanut tulkintaa.

Viulunsoitaja katolla, la 16.6. klo 21.00 Yle Teema & fem

X