Hiihdon maailmancup Rukalla – Venäläisten puuttuminen tarjoaa suomalaishiihtäjille enemmän menestysmahdollisuuksia

Kansainvälinen hiihtoliitto on järjestänyt hiihdon maailmancupia 70-luvulta saakka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hiihdon maailmancup kilpaillaan Rukalla.

Kansainvälinen hiihtoliitto on järjestänyt hiihdon maailmancupia 70-luvulta saakka.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Hiihdon maailmancup kerää pohjoismaisten hiihtolajien urheilijat kauden alussa Kuusamon Rukalle. Paikalla ovat maastohiihtäjät, yhdistetyn urheilijat ja mäkihyppääjät.

Perjantaina kilpaillaan perinteisen tyylin sprintissä ja yhdistetyssä. Naisten sprintissä voi useampikin suomalainen päästä pitkälle. Viime vuonna finaalin ylsivät Johanna Matintalo ja Katri Lylynperä. Miehissä odotukset kohdistuvat Joni Mäkeen, joka oli viimeksi Rukalla kuudes.

Talviurheilukautta leimaa Venäjän urheilijoiden poissaolo Ukrainaan kohdistetusta hyökkäyssodasta johtuvan kansainvälisen kilpailukiellon takia. Maastohiihdon kärki on siis aiempaakin kapeampi. Se on lajin kansainvälisen statuksen kannalta negatiivinen asia, mutta tarjoaa suomalaishiihtäjille enemmän menestysmahdollisuuksia.

Iivo Niskanen avasi kautensa Oloksella kohtuullisesti, mutta varsinkin perinteisen meno herätti myös kysymyksiä, kun edelle ehti viisi norjalaista. Naisten puolella esille nousevat myös tutut nimet Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Therese Johaugin lopetettua viime kauteen mahdollisuuksia on jopa voittoihin. Norjalaiset ovat varmasti vahvoja leveällä rintamalla ja lisäksi saksalaishiihtäjät ovat esittäneet Katharina Hennigin ja Friedrich Mochin johdolla hyviä otteita alkukaudesta.

Lue myös: Hiihtäjä Kerttu Niskanen oli jo lopettamassa uraansa jalkavamman vuoksi – ”Mielessä kävi, että ura oli tässä”

Maailmancupin matkat ovat uudistuneet. Tällä kaudella miesten ja naisten matkat ovat yhtä pitkiä, joten lauantaina sivakaidaan 10 kilometrin väliaikalähdot perinteisellä ja sunnuntaina 20 kilometrin takaa-ajot vapaalla tyylillä. Kisat käynnistyvät jo perjantaina 2.12. spriteillä.

Yhdistetyssä tuloslistat ovat viime kausina olleet yksitoikkoista luettavaa. Norjan Jarl Magnus Riiber on voittanut lähes aina. Kauneusvirhe tuli tosin olympialaisissa, jotka menivät mieheltä pieleen osin koronan, osin harhaanhiihdon takia. Pystyykö itävallan nuori Johannes Lamparter jo haastamaan Riiberin? Suomalaisista eniten odotetaan Ilkka Herolalta, yltääkö hän palkintopallille?

Mäkihypyn kausi on jo käynnistynyt. Suomalaishyppääjien taso näyttäisi edelliskausien kaltaiselta. Tavoitteena ovat ennemminkin maailmancuppisteet kuin palkintopallisijat.

Hiihdon maailmancup, perjantai 25.11. – sunnuntai 27.11., TV2 ja Viaplay

X