Maddy the Model: Ensimmäinen New Yorkin muotiviikoilla esiintynyt huippumalli, jolla on Downin syndrooma

Jaa artikkeliTilaa Seura
Maddy the Model, kuvassa Madeline Stuart.
Maddy the Model, kuvassa Madeline Stuart. © Autlook Filmsales Gmbh/Yle
Viime vuonna valmistunut dokumentti Maddy the Model seuraa neljää vuotta Madeline Stuartin ja hänen manageriäitinsä Rosanna Stuartin elämässä.

Australialainen Madeline Stuart teki historiaa vuonna 2018: hän oli ensimmäinen New Yorkin muotiviikoilla esiintynyt huippumalli, jolla on Downin syndrooma. Olimme muotialasta mitä mieltä hyvänsä, kyseessä on valtava bisnes. Ja tämä bisnes vaikuttaa vahvasti siihen, mitä pidämme kauniina ja sitä myötä arvostettavana. Siksi sillä on väliä, kuka muotiviikoilla saa näkyä.

Äiti tekee hartiavoimin töitä sen eteen, että hänen tyttärensä saisi työskennellä unelma-ammatissaan ja että muotiala tekisi tilaa Maddylle.

Rosanna purkaa avoimesti turhautumistaan. Maddyä kyllä ylistetään uuden uljaan muotimaailman ikonina, mutta kunnolla palkattuja mallintöitä tälle ei tahdo löytyä. Dokumentin Maddy the Model tärkein viesti onkin, että muutokseen eivät riitä julistukset mukaan ottamisesta ja moninaisuuden huomioimisesta. Muutos vaatii tekoja, ja kymmenien miljardien eurojen bisneksessä palkanmaksu on asiallinen teko.

Maddy the Model, la 20.3. klo 20.01 Yle Teema & Fem

Lue myös: Keith Haring – katutaiteen lapsi: Dokumentti katutaiteen uudistajasta

X