Rakastettu Suuri seikkailu tekee paluun – Näin nykypäivän muutoksiin on mukauduttu: ”Pohdimme, kuinka saamme säilytettyä formaatin ytimen”

Kun yli 20 vuotta vanha formaatti Suuri seikkailu kaivettiin uudelleen esiin, tuotannossa haluttiin kiinnittää erityistä huomiota vastuullisuuteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suuressa seikkailussa kilpailevat Daniel Ahola, Kelet Ali, Laura Haimila, Janne Hurme, Lauri Huttunen, Marja Kihlström, Timo Lavikainen, Jesse Markin, Marko Maunuksela, Nina Mikkonen, Sanna Pikkarainen, Markus Pöyhönen, Joonas Saartamo, Kirsi Salo, Hanna Tikander ja Yagmur Özberkan.

Kun yli 20 vuotta vanha formaatti Suuri seikkailu kaivettiin uudelleen esiin, tuotannossa haluttiin kiinnittää erityistä huomiota vastuullisuuteen.
Teksti:
Anu Räsänen

Samaan aikaan, kun yhdys­valtalaista Selviytyjät-kisaa esitettiin ensi kertaa Suomessa, kehiteltiin meillä jo kotimaista versiota samasta ohjelmatyypistä. Suuri seikkailu ehti ruutuun kesän 2001 alussa.

Taru Valkeapään juontamaa ohjelmaa seurattiin kuukauden ajan joka ilta, ja kunkin jakson päätteeksi hän lausahti: ”Posio vaikenee, mutta vain hetkeksi.” Kilpailijoista julkisuuteen jäi Jutta Virtanen, joka tunnetaan nykyisin yrittäjä Jutta Larmina.

Kahden ensimmäisen kauden jälkeen Suuri seikkailu siirtyi Kolille, ja juontajaksi tuli Mila Kajas. Neljännen kauden juonsi Kustavista Janne Virtanen ja viidennen Hämeestä Karoliina Blackburn.

Parhaiten Suuri seikkailu muistetaan kuitenkin juuri Posion komeista maisemista, ja Lappiin tuotanto suuntasi myös viime vuonna, kun sarja kaivettiin uudelleen tuotantoon.

”Vaikka edellisestä Suuresta seikkailusta on lähes 20 vuotta, se on ihmisillä edelleen vahvasti mielissä. Kun juttelimme työryhmän kanssa ja rakensimme esiintyjä-castiä, tuntui, että ihmisillä oli ohjelmasta sataprosenttisesti myönteisiä muistijälkiä. Tältä pohjalta sitä oli mukavaa lähteä rakentamaan uudelleen”, kertoo uuden Suuren seikkailun tuottaja Piia Puntola.

Muuttunut maailma

Kahden vuosikymmennen aikana tv:ssä on muuttunut moni asia. Kanavien määrä on moninkertaistunut, samoin kansainvälisiin formaatteihin pohjautuvien reality-sarjojen määrä. Suoratoistopalvelut ovat vallanneet yhä suurempaa tonttia.

Teknologian kehittyessä ja tekotapojen muuttuessa reality-tuotannoistakin on tullut raskaampia: materiaalia esimerkiksi kuvataan enemmän ja korkeammalla laadulla, joten valmiiden jaksojen leikkaamiseen kuluu entistä pitempi aika.

”Tämä oli yksi isoimmista asioista, joita pohdimme: kuinka saamme säilytettyä formaatin ytimen, kun kuvaamme koko sarjan etukäteen ja nauhoitetut jaksot tulevat ulos kerran viikossa. Alun perin kunkin päivän tapahtumat puristettiin joka ilta nähtävään jaksoon ja pudotukset nähtiin suorana.”

Vegaaniruokaa ja riistaa

Myös sitä pohdittiin monesta kulmasta, miten tuotanto voitaisiin toteuttaa mahdollisimman vastuullisesti.

”Meillä Suomessa on varmasti ollut lähtökohtaisesti kestävämpi tapa tehdä ohjelmia kuin monessa muussa maassa, mutta silti tuntui tärkeältä keskustella tästä teemasta ja nostaa se tuotannon keskiöön.”

Ilmasto ja ympäristö huomioitiin muun muassa niin, että kaikki kuvauksiin osallistuneet ihmiset matkustivat Lappiin junalla. Tuotantoon myös haettiin mahdollisimman paljon paikallisia työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita.

”Yksi iso asia oli ruokavalio: kuvauksissa syötiin pääosin vegaanisesti ja kasvispohjaisesti, ja kun käytimme lihaa, se oli paikallista riistaa tai kalaa. Lavasteisiin kierrätimme mahdollisimman paljon materiaalia, ja kertakäyttöastioita emme käyttäneet ollenkaan”, Puntola kertoo.

”Sosiaalisen vastuun osalta pyrimme olemaan hereillä kulttuurisesta vastuusta – siitä, että emme ratsasta asioilla, joilla meidän ei kuulu ratsastaa. Pohdimme paljon myös työoloja ja -aikoja sekä sitä, miten työn ja vapaa-ajan väliin vedetään raja. Koska työskentelemme intohimoalalla, tämä raja uhkaa joskus hämärtyä.” 

Suuri seikkailu, LA 23.3. klo 19.30, Nelonen

Lue myös: Saksasta vaimoksi Posiolle – Christina rakastui ensin Suomeen, sitten porokuiskaaja-Manneen

X