Tiesitkö, että Suomessa on tehty eläinkokeita apinoilla? Tieteen sokaisemat -dokumentti paljastaa eläinkokeiden rajun historian

Riikka Kaihovaaran uusi dokumentti kertoo keskellä Helsinkiä sijainneesta tutkimuslaitoksesta, jossa käytettiin koe-eläiminä apinoita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ohjaaja Riikka Kaihovaara pitää tärkeänä sitä, että kaikki osapuolet saavat puhua hänen dokumentissaan Tieteen sokaisemat. Johtopäätökset jäävät katsojan tehtäviksi. © Yle

Riikka Kaihovaaran uusi dokumentti kertoo keskellä Helsinkiä sijainneesta tutkimuslaitoksesta, jossa käytettiin koe-eläiminä apinoita.
Teksti: Anu Räsänen

Toimittaja, dokumenttiohjaaja Riikka Kaihovaara törmäsi viime vuosikymmenen lopulla hämmentävään tietoon: keskellä Helsinkiä Siltavuoressa on tehty vielä 1990-luvulla eläinkokeita kädellisillä.

”Pengoin Helsingin yliopiston vanhan anatomian laitoksen historiaa, kun tein ihmisten rodunjalostusta käsittelevää dokumenttisarjaa Hyvissä aikeissa. Samalla tutustuin viereiseen fysiologian laitokseen ja sain tietää apinoista, joita siellä oli käytetty eläinkokeissa”, Riikka Kaihovaara kertoo.

Kokeissa apinoita sokaistiin, jotta saataisiin lisää tietoa ihmisen näköaistista. Kaihovaara kiinnostui aiheesta. Hänen mielessään alkoi itää idea dokumentista.

Arka aihe tutkijoille

Riikka Kaihovaara aloitti dokumentin suunnittelun lukemalla hyllymetreittäin tausta-aineistoa, tieteellisiä julkaisuja ja väitöskirjoja.

”Tapanani on tehdä paljon taustatyötä, sillä minulle on tärkeää ymmärtää, mistä asioissa todella on kysymys. Ja tutkijoita on helpompi lähestyä ja pyytää haastateltaviksi, kun on jo itse aika hyvin perillä aiheesta.”

Hyvistä taustatöistä huolimatta Kaihovaara sai haastattelupyyntöihinsä monta kieltävää vastausta.

”Vaikka merkittävimmistä fysiologian laitoksella tehdyistä kokeista on aikaa jo 40 vuotta, aihe on edelleen tutkijoille arka”, Kaihovaara toteaa.

Kieltävät vastaukset eivät yllättäneet Kaihovaaraa, sillä hän on käsitellyt aiemminkin kiistanalaisia aiheita paitsi Hyvissä aikeissa -sarjassa myös muun muassa Huume-Suomen historiassa ja Seksi-Suomen historiassa.

”Haastateltavien löytäminen on yksi työni hankalimpia puolia. Toisinaan kadehdin kollegojani, jotka vain ottavat puhelimen käteen ja sopivat saman tien haastattelun”, Kaihovaara naurahtaa.

Lehtijuttu ei auttanut

Tieteen sokaisemat -dokumentissa työstään fysiologian laitoksella puhuvat muun muassa kliinisen fysiologian professori Anssi Sovijärvi, silmälääkäri Lea Hyvärinen ja eläintenhoitaja Tiina Laaksonen.

Hyvärinen kertoo dokumentissa, että ei koskaan täysin hyväksynyt eläinkokeita, mikä aiheutti hänelle ristiriitaisia tunteita tutkimustyössä. Laaksosen henkilökohtainen ristiriita oli vielä suurempi, ja hän päätti tuoda eläinten kohtelun Siltavuoressa julkiseen tietoon. Laaksonen päästi iltapäivälehden toimittajan ja kuvaajan fysiologian laitokselle 1987. Silloin syntynyt kohu ei kuitenkaan lopettanut apinakokeita Suomessa.

Riikka Kaihovaara muistuttaa, että suhtautuminen eläinten oikeuksiin on yleisesti ottaenkin muuttunut vasta edellisten parinkymmenen vuoden aikana.

Vielä 90-luvun lopulla apinoita käytettiin koe-eläiminä Helsingin lisäksi ainakin Tampereella ja Kuopiossa. Eläinkokeiden kritisoijat ja eläinten oikeuksien puolestapuhujat leimattiin helposti ylitunteellisiksi ääriajattelijoiksi.

”En pidä jälkiviisastelusta, sillä uskon, että ihmiset pyrkivät yleensä hyvään ja uskovat toimivansa oikein senhetkisen tiedon valossa. Tällaisten historiadokumenttien kautta pystymme kuitenkin pohtimaan rankkoja aiheita ja suuria eettisiä kysymyksiä osoittelematta ketään sormella”, Kaihovaara sanoo.

”Ajattelen, että aika on nyt kypsä sille, että voimme tarkastella lähihistoriaamme myös eläinten kannalta.”

Tieteen sokaisemat, to 3.2. klo 19.00, TV1

X