Ulkolinja: Abramovitš, Putinin varjossa kertoo opportunistisesta oligarkista

Ranskalainen dokumentti maalaa oligarkki Abramovitšista kuvan opportunistina, joka on aina osannut valita oikean puolen oman menestyksensä kannalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ranskalainen dokumentti maalaa oligarkki Abramovitšista kuvan opportunistina, joka on aina osannut valita oikean puolen oman menestyksensä kannalta.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Venäläisten oligarkkien elämä lännessä muuttui hankalaksi, kun Putin hyökkäsi Ukrainaan. Sodan alettua lontoolaisen jalkapallojoukkueen Chelsean omistaja Roman Abramovitš joutui luopumaan omistuksestaan. Joukkueen myynnistä saatuja rahoja on vaadittu käytettäväksi Ukrainan sodan uhrien hyväksi, mutta ne ovat yhä jäädytettyinä pankissa, koska Abramovitš on Britannian pakotelistalla.

Neuvostoliiton hajottua hän keräsi valtavan omaisuuden öljy-, alumiini- ja teräskaupalla. Putinin noustua valtaan Abramovitš sitoutui tämän politiikkaan, mutta onnistui Chelsean omistuksen avulla rakentamaan myös rinnakkaisen elämän Lontoon hienostopiireissä.

Ukrainan sodan aikana Abramovitš on yrittänyt ottaa etäisyyttä Putiniin. Hän on esiintynyt hyväntekijänä ja rauhanneuvottelijana Ukrainan suuntaan. Kovin moni ei tunnu uskovan Abramovitšin vipittömyyteen. Olisiko toiminta Kremlin pehmeää vaikuttamista?

Sinänsä pätevä dokumentti joutuu faktojen sijaan usein tyytymään asiantuntijoiden arvailuihin. Abramovitšin touhut tapahtuvat pitkälti sumuverhon sisällä.

Ulkolinja: Abramovitš, Putinin varjossa, torstai 22.2. klo. 22.00, TV1 

Lue myös: Seura selvitti: Miksi Putin pysyy vallassa? Tutkija avaa Venäjän johdon toimintaa – ”Malli on myös yksinvaltaisista järjestelmistä haavoittuvaisin”

X