Virpi Suutarin elokuva Edenistä pohjoiseen on puutarhaan sijoittuva kuvaus rakkaudesta

Dokumentaristi Virpi Suutarin Edenistä pohjoiseen -elokuva seuraa pariskuntien elämää ja ihmissuhdepohdintoja puutarhassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Virpi Suutarin ohjaama Eedenistä pohjoiseen ei kerronnassa siirapoi eikä säikähdä soraääniä.

Dokumentaristi Virpi Suutarin Edenistä pohjoiseen -elokuva seuraa pariskuntien elämää ja ihmissuhdepohdintoja puutarhassa.
Teksti: Arto Pajukallio

Kiinalainen viisaus sanoo, ettei mikään olisi tärkeämpää kuin puutarhanhoito – eikä sekään olisi kovin tärkeätä. Vanha kansa neuvoo, ettei pidä rakastaa vain toista, vaan sitä mitä tehdään yhdessä.

Dokumentaristi Virpi Suutarin monipuolisessa tuotannossa muodostaa aivan oman tapauksensa nimellisesti puutarha-aiheinen Eedenistä pohjoiseen -elokuva. Kesäisten kasvien lomasta se tarkentuu kuvaukseksi niitä hoitavista ihmisistä sekä heidän keskinäisistä suhteistaan. Kerronta ei siirapoi eikä säikähdä soraääniä.

Pariskuntien leppoisissa jutusteluissa putkahtaa esille pysäyttäviä lukuja. Eräs luokkatovereina tutustunut aviopari toteaa olleensa naimisissa jo 68 vuotta. Toisen pariskunnan mies kertoo nähneensä hypnoosissa, että olisi ollut puolisonsa kanssa naimisissa 65 kertaa. Myös sukupuolet ovat vaihdelleet, ihaninta oli meksikolaisena Juanitana ja Pablona, afrikkalaisena apinaäitinäkin mies uskoo jälkeläisiä kasvatetun.

Pihoilla kasvatetaan ruusuja ja ennätyskurpitsoja, yksi suunnittelee metsästystä ja toinen omia hautajaisiaan, ja jos joku lekottelee, aherretaan toisaalla kuin työleirillä. Sanna Salmenkallion musiikki nousee tunnevoimaiseen rooliin.

Eedenistä pohjoiseen, ti 15.6. klo. 22.00, Teema & Fem

Lue myös: Virpi Suutarin ja Martti Suosalon kohtaaminen johti pitkään liittoon ja kolmeen lapseen: ”Toista ei saa pitää itsestäänselvyytenä”

X