Exit-näyttelijä Simon J. Berger juontaa Ruotsin historiaa käsittelevän jättisarjan

Simon J. Berger johdattaa katsojan kivikaudelta nykypäivään kymmenosaisessa sarjassa Tarina Ruotsin historiasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arkeologien mukaan Motalan ulkopuolelle kasatut pääkallot ovat todiste kuolleiden kunnioittamiseen liittyvistä rituaaleista. Sarjan juontaa Simon J. Berger.

Simon J. Berger johdattaa katsojan kivikaudelta nykypäivään kymmenosaisessa sarjassa Tarina Ruotsin historiasta.
Teksti:
Pertti Avola

Nyt tulee rautaisannos länsinaapurin, ja sitä kautta myös Suomen historiaa. Näyttelijä Simon J. Berger juontaa peräti kymmenosaisen dokumenttisarjan Tarina Ruotsin historiasta, joka kattaa Ruotsin historian aina kivikaudesta nykypäivään. 

Sarjan tekoon osallistui 300 eri alojen asiantuntijaa, ja muutenkin sarja on ollut suuritöinen, mikä myös näkyy. Kuten monet nykyiset historiadokumentit myös Tarina Ruotsin historiasta on läpidramatisoitu, mutta hyvällä maulla. Kerronta on rauhallista ja selkeää. Dramatisoinnit palvelevat tarkoitustaan, entisajan elämän elävöittämistä. 

Ensimmäisessä jaksossa kerrotaan, kuinka metsästäjä-keräilijät saapuivat Ruotsiin etelästä ja pohjoisesta ja miten Lähi-idästä tullut maanviljely vähitellen valtasi alaa ja muutti ihmisten kiertelevää elämäntapaa kohti pysyvämpää asutusta. Kivikausi kesti 10 000 vuotta, ja ensimmäinen jakso päättyy suureen murrokseen – metallien, raudan ja pronssin saapumiseen Pohjolaan. Enemmän tätä pronssikautta käsitellään sarjan toisessa jaksossa.

Simon J. Berger on kerronnassaan leppoisa, ja asiantuntijoiden lausunnot tuovat oheen faktatietoa. Myös kuvaukseltaan Tarina Ruotsin historiasta on näyttävää työtä.

Tarina Ruotsin historiasta, Maanantai 17.6. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Operaatio Palmen oli osa Ruotsin suurta sotasalaisuutta – Hylkeet koulutettiin etsimään vedenalaisia esineitä ja laitteita

X