Teksti:
Seuran toimitus

RIKOSSARJA ALKAA Kevään kosteankylmä tuuli tunkeutuu aution tehtaan rikki lyödyistä ikkunoista sisään. Ollaan Itä-Lontoon joutomaalla, graffitien peittämän talorumiluksen mutaisella pihalla. Rappion merkit korostuvat, kun huomaa Thamesin toisella puolella uutuuttaan hohtavat talot terasseineen.

Lontoo – ja etenkin sen syrjäiset, jumalanhylkäämät kolkat esittävät suurta osaa BBC:n rikossarjassa Luther, jonka voi huoletta ennustaa olevan kesän paras koukuttaja ulkomaisten rikossarjojen joukossa. 

TV2:lla alkavan sarjan kolmannen kauden kuvaukset päättyivät keväällä ja jäänevät viimeiseksi tekijöiden muiden kiireiden takia. Kriitikkojen ja yleisön ylistämä sarja ei kuitenkaan heti unohdu: käsikirjoittaja Neil Cross (Erikoisjoukkue, Dr Who) on julkaissut jo yhden Luther-kirjan ja hahmon ympärille suunnitellaan myös elokuvaa.

Sarjan pääosaa, epävakaata rikoskomisario John Lutheria esittävä parimetrinen Idris Elba kävelee kameroiden edessä ympyrää ja muistuttaa häkissä olevaa leijonaa. 1970-luvun klassikkoauto  Jensenissä häntä odottaa vähintään yhtä karismaattinen Ruth Wilson. Hänen roolihahmonsa Alice on Lutherin vaarallinen vastapari, vanhempansa murhannut fyysikko ja entinen lapsinero. 

Lutherin ja Alicen välinen outo, koko sarjaa sähköistävä suhde esitellään aloitusjaksossa. Luther tietää Alicen murhanneen vanhempansa, muttei voi todistaa sitä. Alice puolestaan tajuaa nopeasti Lutherin hautovan omia synkkiä salaisuuk­siaan, joiden selvittämisestä tulee hänelle pakkomielle. 

”Niin, katsojat ovat olleet Lutherista ja Alicesta todella innoissaan”, Idris Elba sanoo pari tuntia myöhemmin, kuvausten jälkeen järjestetyssä lehdistön tentissä. Roolin ahdistus ei heti hellitä otettaan, ja vasta vähitellen Elban tokaisut muuttuvat pitemmiksi.

Alice merkitsee Lutherille älyllistä treeniä – hän nauttii pystyessään ymmärtämään murhaajan mieltä. Lutherin ja Alicen väliset kohtaukset ovat tiheitä ja liikkuvat monella tasolla”, Luther sanoo.

Sarjan psykologinen jännite ei lepää kuitenkaan yksin pääparin varassa. Useista rikossarjoista poiketen rikoksentekijä sel­viää heti jakson alussa, minkä jälkeen seurataan, onnistuvatko poliisit saamaan hänet kiinni. 

Paljon on kiinni Lutherin kyvystä mennä rikollisen pään sisään ja hänen motiiviensa lähteille. Kahdessa aloitusjaksossa jahdataan Alicen lisäksi pedofiiliä sekä nuorta sotilasta, jonka poliisintappopuuhia isä ohjailee vankilasta käsin. 

Brittilehdistö ei ole niellyt sarjan poliisi- ja Lontoon-kuvaa purematta.

”Me britit rakastamme 24:ää ja Dexteriä, mutta kun teemme vastaavanlaisia sarjoja itse, niille nyrpistetään nenää ja tekijöitä haukutaan epärealistisuudesta”, Elba sanoo.

”Luther on eskapismia, se on tuotu pois normaalitodellisuudesta. Kyseessä ei ole mikään helppo mainstream-show, vaan sarja, joka jakaa mielipiteet.” 

IIna Alanko, Lontoo

Luther alk. pe 14.6. klo 22.05 TV2

X