Lauantaina ja sunnuntaina kisataan Ruotsin Östersundissa viimeinen maailmancupin osakilpailu ennen ensi viikolla alkavia Falunin MM-hiihtoja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Lauantaina ja sunnuntaina kisataan Ruotsin Östersundissa viimeinen maailmancupin osakilpailu ennen ensi viikolla alkavia Falunin MM-hiihtoja.

Lauantain perinteisten sprinttien jälkeen sunnuntai tyylitellään vapaalla. Naiset hiihtävät 10 kilometriä ja miehet 15 kilometriä.

Östersundissa saadaan esimakua vuonojen maan menestyksestä, johon on tottuminen Falunissa.

Norjan hiihtoylivoima on ollut tänä talvena murskaavampi kuin aikoihin.

Norjan vaikeus valita MM-joukkuekin on poikkeuksellinen. Jokainen maa voi valita hiihtomatkoille enintään neljä hiihtäjää. Norjalla olisi tyrkyllä eri hiihtomatkoille enemmän maailmanluokan hiihtäjiä.

Norjan tasosta kertonut ettei maan sprinttimestaruuden voittanut Timo Andre Bakken mahtunut MM-joukkueeseen.

Norjalla on naisten maailmancupin kokonaispisteissä Marit Björgenin johdolla neljä ensimmäistä kärkisijaa. Kymmenen parhaan joukkoon kiilaa viisi norjalaista.

Miesten maailmancupia johtaa myös norjalainen Martin Sundby. Norjalaisia on 11 parhaan joukossa viisi.

Eihän se ole Norjan syy, jos maa hallitsee nyt suvereenisti hiihtoa. Norjassa tehdään hiihdon eteen myös kaikki paremmin kuin muualla.

Hyvä on kuitenkin muistaa, että hiihdon harrastus on huomattavasti suppeampaa maailmalla kuin esimerkiksi yleisurheilussa tai palloilulajeissa.

Norjan alkutahdit lyötiin heti avauksissa, kahtena ensimmäisenä maailmancupin viikonloppuna. Norjalaiset olivat häkellyttävän ylivoimaisia.

Norja kahmi kahden ensimmäisen MC-viikonlopun 30:sta palkintosijasta peräti 25 kappaletta. Eikä tahti ole juurikaan hiljentynyt.

Menestys luo aina myös lisää menestystä.

Norjalla on rahkeitakin panostaa huippuhiihtoon huomattavasti enemmän kuin vaikkapa suomalaisilla. MC-kisoja kiertää vakituisesti noin 7 suomalaista huoltomiestä.

Norjalaisten taustavoimina MC-viikonloppuina työskentelee viitisenkymmentä eri alojen huoltomiestä ja asiantuntijaa.

Norjalaisten menestyksen yhdeksi syyksi on nostettu vahva seuratoiminta. Hiihtoseurat ovat aktiivisia ja valmennus junnuista lähtien on myös laadukasta.

Kilpahiihtäjiä on tästä johtuen huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Norjan mestaruuskisoissa osallistui miesten viestiin peräti 99 joukkuetta. Naisten viestissäkin nähtiin 44 joukkuetta.

Massan voima nähtiin myös Norjan nuorten mestaruuskisoissa. Alle kaksikymppisten mestaruuskisoihin osallistui 480 hiihtäjää.

Tässä tapauksessa määrälläkin on väliä.

Massasta nousee takuuvarmasti uusia huippuja.

X