HJK:n päätavoite menestyä myös Euroopan kentillä kompastuu jälleen kerran Veikkausliigaan heikkoon tasoon.
Teksti:
Hannu Teider

Sunnuntaina käynnistyvän jalkapallon pääsarjan Veikkausliigan yksi ja ainoa mestarisuosikki HJK on Ferrari pikku-Ladojen joukossa.

HJK:n päätavoite menestyä myös Euroopan kentillä kompastuu jälleen kerran muihin joukkueisiin.

Suomessa HJK on ylivertainen kaikilla mittareilla. Valmennus on huippuluokkaa, pelaajat supermiehiä ja seura suomalaisittain ökyrikas.

Ongelmaksi ja kynnykseksi nousee Veikkausliigan heikko taso.

HJK ei saa Suomessa riittävästi sparrausta Mestarien liigan karsintaan, josta joukkue janoaisi päästä vihdoinkin askeleen eteenpäin.

Peräti kuudetta peräkkäistä Suomen mestaruutta jahtaava HJK on omassa kastissaan liigaseurojen budjettivertailussakin. HJK:n 3,5 miljoonan euron kokonaisbudjetista pelaajien palkat lohkaisevat noin kolmasosan, 1,2 miljoonaa euroa.

Tosin Mestarien liigan karsintavaiheessakin vastustajien budjetit ovat moninkertaiset.

Suomalaista jalkapalloa pelataan pääsarjassa todella pienin panoksin. Niillä ei palloa kansainvälisissä huippusarjoissa potkita.

HJK:n pelaajabudjetilla maksettaisiin neljän pienimmän, sarjapaikasta taistelevien Ilveksen, HIFK:n, KTP:n ja Jaron pelaajien palkat.

Vuosi sitten hopealle sijoittunut sarjanousija SJK Seinäjoelta satsaa pelaajien palkkoihin noin 0,7 miljoonaa euroa, VPS, Inter ja KuPS satatuhatta euroa vähemmän.

Ilves on varannut pelaajien palkkoihin runsaat 200000 euroa, mikä pakottaa pelaajat pitämään arkityönsä leivän turvaamiseksi.

HJK:n ylivoima on kuitenkin myös esimerkkinä muille.

”HJK on tavoite, joka ohjaa meidänkin tekemistä”, tunnustaa SJK:n valmentaja Simo Valakari.

 

Veikkausliigan kiintoisin uusvanha valmentaja on karismaattinen viiden mestaruuden Keke Armstrong. Hän valmensi edellisen kerran pääsarjassa kahdeksan vuotta sitten.

”En tiedä, miksi palasin valmentajaksi?”, ihmettelee Keke itsekin.

Ikuinen rakkaus jalkapallon veti takaisin sananmukaisesti haalarihommiin.

MyPan jäätyä pois ja takaportin kautta Veikkausliigaan viime metreillä päässyt Ilves joutui taiteilemaan jo harjoitusaikojensa kanssa, kun pelaajat kulkivat kokopäivätöissä.

Tampereella tuskaillaan myös liigan avauksen kanssa. Avausottelu KuPS:ia vastaan piti pelata idyllisellä Tammelan stadionilla, mutta kenttä ei ole vielä pelikunnossa. Suomen cupottelu 16. huhtikuuta Ilves-MIFK on todennäköisesti Valkeakoskella.

”Minulla oli yhtä huonot olosuhteet viimeksi 1990-luvun alussa Rovaniemellä, jossa olin pelaaja-valmentajana”, ihmetteli Keke Aamulehdessä.

 

Veikkausliigassa 424:n ottelun marinoiman Juha Malisen valmentama RoPS:kaan ei pääse pääse helpolla. Malinen laski kuinka joukkueelle kertyy kauden aikana 60 matkapäivää, mikä on 40 enemmän kuin esimerkiksi HJK:lla. Matkustustunnit ovat poissa harjoittelusta ja levosta.

Kesällä RoPS saa käyttöönsä sentään uuden stadionin.

 

Värikkään lisän Veikkausliigaan tuo tälle kaudella afrikkalaispelaajien ryntäys.

Suomessa pelaa ammatikseen jalkapalloa ensi kesänä runsaat 20 afrikkalaista pelaajaa.

Määrästä huolimatta Suomi ei ole parhaiden afrikkalaispelaajien toivemaa ja kohde.

Afrikasta Suomeen tulleet pelaajat ovat usein nuoria hiomattomia timantteja, jotka eivät muualle kelpaa. Heidän palkkapyyntökin istuu suomalaisseurojen budjettiin.

X