Teksti:
Hannu Teider

Vapise Kimi Räikkönen, NHL:n finaalissa maalihanat auki saanut keltanokka on saalistamassa sinivalkoisen jäämiehen titteliä itselleen.

Nuori Teuvo Teräväinen iski Chicago Blackhawksin avausmaalin ensimmäisessä finaalipelissä Tampa Bay Lightingia vastaan. Hän pelasi muutoinkin ennakkoluulottomasti ja taidolla suoraan kiekkokansan sydämiin kuin kokenut konkari.

Ei ihme, että kiitoksia sateli suomalaiselle myös ketjukaverilta, joka voisi ikänsä puolesta olla vaikka ”Teukan”isä.

Urallaan jo kahdesti Stanley cupin voittanut Marián Hossa antoi heti finaalin avausvoiton jälkeen Teräväiselle lempinimen ”Finnish cold”.

” Näyttää siltä, ettei hänen sydämensä lyö lainkaan”, ylisti Hossa 16 vuotta nuorempaa suomalaista jäämiestä.

Jos Chicago voittaa NHL:n finaalisarjan ja himoitun Stanley cup -kannun itselleen, kaksikymppisen Teräväisen tuhkimotarina saa kultaisen sinetin. Teräväisestä tulisi 10. suomalaispelaaja, joka on voittanut Stanley cupin.

Teräväisen näytökset kivikovassa NHL-maailmassa sujuvat kuin suomalainen letkajenkka.

Kotoisessa SM-liigassa 17-vuotiaana debytoinut Teräväinen on rakentanut NHL:n läpimurtoa kuitenkin maltilla ja nöyryydellä. Hän tahkosi loppukauden 2014 ja tämän kauden alun Rockfordin farmijoukkueessa eikä hermostunut, vaikkei väylä tähtiin ollut heti suora.

Tämän vuoden tammikuussa kutsu tuli Chicagon rivistöön. Seura ei ole katunut päätöstä. Teräväinen pääsi jo viidennessä ottelussaan paluun maalin makuun.

Hän oli pelannut ensimmäisen NHL-ottelunsa 25. maaliskuuta 2014 eli runsas vuosi sitten, mutta paikka vakituiseen kokoonpanoon ei silloin vielä auennut.

NHL-avausta ennen Teräväinen juhli vuoden 2014 alussa alle kaksikymppisten MM-kultaa Ruotsissa.

Paljon on ehtinyt siis nuorukaisella tapahtua runsaan vuoden sisällä.

Varmasti yksi urheilun tietovisojen helmiä tulee olemaan kysymys Teräväisen kasvattajaseurasta. Se ei ole Jokerit, vaikka läheltä liippaa.

Teräväinen pelasi junnuna Kojooteissa. Kojootit tulee lyhenteestä Kontulan Jokerit. Seura perustettiin 1974.

Itähelsinkiläisessä Kojooteissa aloitti junnuna kiekkouransa myös toinen suomalainen Stanley cupin voittaja Esa Tikkanen.

Tikkasta ja Teräväistä yhdistää myös nopea nousu NHL:n huipulle. Tikkanen oli 20-vuotias, kun hän voitti ensimmäisen kerran Stanley cupin 1985. Hän oli täyttänyt silloin tammikuussa 20 vuotta.

Tikkanen säilyttää asemansa kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisena Stanley cupin voittajana, vaikka Teräväinen nostelisikin lähipäivinä palkintopokaalia.

Teräväinen on syntynyt 11.9. 1994 ja olisi siis joitakin kuukausia Tikkasta vanhempi NHL:n mestarina.

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen Stanley cup-voittaja Jari Kurri juhli syntymäpäiväjuhlansa jatkeeksi Edmontonissa ensimmäistä mestaruuttaan. Kurri oli viimeistä finaalia edeltävänä päivänä 18.5. 1984 täyttänyt 24 vuotta.

Kurrilla on kaikkiaan viisi Stanley cup -mestaruutta. Tikkasella on myös viisi mestaruutta, joista neljä oli Edmontonin paidassa ja viimeinen 1994 New York Rangersissa.

Vanhin suomalainen Stanley cup -voittaja on tietysti Teemu Selänne. Selänne oli 36-vuotias, kun hän 2007 Anaheimissa sai ansaitun huipentuman NHL-vuosilleen.

Nähtäväksi jää, säilyykö Selänne nestoritilaston ykkösenä vielä tänä keväänä.

Todennäköisesti ykköspaikka pysyy Teemulla.

Kevät on ollut nimittäin Chiacagon suomalaispelaajilla erittäin kaksijakoinen.

Jos Teräväisellä on vauhti päällä, Chiacogon toinen suomalaispelaaja, konkaripuolustaja Kimmo Timonen, 40, jännittää katsomossa siviilit päällä.

Runkosarjassa vain 16 ottelua pelannut Timonen ei pääse juhlimaan Stanley cup -voittoa, vaikka Chicago voittaisi finaalisarjan. Hän ei ole päässyt finaalisarjassa vielä kertaakaan jäälle.

Veritulpista kärsinyt Timonen odottaa luonnollisesti kutsua kokoonpanoon, sillä kuluva kausi on hänen viimeisensä NHL:ssä.

Jos Chicago vie neljä ensimmäistä finaaliottelua putkeen, mestaruus on katkolla jo ensi keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Jos finaalikiekkoilusta nautitaan koko rahan edestä, ratkaiseva seitsemäs ottelu on Suomen aikaa 17.–18. kesäkuuta välisenä yönä.

Tampa ei anna helpolla periksi, mutta kokemus jyrää finaaleita väistämättä Chicagon ja Teräväisen eduksi mitä kauemmin pelataan.

X