Aleksi Lohtander, millaista on työ television nuorena sääkasvona? – ”En kaipaa julkisuutta arkeen”

Aleksi Lohtander aloitti viime kesänä Ylen nuorimpana meteorologina. Valmistumisen myötä Lohtander jatkaa töitään nyt kokoaikaisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aleksi Lohtander Pasilassa kesällä 2024

Aleksi Lohtander aloitti viime kesänä Ylen nuorimpana meteorologina. Valmistumisen myötä Lohtander jatkaa töitään nyt kokoaikaisesti.
Teksti:
Aino Mielo

Aleksi Lohtander, 25, aloitti kesällä 2023 Yle sään nuorimpana meteorologina. Kun hänet esiteltiin ensi kertaa yleisölle lähetyksen lopussa, sykkeet olivat korkealla.

Ensimmäiset viikot jännittivät, mutta tunteet tasaantuivat pian. Kun puhuu pelkille kameroille, satojen tuhansien yleisön läsnäolo ei välity. Esitelmän pitäminen yliopiston luentosalissa saattaa jännittää Lohtanderia jopa enemmän.

Fysiikkaa ja matematiikkaa Helsingin yliopistossa opiskellut Lohtander valmistui meteorologiksi keväällä 2024, ja aloittaa Yle sään ruutukasvona nyt kokoaikaisesti.

Tuttavuutta live-lähetyksen kanssa on kertynyt nyt noin vuoden verran, sillä takana on jo viime kesän kesätyö sekä tuurauksia läpi vuoden.

Tv-meteorologin työhön ei Lohtanderin mukaan ole satoja hakijoita, kuten joillekin aloille, sillä harvempi luonnontieteilijöistä toivoo ruutukasvoksi. Työn saamisen takana on kuitenkin kova työ omien opintojen parissa sekä tietenkin haastattelu sisältäen koe-esiintymisen.

”Elämä ei ole muuttunut hirveästi”

Lohtander on kotoisin Hämeenlinnasta ja on viihtynyt aina luonnossa. Jos hän saisi valita, mikä olisi täydellinen sää kesälomapäivälle, vastaus olisi suomalaiselle hyvin tyypillinen:

”Varmaan sellainen 22 astetta lämmintä, aurinkoista tai puolipilvistä ja pieni tuulenvire.”

Täydellisen sään aikana Lohtander haluaisi mennä luontoretkelle tai urheilemaan.

Opintojen ja töiden myötä Helsinkiin muuttanut nuorimies on löytänyt itselleen luonnonläheisemmän mieluisan kaupunginosan junamatkan päästä keskustasta. Tv-työstä huolimatta häntä harvoin julkisilla paikoilla pysäytellään ja hyvä niin.

”Elämä ei ole muuttunut hirveästi, ja se on toisaalta hyvä niin. En kaipaa julkisuutta arkeen”, Lohtander kertoo.

Meteorologi saa joskus palautetta sähköpostitse. Useimmiten positiivista, koskien esimerkiksi selkeää esiintymistä. Työn alkuvaiheissa perhe ja ystävät lähettivät vielä usein lähetyksen jälkeen ”hyvin meni” viestejä Lohtanderille. Nyt sekin on lakannut.

Meteorologin työ on matematiikkaa, grafiikoita ja esiintymistä

Aleksi Lohtander tekee sääennusteet Ylen mediatalolta Pasilasta käsin. Suomen säähän vaikuttavat eniten Atlantilta päin tulevat korkea- ja matalapaineet.

Meteorologeilla on käytössä tietotekniset sääennustemallit. Nämä ovat numeerisia järjestelmiä, jotka jäljittävät ilmakehän prosesseja ja ilmiöitä fysiikan lakeihin perustuen. Meteorologi yhdistää nämä tiedot sääennusteeksi.

Työhön kuuluu myös sääkarttojen ja grafiikoiden tekeminen lähetykseen.

Lue myös: Pekka Pouta on ollut Huomenta Suomen meteorologina yli 25 vuotta – ”Jatkuvasti korostettiin, että puhu kansan kieltä”

Suomen takatalvessa saa pidellä pokkaa

Suomen kevät 2024 oli historiallinen takatalvien kevät. Vaikka Lohtander ei haaveile julkisuudesta, mahdollisuus siihen on aina olemassa, esimerkiksi huvittavien sääilmiöiden takia. MTV-meteorologi Pekka Pouta sai paljon mediahuomiota pokan petettyä suorassa lähetyksessä kylmien kevätsäiden takia.

Lohtander itse on onnistunut tähän mennessä pysymään asiallisena lähetyksessä, mutta tiedostaa, että mahdollisuus repeämiselle on aina olemassa.

”Kieltämättä vähän nauratti, kun huhtikuussa satoi Nurmijärvelle 21 cm lunta, ja Nuuksioon 31”, Lohtander sanoo hymyillen.

Ilmastonmuutoksen ja teknologian kehittymisen myötä Lohtander odottaa mielenkiinnolla myös sääennustuksen tulevaisuutta.

”Sään ennustaminen on kehittynyt todella paljon viimeisen 50:en vuoden aikana. Silloin analysoitiin karttoja valopöydällä, ja kaikki ennusteet tehtiin käsin. Ehkä tulevaisuudessa ennusteet voidaan tehdä paljon tarkemmin. Näkisimme esimerkiksi että Kaisaniemessä sataa, mutta Kampissa ei.”

Lue myös: Meteorologi Kerttu Kotakorpi saa haukkuja ja vihaviestejä jopa sääkartan värien vuoksi: ”Minun pitää huolehtia turvallisuudestani”

X