Anna-lehti: Bettina Sågbom-Ek sai estrogeenista avun nivelsärkyyn – ”Nyt tunnen itseni entistä nuoremmaksi ja terveemmäksi”

Bettina Sågbom-Ek kertoo Anna-lehden haastattelussa rohkaisevansa naisia menemään gynekologille

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bettina Sågbom-Ek harkitsi pitkään hormonilääkityksen aloittamista.

Bettina Sågbom-Ek kertoo Anna-lehden haastattelussa rohkaisevansa naisia menemään gynekologille
Teksti:
Seuran toimitus

Svenska Ylen toimittaja Bettina Sågbom-Ek, 58, kertoo Anna-lehden haastattelussa, että hänen itsetuntonsa on parempi kuin koskaan ennen.

”Se on tietysti mukavaa mutta myös hassua. Ihmettelen usein, miksi ihmeessä haaskasin nuorena aikaa murehtimalla ulkonäköäni”, Bettina Sågbom-Ek sanoo Anna-lehdessä.

Sågbom-Ek on aina ollut liikunnallinen: lapsena hän harrasti yleisurheilua sekä pelasi pesäpalloa ja luisteli. Omien poikiensa kanssa hän pelasi pipolätkää.

Ikääntyessään hän on huomannut, ettei enää hyppää yhtä kevyesti kuin ennen.

”Huomasin sen sulkapallokentällä. Onneksi askeleeni on yhä kevyt, jaksan kävellä pitkiä matkoja ja jyrkkiä ylämäkiä.”

Estrogeeni auttoi vaihdevuosien vaivoihin

Jossain vaiheessa Sågbom-Ek kärsi kovista nivelsäryistä. Estrogeeni auttoi särkyihin ja vei kuumat aallot, mutta sen aloittaminen mietitytti.

Nyt hän kehottaa naisia hakeutumaan gynekologille matalalla kynnyksellä.

”Odotin vuoden ennen kuin uskalsin aloittaa hormonilääkityksen, mutta nyt tunnen itseni entistä nuoremmaksi ja terveemmäksi. Lääkitys voi lisätä rintasyövän riskiä, mutta muiden vaivojen takia huonosti nukutut yöt lisäävät muistisairauksien riskiä”, hän sanoo Anna-lehdessä.

Hänen lääkärinsä vakuutti, että rintasyövän kohonnut riski on tilastojen mukaan hyvin pieni. Silti Sågbom-Ek tarkistuttaa rintansa säännöllisesti.

Lue myös: Bettina Sågbom lykkäsi kasvaimen leikkausta – Oireet iskivät rajuina ja toipuminen koetteli: ”Avuttomana oleminen tuntui masentavalta”

Bettina Sågbom-Ek kahden koiran kanssa, taustalla syksyisiä lehtiä. Bettina Sågbom-Ek on aina ollut liikunnallinen.
Bettina Sågbom-Ek on aina ollut liikunnallinen. © Tommi Tuomi

Bettina Sågbom-Ek kehuu Fleabag-sarjan jaksoa: ”Minusta siinä puhutaan vaihdevuosista kauniisti”

Jos puhe on naisen ikääntymisestä tai vaihdevuosista, Bettina Sågbom-Ek suosittelee katsomaan yhden tietyn jakson Fleabag-sarjasta. Phoebe Waller-Bridgen kirjoittamassa ja tähdittämässä brittiläisessä draamakomediassa seurataan nuoren naisen arkea mustalla huumorilla höystettynä.

Sarjan toisen kauden kolmannessa jaksossa Kristin Scott Thomasin näyttelemä hahmo puhuu vaihdevuosista.

”Hänen roolihahmonsa sanoo, että naiset syntyvät kestämään kipua, kunnes vaihdevuodet vapauttavat meidät. Ei enää kipeitä rintoja, kuukautiskipuja ja synnytyksiä. Olen katsonut kohtauksen monta kertaa, sillä minusta siinä puhutaan vaihdevuosista kauniisti”, Sågbom-Ek kertoo Anna-lehdessä.

Bettina Sågbom-Ek jatkaa, että sarjassa edellisen kuvauksen lisäksi vaihdevuosista seuraa se, että kukaan ei enää huomaa, kun nainen astuu huoneeseen. Sågbom-Ek on huomannut saman ilmiön, mutta ei oikein tiedä, harmittaako se vai ei.

”Tavallaan kaipaan sitä, tavallaan en. On aika vapauttavaa, kun tietää, että voi mennä yksin vaikka syömään, eikä kukaan tule enää ehdottelemaan mitään.”

Lue myös: Vaihdevuodet tekivät Hanna Sumarin elämästä helvetin: ”Aion jatkaa hormonikorvaushoitoa vielä vanhainkodissa – sain sen avulla elämäni takaisin”

Hanna Sumari
Hanna Sumarin mielestä vaihdevuosia on turha pelätä. ”Haluaisin sanoa minua nuoremmille naisille, että elämä voi olla ihanaa loppuun saakka, kunhan pitää itsestään huolta”, Hanna sanoo. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA
X