Anna-lehti: Italia opetti hyvän ruoan salat − Ella Kannisen mies oli suhteen alkuaikoina ihmeissään tämän ruokailutavoista: ”Olin pulassa”
Puoli seitsemän -ohjelmasta tutun juontajan Ella Kannisen toinen koti löytyy Italiasta, jonne hän muutti 20 vuotta sitten yhteen miehensä kanssa. Hän kertoo Anna-lehden haastattelussa, kuinka oli ennen Italiassa asumista sivistymätön ruoan suhteen. Ella ei osannut kokata, eikä hän muutenkaan ajatellut ruokaa sen kummemmin.
”Muutin yhteen mieheni, silloisen poikaystäväni kanssa, ja hän oli ihmeissään ruokailutavoistani. Söin epäsäännöllisesti mitä sattui, eikä minulla ollut reseptejä jaettavaksi. Olin pulassa”, Ella Kanninen sanoo Anna-lehdessä.
Ellan italialainen anoppi alkoi opettamaan hänelle erilaisten ruokien valmistamista, ja pikkuhiljaa juontaja oppi ymmärtämään, mitä hyvä ruoka tarkoittaa. Italiassa syödään paljon ulkona, minkä takia hän pääsi kokemaan erilaisia makumaailmoja. Ella kulki toreilla ja vieraili pientiloilla nähden, miten hyvää ruokaa kasvatetaan.
”Myöhemmin jokin upea juusto, rakkaudella tehty risotto tai muu ruoka-annos on saanut jopa kyyneleen tirahtamaan silmääni.”
Lapsuuden ruokamuistot vievät Ruotsiin
Ella Kannisen anoppi on kokannut lapsenlapsilleen hyvää ruokaa siitä asti, kun he ovat olleet pieniä, ja lapsille on kehittynyt taito erottaa hyvä huonommasta.
”Kuuntelin jokin aika sitten, kun nuorempi poikani arvioi ravintolassa tilaamaansa risottoa. Hän teki sen taitavasti ja oli aivan oikeassa, sillä hänellä oli vertailukohtia”, Ella kertoo haastattelussa.
Ellan omat parhaat lapsuuden ruokakokemukset sijoittuvat Pohjois-Ruotsiin isovanhempien luo. Reino-pappa metsästi ja kalasti. Kaarina-mummo puolestaan valmisti hirvenlihapullia ja muuta riistaa. Jälkeenpäin juontaja on tajunnut isovanhempien syöneen vain parasta lähiruokaa.
Ruokaa saa jättää lautaselle
Vaikka Ella Kanninen ei tituleeraa itseään ruokaguruksi, niin hän silti ihmettelee, miten vähä Suomessa arvostetaan sitä, mitä syömme.
”Valitamme kovasti vaivojamme, mutta emme ymmärrä esimerkiksi niin yksinkertaista asiaa kuin säännöllisen syömisen merkitystä. Se on italialaisessa ruokailussa perusasia.”
Toinen italialaisilta oppima asia on annoskoko. Itseään ei syödä ähkyyn, ja ruokaa saa jättää lautaselle.
”Hävikkiä tulee tietysti välttää, mutta oman jaksamisen kustannuksella ei pidä ahmia”, hän sanoo Annalle.