Anna-lehti: Ruotsin kruununprinsessa Victoria on roolimalli muille, mutta hänellä itsellään ei ole esikuvaa – ”Victoria toimii hyvin perinteisellä, naiselle annetulla vaikuttamiskentällä”

Jaa artikkeli
Kruununprinsessa Victoria haluaa elää tavallista perhe-elämää ja tekee paljon työtä sen mahdollistamiseksi. Kuva otettu 26. huhtikuuta. © Raphael Stecksén, Kungl. Hovstaterna
Kruununprinsessa Victoria haluaa elää tavallista perhe-elämää. Hän rikkoo aika ajoin perinteitä ja on erityisesti nuorten ja varhaiskeski-ikäisten naisten suosiossa.

Anna-lehdessä kerrotaan Ruotsin kruununprinsessa Victorian maakuntavaelluksista. Victoria pyysi 40-vuotispäivänsä kunniaksi Ruotsin 25 maakunnalta yhteistä syntymäpäivälahjaa. Hän ehdotti, että kukin maakunta ottaisi vuorollaan hänet vastaan vaellusretkelle, sillä prinsessa halusi tutustua Ruotsin luontoon ja jylhimpiin maisemiin.

Retket alkoivat syyskuussa 2017 Länsi-Götanmaalta. Viime vuonna Victoria vaelsi 12 maakunnassa. Tänä vuonna hän puolestaan urakoi maaliskuusta lähtien yli kahden vaelluksen kuukausitahtia ja sai projektin loppuun Taalainmaalla.

Aftonbladet-lehden toimittaja Kerstin Nilsson seurasi mukana Victorian Taalainmaan-vaelluksella. Hän kehuu kruununprinsessan esiintymistä julkisuudessa.

”Aikataulu ei käy missään vaiheessa niin tiukaksi, ettei hän ehtisi ottaa selfietä halukkaiden kanssa, ihailla partiolaisten taidonnäytteitä tai lasten piirroksia. Tervehtiessään hän katsoo kaikkia silmiin”, Nilsson kirjoittaa.

Tavallista perhe-elämää linnassa

Kruununprinsessa Victoria haluaa elää tavallista perhe-elämää. Hän tekee paljon työtä sen mahdollistamiseksi. Ruotsalainen bloggari, toimittaja ja tyyliasiantuntija Ebba Kleberg von Sydow tuntee prinsessa Victorian henkilökohtaisesti ja on muun muassa vieraillut prinsessan kotona Haga-linnassa.

”Haga-linna näyttää kodilta, ja siellä eletään normaalia arkea. Kun istuin olohuoneessa, prinssi Oscar juoksi huoneeseen huutaen mammaa, ihan niin kuin kuka tahansa pikkupoika”, von Sydow kertoo.

Von Sydowin mukaan Victoria on erikoisessa asemassa, sillä vaikka hän on monelle naiselle tärkeä roolimalli, hänellä itsellään ei oikein ole esikuvaa. Vallassa olevat tai olleet äitikuningattaret ovat selkeästi eri sukupolvea kuin Victoria, joten kruununprinsessan on luovittava yksin.

Nuoret naiset samaistuvat prinsessaan

Kuninkaalliset eivät perinteisesti osoita toisilleen hellyyttä julkisesti. Kruununprinsessa Victoria antoi kuitenkin kolmivuotiaan poikansa, prinssi Oscarin, pussata suoraan suulleen kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäivillä huhtikuussa. Kruununprinsessa nauroi ja vastasi suukkoon sekä antoi pusun myös tyttärensä, prinsessa Estellen, poskelle.

Tilanne oli Victorialle ominainen, sillä hän rikkoi perinteistä kuninkaallista koodia ja otti samalla itselleen vahvasti äidin ja naisen roolin.

”Victoria ei ole radikaaliuudistaja, vaan hän toimii hyvin perinteisellä, naiselle annetulla vaikuttamiskentällä. Siihen kuuluvat inhimilliset arvot kuten lapset ja perhe, hyväntekeväisyys, ihmisten välinen huolenpito, tasa-arvo ja ympäristöasiat”, sanoo sosiaalipsykologi, dosentti Kaarina Mönkkönen Kuopion yliopistosta sanoo.

Mönkkösen mielestä Victorian antama kuva itsestään vastaa hyvin varsinkin nuorten ja varhaiskeski-ikäisten naisten arvomaailmaa.

”Heidän joukossaan ovat varmasti myös hänen uskollisimmat ihailijansa. Kruununprinsessa on pystynyt rakentamaan todella vahvan luottamuspohjan. Jos hän nyt tekisi jotakin yllättävää, ihailijat olisivat varmasti valmiita antamaan hänelle paljon anteeksi.”

X