Dannyn ja Katja Lukinin ystävyys on kestänyt yli 20 vuotta: ”Katja on poikkeuksellisen ihana ihminen”

Dannyn ja taustalaulajana tunnetun Katja Lukinin ystävyys ja yhteistyö on kestänyt jo yli 20 vuotta. Tarvittaessa he vastaavat toistensa puheluihin keskellä yötä tai laativat ehdokaslistan mahdollisista seurustelukumppaneista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutustuminen Ilkka ”Danny” Lipsaseen muutti Katja Lukinin elämän. ”Hän otti minut jo alussa perheeseensä ja nyt olen kuulunut siihen lähes puolet elämästäni.” Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Dannyn ja taustalaulajana tunnetun Katja Lukinin ystävyys ja yhteistyö on kestänyt jo yli 20 vuotta. Tarvittaessa he vastaavat toistensa puheluihin keskellä yötä tai laativat ehdokaslistan mahdollisista seurustelukumppaneista.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Kemppinen

Laulajalegenda Dannyn Rokinnokan kesäparatiisi on Katja Lukinille kuin toinen koti. Tai kolmas, sillä hänellä on omat lakanat ja pyyheliinat myös Dannyn Kirkkonummella olevan kodin kaapissa.

Taustalaulajana tunnetuksi tullut Katja on pisimpään Dannyn tallissa viihtynyt artisti. Yli 21 vuoden aikana suhteesta on tullut paljon enemmän kuin ammatillinen yhteistyö.

He ovat toisilleen Katjuska ja Dänsky, ystävien aatelistoa.

Kun Danny taannoin lähetti Katjalle kuultavaksi pian julkaistavan laulunsa, hän tiesi, ettei toinen haluaisi kuunnella sitä.

”Hän tuntee minut niin hyvin. En haluaisi edes ajatella asioita, joista hän siinä laulaa”, Katja sanoo.

Mutta palataan lauluun myöhemmin.

Mr. Tähtitehtaaksikin tituleerattu Danny on auttanut viihdealalle 158 artistia. Katjasta olisi voinut tulla yksi kirkkaimmista tähdistä, mutta hän ei ole halunnut nousta kokonaan omien siipiensä varaan.

Siihen on syynsä.

Katjan lempikuva hänestä ja Dannysta on 2000-luvun alusta.

Katjan lempikuva hänestä ja Dannysta on 2000-luvun alusta.

Viihdemaratonin loppusuora oli Dannyn siihen mennessä 50 vuotta jatkuneen uran juhlakier­tueen nimi ­vuonna 2013.

Viihdemaratonin loppusuora oli Dannyn siihen mennessä 50 vuotta jatkuneen uran juhlakier­tueen nimi ­vuonna 2013. Kuva: Hans Lehtinen

Kimallusta ja korkokenkiä

Autoliikkeen avajaisten tähdet olivat Armi Aavikko ja Danny. Kun esitys oli ohi, Armi jakoi yleisölle ruusuja. Danny ojensi vain yhden – eturivissä olleelle Katjalle.

Oli vuosi 1982. Katja oli 8-vuotias.

16 vuotta myöhemmin, joulukuussa 1998 Katja kohtasi lapsuutensa idolin uudelleen opiskellessaan puolen vuoden mittaisella kevyen musiikin kurssilla Oulussa.

”Danny haastatteli kaikki loppushowhun osallistujat. Minua ujostutti niin, etten uskaltanut edes kunnolla katsoa häntä silmiin.”

Siitä huolimatta Katja teki vaikutuksen. Danny pyysi hänet sekä niin ikään kurssilla olleet Monica Mömmön ja Mika Rinttilän taustalaulajikseen maaliskuiselle laivakeikalle. Siellä tehtäisiin suorana televisiolähetyksenä Huvin vuoksi -ohjelma.

Katja oli innoissaan, mutta myös kauhuissaan. Hän ei ollut koskaan laulanut stemmoja. Onneksi Monica riensi apuun.

”Hän opetti minua viikonloppuisin karaokebaareissa.”

Ennen esitystä Danny lähetti Katjan ja Monican ompelijalle, joka työsti heille esiintymisasuiksi kultaisin paljetein koristellut mustat kotelomekot. Monican siskolta he saivat lainaksi avokkaat, joiden muutaman sentin korot tuntuivat huikeilta.

”Danny katsahti niitä ja kävi seuraavana päivänä ostamassa meille korkokengät, joissa oli 16 sentin korot.”

Katja sai Dannylta neuvoja kaikesta esiintymiseen liittyvästä laulamisesta meikkeihin ja kampauksiin.

”Kaikki, mitä tällä alalla osaan, on Dannyn ansiota.”

Neuvonpitoa on käyty molempien henkilökohtaisissakin asioissa.

Dannyn uudet kappaleet perus­tuvat hänen omaan elämäänsä ja ajatuksiinsa. ”Tuntuu hyvältä laulaa totuu­desta.”

Dannyn uudet kappaleet perus­tuvat hänen omaan elämäänsä ja ajatuksiinsa. ”Tuntuu hyvältä laulaa totuu­desta.” Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Valheellisia lööppejä

Kello oli kolme yöllä. Katja ei saanut unta, sillä mielessä pyörivät ongelmat senhetkisessä seurustelusuhteessa. Hän soitti Dannylle. Puhelu oli kestänyt jo tunnin, kun Katja tajusi Dannyn olevan Kanarialla. Elettiin 2000-luvun alkua, jolloin puhelun ulkomailla vastaanottaneelle ropsahti mojova lasku rupattelusta.

”Olen voinut kääntyä Dannyn puoleen aina, olipa kyse mistä tahansa. Hänelle on helppo puhua, hän on luotettava ja auttavainen.”

Luottamus syntyi jo yhteistyön alkutaipaleella.

Katjalle muutto synnyinkunnasta Keminmaasta Kemiin ja sieltä Ouluun olivat olleet valtavia harp­pauksia.

”Haaveilin Helsingistä, mutta tiesin, etten ikimaailmassa uskaltaisi sinne muuttaa.”

Dannyyn tutustumisen myötä mieli muuttui.

”Alusta saakka tiesin, että hän pitää minusta huolta. D-tuotanto takasi asunnon, jonka etsimisessä minua auttoi Dannyn sihteeri Leila Salmelainen. Dannyn ystävä asensi pesukoneen. Sain apua ihan kaikkeen.”

Yhteistyöstä versoi myös ystävyys, jossa vuosien varrella on yritetty nähdä romanttisiakin sävyjä.

Kun Danny ja Liisa Lipsanen erosivat vuonna 2006, Katja löi muiden bändiläisten kanssa vetoa siitä, kenestä lööppilehdet yrittäisivät tehdä Dannyn naisystävän.

”Kahden viikon kuluttua olin itse Dannyn kanssa erään lehden kansikuvassa. Kuva oli otettu salaa Rodoksella, missä olimme koolla isolla porukalla. Kaikki muut, kuten silloinen poikaystäväni, oli rajattu kuvasta pois.”

Katjan ja Dannyn välillä kyse on ystävien, ei rakastavaisten keskinäisestä tunteesta.

”Välillämme ei ole ollut koskaan minkäänlaista romanttista säpinää.”

Joissain asioissa Katja kokee Dannyn jopa isällisenä. Kun hän alkoi seurustella nykyisen aviomiehensä, laulaja ja muusikko Dimitri Keiskin kanssa, suhde pidettiin aluksi salassa.

”Olin seurustellut Dimitrin kanssa neljä kuukautta ennen kuin uskalsin kertoa siitä Dannylle.”

Dannya naurattaa. Hän oli tutustunut Dimitriin Katjaa aikaisemmin.

”Dimitri on äärettömän lahjakas ja lempeä mies. Tiesin heti, että nyt Katjaa viedään.”

Katjan on ollut aina helppo puhua Dannylle kaikesta. ”Paitsi poika­ystäväasioista”, hän nauraa.

Katjan on ollut aina helppo puhua Dannylle kaikesta. ”Paitsi poika­ystäväasioista”, hän nauraa. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Lue myös: Dimitri Keiski ja Katja Lukin-Keiski tiesivät ensimmäisillä treffeillä, että haluavat mennä naimisiin keskenään

Lista naisehdokkaista

Suojelunhalu on molemminpuolista.

Katja huolestui, kun Danny oli elänyt jo jonkin aikaa ilman seurustelukumppania.

”Tein serkkuni kanssa listan mahdollisista naisehdokkaista. Sitten poistimme ne, joiden huomasimme olevan naimisissa. Jäljelle taisi jäädä kolme, joiden ulkonäkö oli riittävän simpsakka ja jotka meistä tuntuivat mukavilta tyypeiltä.”

Danny ei ehtinyt tai tahtonut edetä heistä kenenkään kanssa, sillä elämään asteli vuonna 2016 tangokuningattareksi kruunattu ja sittemmin viihdepoppiin suuntautunut Erika Vikman.

”Tutustuin Erikaan lähes viisi vuotta sitten ja oivalsin heti, että hänessä on tähtiainesta. Vuosien kuluessa hänelle on ollut hyötyä tiedoistani ja ihmissuhteistani. Olen silti alusta saakka sanonut, että koittaa aika, jolloin lintu lentää pesästä ja selviää itsekseen.”

Sen aika ei ole aivan vielä. Erikan läpimurto viihteessä oli alkuvuonna Uuden musiikin kilpailussa toiseksi tullut kappale Cicciolina. Danny kehuu esityksen kokonaisvaltaista toteutusta, mutta on neuvonut Erikaa jättämään roolin menneisyyteen.

”Se oli hyvä, mutta nyt on lateksi­showt tehty. On aika siirtyä seuraavaan näytelmään, jottei hän jää roolinsa vangiksi.”

Erika ja Danny pitivät pitkään omana tietonaan sen, ettei keskinäisen suhde rajoittunut ammatilliseen kanssakäymiseen, vaan he olivat myös rakastuneet toisiinsa. Seurustelun tultua ilmi siitä tuli jatkuvan seurannan aihe.

”Suhteemme voi hyvin ja siinä on rakkautta, mutta myös ystävyyttä, joka voi säilyä paljon rakkautta pidempään. Olen Erikaa 50 vuotta vanhempi enkä ole menossa hänen kanssaan naimisiin tai tekemässä yhteisiä lapsia. Tiedostan, että hänellä on paljon pidempi tulevaisuus kuin minulla.”

Dannyn suojateista Erika on 156:s ja hänen sisarensa Jennika Vikman 157:s. Uusin tulokas, 158:s,on Diana Anttila, jolta laulutaidon lisäksi löytyy tanssinopettajana kyky laatia koreografioita. Lisääkin on tulossa, sillä Danny tutkailee parhaillaan musikaalista monilahjakkuutta, joka paitsi laulaa, myös soittaa viittä instrumenttia.

”Ala on vaikea, joten miksi en auttaisi, jos sen voin tehdä.”

Ankkuri on Dannyn isälle omistettu muistomerkki.

Ankkuri on Dannyn isälle omistettu muistomerkki. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Lauluja totuudesta

Turha synkistellä

pukeutukaa vaikka valkoisiin

musta valikoikaa hyvä kuva tummiin kehyksiin

jos vielä kerran tämä mies päätyy iltauutisiin…

Kappaleen nimi on Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua. Se on Dannyn tuore kappale, jota Katja ei halua kuunnella, sillä se kertoo hautajaisista.

Kappaleen nimi on Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua. Se on Dannyn tuore kappale, jota Katja ei halua kuunnella, sillä se kertoo hautajaisista.

Julkaisua odottaa muitakin lauluja. Yksi kertoo isän kaipuusta ja hylätyksi tulemisen tuskasta.

Ehkä olen jo antanut anteeksi

ehkä olen jo kantanut tarpeeksi

viha vuosilla vaimenee

äänes hiljalleen vaimenee

”Kaikki laulut perustuvat tosi­asioihin. Tuntuu hyvältä esittää niin henkilökohtaisia tekstejä. Tiedän, mistä laulan, kun laulan totuudesta.”

Idea lauluihin syntyi, kun Danny, hänen tyttärensä Heidi ja Arttu Wiskarillekin lauluja sanoittanut Janne Rintala istuivat iltaa Rokinnokassa.

”Kerroin lapsuudestani ja muun muassa famustani eli Vanha-Lahden kartanoa emännöinneestä isän äidistä. Hän majoitti usein kartanon saunassa laitapuolen kulkijoita ja perusteli sitä sanoen: ei he olis niin huonoi, ellei he olis niin heikkoi.”

Ehkä sekin lause kuullaan tulevissa kappaleissa.

Danny puhuu myös musiikillisesta testamentista. Ajatus elämän rajallisuudesta on ollut aiempaa enemmän mielessä nyt, kun kolme läheistä ystävää on kuollut lyhyen ajan sisällä.

”Se, että saan vanheta joka päivä, on suuri etuoikeus. Vanhenemista en pelkää, mutta suren ajan loppumista.”

Sen vuoksi hän osti uuden veneen kesän alussa.

”Pystyn ainakin vielä veneilemään, mutta en voi tietää, kuinka kauan. Siksi en halunnut siirtää hankintaa tulevaisuuteen.”

Kyytiin on päässyt Katjakin.

Katja arvostaa paikkaansa Dannyn lähipiirissä. ”Katja on hieno ja ehdottoman luotettava ystävä”, Danny puolestaan kiittää.

Katja arvostaa paikkaansa Dannyn lähipiirissä. ”Katja on hieno ja ehdottoman luotettava ystävä”, Danny puolestaan kiittää. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Lupa jäädä

Danny muistaa hyvin nappisilmäisen pikkutytön autoliikkeen lavan eturivissä. Katse kertoi jo silloin saman kuin 16 vuotta myöhemmin kevyen musiikin kurssilla.

”Katjan silmistä paistoi hyvyys ja valppaus sekä määrätyntyyppinen rohkeus ja kyky ottaa vastaan ohjeita.”

Valintaansa hän ei ole katunut kertaakaan.

”Katja on yksi rehdeimpiä suomalaisia laulajia ja luotettava ystävä. Hänellä on äärimmäinen kyky sopeutua kaikkiin tilanteisiin ja pärjätä kenen kanssa tahansa. Hän on poikkeuksellisen ihana ihminen.”

Danny luettelee ylpeänä suojattinsa saavutuksia. Katja ei ole toiminut yksinomaan taustalaulajana, vaan julkaissut oman levyn, pitänyt omia konsertteja ja kaiken ohessa opiskellut ennätysajassa opettajan ammatin. Dannyn showssakin Katjalla on soolo-osuutensa.

”Olet tehnyt kaikkesi minun eteeni. Oletko pettynyt, kun en ole lähtenyt omille siivilleni ja luonut kokonaan omaa, itsenäistä uraa?” – Katja Lukin

Kymmenisen vuotta sitten Katja kaivoi jälleen kerran lakanoitaan Dannyn kodin kaapista Kirkkonummella keikkamatkan jälkeen. Mielessä pyörinyt ajatus ei antanut rauhaa, vaan hän käveli Dannyn huoneen ovelle.

”Olet tehnyt kaikkesi minun eteeni. Oletko pettynyt, kun en ole lähtenyt omille siivilleni ja luonut kokonaan omaa, itsenäistä uraa?”

Hän veti henkeä ja jatkoi.

”En halua lähteä. Minusta on niin ihanaa olla juuri tässä, tiimiisi kuuluminen on minun juttuni.”

Danny hymyili.

”Ei sinun tarvitse mihinkään lähteä. Saat olla kanssani niin kauan kuin haluat.”

Rokinnokan vartija on Thaimaasta tuotu Salomon:

Video: Pirjo Kemppinen

Dannyn ja Katjan haastattelu on julkaistu Seura-lehdessä nro 31/20.

X