Rakastetuin tangokuningatar Arja Koriseva on laulanut lavoilla jo yli 42 vuotta – mikä on Arjan suosion salaisuus?

Kaikkien aikojen rakastetuin tangokuningatar Arja Koriseva on pysynyt positiivisena, vaikka kaikki kesätapahtumat peruttiin. ”Onneksi olin saanut säästettyä vähän sukanvarteen rahaa.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran lukijat äänestivät Arja Korisevan suosituimmaksi tangokuninkaalliseksi.

Kaikkien aikojen rakastetuin tangokuningatar Arja Koriseva on pysynyt positiivisena, vaikka kaikki kesätapahtumat peruttiin. ”Onneksi olin saanut säästettyä vähän sukanvarteen rahaa.”
(Päivitetty: )
Teksti: Katri Koskinen

”Täällä mieleni ja sieluni lepää: ai että rakastan kesää” Arja Koriseva, 55, hymyilee kotiseuduillaan Toivakassa, Wäärälän tilalla.

Sorjat koivut ja hahtuvapilvet ovat kuin suomalaisesta postikortista, kun lempeä kesätuuli tarttuu äkkiseltään hameenhelmaan hersyvän naurun saattelemana.

Nyt onkin ollut aikaa nauttia, kun koronakevät tyhjensi työkalenterin. Ensin peruuntui Menopaussi-musikaali, sitten kaikki konsertit ja tanssikeikat. Aivan kaikki.

”Onneksi takana oli työntäyteinen juhlavuosi ja olin saanut säästettyä vähän sukanvarteen rahaa. Alun perin olimme varanneet pottia kotimme terassiremonttia varten. Päätimme, ettei nyt tehdä terassia, vaan eletään päivä kerrallaan.”

Arja koki, että kaikessa erikoisuudessaan koronakevät oli myös ainutlaatuinen aika höllentää tahtia, pysähtyä ja levätä.

”Jäin huojentunein mielin kotiin. Laitoin kaikki työvehkeet, meikit ja korut sivuun. Näiden kilometrien jälkeen osaan arvostaa sitä, että voi vain olla – ilman kalenteria ja aikataulua.”

Ylivoimainen voittaja

Seuran lukijat äänestivät Arja Korisevan ylivoimaisesti suosituimmaksi tangokuninkaalliseksi kautta aikain 1 026 äänellä.

Tuloksen kuullessaan Arjan poskipäät nousevat korviin.

”Voi kiitos! Olen kokenut tämän työn jo nuoresta asti kutsumuksena. Ihanaa, että ihmiset ovat kulkeneet rinnallani kaikki nämä vuodet.”

Kahden käden sormet eivät riitä Arjan pohtiessa suosionsa salaisuutta: Monipuolisuus. Luontevuus. Läsnäolo. Kuuntelemisen ja kohtaamisen taito. Sosiaalinen luonne. Aitous. Uskallus kysyä neuvoja. Huumorintaju.

Ja ennen kaikkea kyky heittäytyä, elää hetkessä.

”Olen saanut tehdä uraani omalla tavallani, omana itsenäni – ja siitä on tykätty.”

”Olen laulanut lavoilla 42 vuotta. Se on kuin kotiin menisin: tiedän tasan tarkkaan, miten hommat toimii, ja mistä ihmiset tykkää. Näiden vuosien aikana olen onnistunut laajentamaan kuulijakuntaa ja laajentanut mukavasti ikähaitaria- ja haarukkaa.”

”Olen laulanut lavoilla 42 vuotta. Se on kuin kotiin menisin: tiedän tasan tarkkaan, miten hommat toimii, ja mistä ihmiset tykkää. Näiden vuosien aikana olen onnistunut laajentamaan kuulijakuntaa ja laajentanut mukavasti ikähaitaria- ja haarukkaa.”  © Pekka Nieminen

Arjan nauravainen luonne herättivät monien kiinnostuksen jo uran alkumetreillä.

”Pertti ”Spede” Pasanenkin sanoi, että älä ikinä anna minkään latistaa sinua: naurua tämä maailma tarvitsee.”

”Enkä muuten naura silloin, jos minua ei naurata”, Arja virnistää.

Laulaessaan Arja on tietoisesti pyrkinyt koskettamaan, vavisuttamaan, herättelemään tunteita.

”Ihmisten hyvinvointi on lähellä sydäntäni. Jos en koskettaisi ihmisiä musiikin kautta, tekisin sen jollain muulla keinoin. Mahdollisuuksien mukaan olen aina esiintymisten jälkeen mennyt ihmisten luo ja kuulostellut heitä.”

Yleisössä vilahtelee tutuiksi tulleita kasvoja. Esiintyessään Arja kertoo katsovansa ihmisiä suoraan silmiin.

”Pyrin siihen, että takarivissäkin sinulle tulee tunne, että katson juuri sinua. Tämä laulu on juuri sinulle, haluan että juuri sinä viihdyt: kuuntele näitä sanoja, eikö olekin upeasti kirjoitettu!”

Yli 42 vuotta lavoilla laulanut rautainen ammattilainen on lukemattomien keikkojen ja konserttien lisäksi nähty monissa tv-ohjelmissa, valkokankaalla ja musikaaleissa peräti 11 pääroolissa.

Uusien tilanteiden ja ihmisten edessä pitää uskaltaa heittäytyä.

Niin Arja teki 31 vuotta sitten.

Kultaiset korvarenkaat

Heinäkuun 8. päivänä 1989 ilmassa oli sateentuntua, mutta Seinäjoen Tangomarkkinoiden aikaan aurinko paistoi.

Tuolloin 24-vuotias, juuri kasvatustieteen maisteriksi valmistunut Arja Koriseva nousi lavalle ja lauloi finaalissa tutun tangon Kultaiset korvarenkaat, jonka arpaonni oli hänelle suonut.

”Se oli dramaattinen tango: melodian haasteellisuus puhutteli minua enemmän kuin itse sanat.”

Onnenrenkaan hiljaa yössä kuuluu kuiskaus.

Hehkuva on kullan kimallus, kuin rakkaus.

Arjan hiukset olivat kiharrettu vaaleaksi värjättyä otsatukkaa myöten, korvissa helkähtivät kultaiset korvakorut. Vasen käsi piteli tottunein elkein mikrofonin johtoa – olihan Arja esiintynyt jo 13-vuotiaasta asti.

Viimeisten tahtien myötä Arjan huulille levisi hampaat paljastava hymy. Isä ja äiti jännittivät eturivissä: olihan äiti naapurin Ainon, oopperalaulaja Anita Välkin siskon, kanssa alun perin Arjan kisaan ilmoittanutkin.

”Pidin mielessäni, että en ollut ennakkosuosikki, kuten edellisvuoden tangoprinsessa Marja-Riitta Aro tai Tarja Lunnas. Siksi minulla ei ollut paineita: äitikin sanoi, että harvemmin sitä kukaan on ensimmäisellä kerralla menestynyt.”

Koriseva muuttui ”Heliseväksi”, ”Solisevaksi”, ”Humisevaksi”, kun juontaja Heikki Hietamies kiusoitteli Arjaa tämän sukunimestä.

Kun Koriseva julistettiinkin voittajaksi, tunne oli kuin sadusta.

”Äiti jännitti niin paljon, että häneltä katkesi patellavyö, kun hän singahti ylös! Isä ja äiti nousivat nopeasti lavalle onnittelemaan minua.”

Arja Koriseva valittiin tangokuningattareksi 1989. Kuninkaaksi valittiin tuolloin Risto Nevala. © STR/LK

Ensimmäinen vuosi oli hurja median ja esiintymisten pyörityksessä.

”Ajattelin, että tämä on nyt minun itsekästä elämääni. Olin tuolloin sinkku, ja mietin, miksi en eläisi, kokisi ja ahmisi nyt tätä kaikkea, kun se on mahdollista? Sitten vasta olisinkin katkera, jos en tähän heittäytyisi!”

Ensimmäisinä tangovuosina Korisevalla oli yli 300 työpäivää vuodessa.

”Elin tien päällä, heräsin joka aamu eri kaupungissa. Mutta kyllä nautinkin siitä!”

Burn outia Arja ei kokenut. Hän teki työtä alusta asti koko sydämellään.

”Jos tämä työ ei ole sydämesi juttu, se alkaa näkyä kaikessa tekemisessäsi.”

Arja Koriseva elää puuhastelijan arkea

Tänä kesänä myös Tangomarkkinat jouduttiin perumaan koronaviruksen vuoksi.

”Onneksi kaikkia töitäni ei peruttu, vaan ne siirrettiin ensi vuoteen. Kun on tehnyt näin pitkän uran, tiedän, että vuosi on aika lyhyt aika. Työt jatkuvat – siihen olen aina luottanut.”

Kotonakaan Arja ei jäänyt toimettomaksi.

”Olen puuhastelija.”

Aviomies Pekka Karmala kävi koko korona-ajan töissä, tyttäret etäkoulua.

 

”Sain syntymäpäivälahjaksi sähkömoottorisahan ja otin isältäni pikakurssin raivaussahan käyttöön: johan pajukot ja risukot saivat kyytiä.”

”Itse pistin työvehkeet päälle ja lähdin mettään! Sain syntymäpäivälahjaksi sähkömoottorisahan ja otin isältäni pikakurssin raivaussahan käyttöön: johan alkoi tulla kaunista, kun pajukot ja risukot saivat kyytiä.”

Kevään aikana he myös peruskorjasivat Arjan vanhemmille vanhan rantasaunan omalta rantatontilta.

”Korona-aikana iskä ja äiti eivät päässeet mihinkään. Äitienpäivänä noudimme heidät sokkona ja sanoimme, että tässä on teille oma kesäpaikka! Nyt he ovat vieneet asuntovaununsa sinne, jotta voivat nukkuakin siellä.”

”Se, että olen voinut henkisesti ja fyysisesti niin hyvin kaikki nämä vuodet, johtuu myös siitä, että kotona on ollut niin hyvä olla”, Arja Koriseva kertoo.

”Se, että olen voinut henkisesti ja fyysisesti niin hyvin kaikki nämä vuodet, johtuu myös siitä, että kotona on ollut niin hyvä olla”, Arja Koriseva kertoo. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Katse tulevassa

Monille korona-aikana kotiin eristäytyminen oli kriisinpaikka.

”Kun viisi vuotta sitten sairastin rintasyövän, edessäni oli vähän samanlainen tilanne: olin lokakuusta toukokuuhun kotona. Päätin silloin, että tämä aika tulee elää nyt näin, antaa kaikki voimavarat siihen. Mutta silloinkin aloin tehdä kotona pientä pintaremonttia!”

Mutta Arja ei halua muistella menneitä. Katse on – ja on aina ollut – tässä hetkessä ja tulevassa.

”Jos pitkän elämän elää, ei ole ketään, joka ei jonkinlaista haastetta joudu elämässään läpikäymään.”

”Asenteeni on, että helpolla en periksi anna! Se on minulla geeneissä: vanhempani ovat ohjeistaneet valoisaan elämänkatsomukseen. Kun on ollut vaikeaa, aina on löytynyt halua mennä eteenpäin sen sijaan, että olisi jäänyt rämpimään surussa.”

Arja Koriseva käy uutta kohti

Kohta Arjan pitkä kesäloma onkin jo ohi. Töitä on luvassa heti elokuusta alkaen: tiedossa on yhteislaulutilaisuus Kaikki laulaa Salmelassa, heti seuraavana päivänä konsertti Kouvolan Anjalassa Ankkapurhan kulttuuripuistossa.

”Ihanaa, että kaikkien näiden esiintymisvuosien jälkeen on olemassa paikka, missä en ole koskaan käynyt!”

Elokuun aikana käynnistyy myös Kontio & Parmas -draamakomedian 3. tuotantokauden kuvaukset, syyskuun alussa Arja kiertää Lapin tunturikappelit.

”Nyt kun en voi mennä tanssilavoille esiintymään, minulla on ollut mahdollisuus nauttia kesästä aivan eri tavalla. Sitten minulla on taas voimaa, energiaa ja intoa, kun alkusyksystä alkaa työtohinat.”

Arjan haaveena olisi toimia jonain päivänä Suomen omana tangolähettiläänä.

”Nyt haluaisin itselleni iloisen ja humoristisen biisin; olen laulanut pitkään kappaleita Enkeleitä yövuorossa ja Majakanvartija. Seuraavaksi haluaisin laulaa suomalaista rillumarei-musiikkia! Se, että ihmiset saa nauramaan, on hieno hetki ja tärkeä tunnetila.”

”Mistä se laulu voisi kertoa?” Arja pohtii ääneen ja katsoo suoraan silmiin.

Artikkeli on julkaistu Seura-lehdessä 29/20. Kuvausasut Serpenttiini.

Katso Arja Korisevan terveiset Seuran lukijoille:

Lue myös: Tiesitkö, kenen kanssa Arja Koriseva esiintyi uransa alkuvuosina?

 Lue myös: Arja Koriseva sai Elävä legenda -palkinnon: ”Minun ei tarvitse muistella menneitä huippuja, koska rakennan uusia koko ajan”

X