Kaukokaipuu johdatti dekkaristin jo vuosia sitten Irlantiin – Markus Ahonen ei kaipaa maisemanvaihdosta: ”Irlannissa elää vahvana yhteisöllisyys”

Kirjailija Markus Ahonen on asunut Irlannissa jo 16 vuotta. Loppua ei näy viihtymiselle eikä Isaksson-dekkarisarjalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija Markus Ahonen ihastui Irlantiin: "Kauniit maisemat, kultturelli ja kansainvälinen ilmapiiri tiivistävät tästä hyvän paikan."

Kirjailija Markus Ahonen on asunut Irlannissa jo 16 vuotta. Loppua ei näy viihtymiselle eikä Isaksson-dekkarisarjalle.
Teksti: Erkki Meriluoto

Markus Ahonen kirjoitti viime vuonna kuudennen Isaksson-sarjan romaaninsa. Kirjailijan Anna pahan kiertää julkaistiin marraskuussa. Kirja sitoo aikaisempien romaanien juonenkäänteitä väkivaltarikosyksikön tutkijan Markku Isakssonin johdolla.

Seura tapasi Markus Ahosen kirjailijoistaan tunnetussa Dublinissa.

Kuinka pitkään Isaksson-sarja vielä jatkuu?

”Seuraavan romaanin käsikirjoitus on jo luettavana kustantamossa. Siinä rikotaan entistä enemmän genrerajoja ja viedään yhteen punoutuvia tarinoita yhä kaunokirjallisempaan muotoon.

Ideat ja aihiot eivät ole loppumassa. Tehtävälistassa on jo useampiker­tainen määrä Isaksson-romaaneja ja yksi muu Isaksson-teos.”

Mikä sinut aikanaan veti Irlantiin ja mikä saa siellä yhä pysymään?

”Päätös lähteä oli yhdistelmä seikkailunhalua ja kaukokaipuuta, kiinnostusta tehdä ulkomailla töitä, ottaa irtiotto monien hektisten työvuosien jälkeen sekä perhe-elämään liittyviä sopivia ajoituksia.

Irlanti oli osuva paikka: englanninkielinen maa, jonne oli EU:n sisällä helppo muuttaa. Irlannin hyvä maine ja kultturelli ilmapiiri olivat hyvä lisä kaiken päälle. Aika on mennyt nopeasti. En ole tuntenut lähdön tunnelmaa.”

Hyvät ja huonot puolet Irlannissa elämisessä?

”Ihmiset ovat ystävällisiä, sosiaalisesti aktiivisia ja avuliaita. Irlannissa elää vahvana yhteisöllisyys. Kauniit maisemat, kultturelli ja kansainvälinen ilmapiiri tiivistävät tästä hyvän paikan.

Huonot puolet: asuntokriisi on vienyt monilta asunnon alta ja nostanut asuinkustannukset pilviin.”

Irlanti ei kuulu Natoon. Miten Ukrainan sota ja Suomen jäsenhakemus näkyvät?

”Suomalaiselle tulee usein tutuilta kysymyksiä sodan aiheuttamista tunnelmista ja Nato-hakemuksesta. Irlanti on tässäkin asiassa Suomen kaltainen, sillä historiassa on samanlaisia yhtymäkohtia.”

Lue myös: Rikoskirjailija Markus Ahonen on viehtynyt kertomaan mysteerejä: ”Kirjoittaminen on ollut jonkinasteinen pakkomielle”

X