Eino Grön: ”En olisi näin hyvässä kunnossa, jos en olisi raitistunut”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Eino Grön on ollut USA:n kansalainen vuodesta 1998 lähtien. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Eino Grön on viihdyttänyt lauluillaan suomalaisia lähes 60 vuoden ajan, eikä suunnitelmissa ole vieläkään eläkkeelle vetäytyminen.

ENNUSTAN, että tästä kesästä tulee kiinnostava. Teen keikkoja italialaisen Umberto Marcaton kanssa. Marcato oli Suomessa tosi suosittu 1950- ja 60-luvuilla. Taisi olla suositumpi Suomessa kuin Italiassa. Hän levytti Toivo Kärjen tangoja myös italiaksi. Esiinnymme yhdessä kesäteattereissa ja -lavoilla.

Olen tavallaan Kärjen löytö, sillä hän istui tuomaristossa vuoden 1958 iskelmäkilpailun SM-kisoissa, jotka voitin. Sen jälkeen tein neljän vuoden levytyssopimuksen Kärjen johtaman Fazerin kanssa.

Joulukuussa Kärjen syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi loppukesällä ilmestyy uusi levyni Toivo Kärjen matkassa.

TUNNUSTAN, että olen tehnyt työtä aina kunnianhimoisella tavalla. En ole koskaan lähtenyt helpoimman kautta tekemään levyjäkään. Olen saanut kokea rikkaan ja etuoikeutetun elämän. Musiikin avulla olen nähnyt maailma, kiertänyt ja esiintynyt kymmenissä eri maissa Australiaa, USA:ta, Aasiaa ja Etelä-Amerikkaa myöten.

Pidän enemmän konserttitilanteista kuin tansseista, sillä ihmiset tulevat konsertteihin kuuntelemaan minua. Tanssipaikoilla osa kuuntelee, osa ei.

ENNUSTAN etten lähde politiikkaan mukaan. En ole sillä tavoin sitoutunut, vaikka 1988 presidentin vaaleissa olinkin Koiviston valitsijamiesehdokkaana. Sain silloin noin 2 000 ääntä.

Urheilin aikoinani TUL:n seurassa ja se ilmaisee riittävästi poliittisen kantani. Paras urheilusaavutukseni on vuodelta 1963, kun voitin TUL:n liittojuhlilla painissa Euroopan mestari Klaus-Jürgen Pohlin.

TUNNUSTAN, että olen laiska lukemaan. Jos ryhdyn lukemaan, dokumentit ja sotahistoria kiinnostavat eniten. Viimeksi luin kirja Hitlerin alaisista ja operaatio Barbarossasta.

Musiikkia kuuntelen paljon. Urheilua seuraan laidasta laitaan, lähinnä jääkiekkoa ja fudista. Joskus tarkastelen myös urheiluhistoriaa.

ENNUSTAN, kuinka jälleen syksyn rospuuttokaudella ensin ajatukseni siirtyvät Floridaan. Olin ensi kerran siellä lomalla 1974 ja ihastuin aurinkoon sekä lämpöön. Pari vuotta myöhemmin hankimme Floridasta asunnon.

USA:n kansalainen olen ollut 1998 lähtien. Kansalaisuuden hyötynä maahan pääsy on helpottunut.

TUNNUSTAN, että viihdyn Floridassa. Siellä asuu runsaasti samanhenkisiä ihmisiä. Floridassa urheilen paljon. Pelaan tennistä ja golfia, uin. Juoksu on vaihtunut rullaluisteluun. Käyn myös kuntosalilla.

TUNNUSTAN, että ammattini oli pojalleni kova rasite. Hän soitti 14-vuotiaana bändissä, mutta ei jatkanut musiikin parissa. Hän työskentelee nykyisin fysioterapeuttina.

ENNUSTAN, että tulen aina asumaan meren äärellä. Olen syntynyt Reposaaressa, jossa asukkaat saivat aikoinaan töitä satamasta ja konepajasta. Kotini Espoossa ja Floridassa sijaitsevat meren lähellä. Pidän myös meriaiheisesta musiikista.

TUNNUSTAN, etten olisi niin hyvässä kunnossa kuin nyt olen, jos en olisi raitistunut 1977. En olisi ainakaan näin energinen. Elämä oli ennen raitistumista aika yksipuolista. Sen puolesta elää, että voisi elää.

ENNUSTAN, että en muuta pysyvästi Floridaan. Emme ole sitä suunnitelleet. Suomi tulee säilymään aina kotimaanani.

TUNNUSTAN, että Johannes Virolainen on ollut yksi karismaattisimmista henkilöistä, joita olen tavannut. Virolainen oli loputon muistelija ja historian tietäjä. Istuin kerran junassa hänen kanssaan ja määräasema meni huomaamatta ohitse. Tapio Rautavaara oli myös hauska seuramies. Olen loputtoman kiinnostunut muista ihmisistä.

TUNNUSTAN, että olen ollut ikäni puolesta eläkkeellä jo monta vuotta. Kokonaan eri asia on jäädä eläkkeelle. En ole pystynyt siihen, ettenkö esiintyisi.

Perusterveyteni on hyvä. Stressiä ei synny, kun pitää esiintymiset aisoissa. Esiinnyn keskimäärin 10 kertaa kuukaudessa. Mitä tekisin, jos olisin eläkkeellä?

X