Aki ja Heli Palsanmäkeä kannatteli vahva parisuhde, kun tulot romahtivat ja Heli sairastui syöpään – ”Nyt kun piru on poissa, on vähän helpompaa”

Vahva parisuhde kannatteli Palsanmäkiä, kun heidän tulonsa romahtivat ja Heli sairastui syöpään. Nyt on aika kiinnittää enemmän huomiota omaan hyvinvointiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seitsemän­toista yhteistä vuotta ovat opettaneet lukemaan toista.

Vahva parisuhde kannatteli Palsanmäkiä, kun heidän tulonsa romahtivat ja Heli sairastui syöpään. Nyt on aika kiinnittää enemmän huomiota omaan hyvinvointiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Kysymys ”Kuinka voit” on Heli Palsanmäelle, 44, vaikea. Kyynel pyrkii välittömästi silmäkulmaan, ja kurkusta kohoaa hermostunut naurahdus.

”Kasvain on poissa, mutta henkinen taakka on vielä iso. Kestää ennen kuin olen kokonaan entiselläni, eli päivä kerrallaan mennään. Mutta en jaksa puhua koko syöpäaiheesta enää yhtään kenellekään.”

Aki Palsanmäki, 52, vilkaisee penkin toisessa päässä istuvaa vaimoaan hiljaisena. Heinäkuun lopun tutkimuksissa selvisi, että tammikuussa todettu syöpäkasvain on poissa. Säännöllinen seuranta jatkuu vielä vuosia, mutta toistaiseksi Palsanmäet voivat huokaista.

Pariskunta on aiemmin kertonut Helin kohtusyövästä tarkemmin ainoastaan Seiskalle, eivätkä he tahdo nytkään puhua enempää aiheesta.

Heli näyttää hyvinvoivalta: ryhdikkään olemuksen viimeistelevät luumunvioletista raikkaan pinkkiin liukuvat hiussuortuvat, jotka kehystävät kasvojen hehkuvaa ihoa. Huutokauppakin pyörii jälleen normaalisti, ja myytävät tavarat odottavat tulevaa elokuun lopun perjantaita siistissä järjestyksessä huoneen perällä.

Sairaus ja viime vuosien muut vaikeudet ovat kuitenkin jättäneet jälkensä.

”Kyllä vapaa-ajalle on tullut erilainen arvostus nyt”, Heli sanoo.

Joutenolon vaikeus

Kiireeseen tottuneilla yrittäjillä on vielä opeteltavaa jouten olossa. Jos mielekästä tekemistä ei keksi, Heliä riivaavat työasiat.

”Kaikenlaisia ajatuksia tulee. Muistan vaikka, että nyt on joku paperityö tekemättä.”

Aki puolestaan saattaa keskittyä televisioon niin, että Helin on vaikea saada hänen huomiotaan – paitsi jos hän ajatuksissaan nakuttaa olohuoneen pöydän metallikahvaa. Silloin Heli saa Akilta ainakin äkäisen mulkaisun.

Jos kaksikko haluaa oikeasti rentoutua, he lähtevät Espanjan Aurinkorannikolle, ystäviensä luo kylään, ulos syömään tai kesäteatteriin. Kun koronapandemia valtasi Suomen, ensimmäiseksi Aki päätti, että sohvalle ei voi jäädä makaamaan. Seuraavaksi he siivosivat kaikki talonsa kaapit ja komerot – useaan kertaan.

Palsanmäet joutuivat monen muun yrittäjän tapaan pohtimaan, miten tulla toimeen, kun rajoitukset sulkivat huutokaupan.

Lue myös: Aki ja Heli Palsanmäen vinkit kotien ja mökkien aarteiden löytämiseen – Näin voit lyödä tavaroilla rahoiksi!

Viime vuosien vastoinkäymisten jälkeen Aki ja Heli keskittyvät työntekoon – muiden suunnitelmien aika on myöhemmin. © Tommi Tuomi

Viime vuosien vastoinkäymisten jälkeen Heli ja Aki Palsanmäki keskittyvät työntekoon – muiden suunnitelmien aika on myöhemmin. © Tommi Tuomi

Tappouhkauksia koronatuesta

Kun Akin ja Helin tulot romahtivat, he pärjäsivät säästöjensä turvin ja välttivät konkurssin. Yrityksen kehittämiseen tarkoitetusta 100 000 euron koronatuesta he luopuivat lopulta kokonaan.

”Se oli oikeastaan pakko palauttaa. Alkoi tulla tappouhkauksia ja sähköpostiin sellaista tekstiä, että kerätään porukka ja tullaan polttamaan teidän talonne”, Aki muistelee.

Palsanmäet saavat säännöllisesti yhteydenottoja niin ihailijoilta kuin inhoajiltakin. Suurin osa palautteesta lämmittää mieltä, mutta yksittäiset ikävät viestit jäävät eri tavalla mieleen.

Aki kiivastuu asiattomasta palautteesta herkästi ja myöntää, että viestit menevät ihon alle aina. Siksi Heli ei hänelle kaikkia sähköposteja tai kirjeitä edes näytä.

Heli on tehnyt muutaman kerran myös rikosilmoituksen, jos sama henkilö on naljaillut useamminkin. Yksittäisiin puheluihin hän reagoi heti.

”Vittuilen niille takaisin. Jos vastaan, annan niille kyllä samalla mitalla takaisin, koska me yrittäjätkin olemme vain ihmisiä. Kaikkea ei tarvitse sietää. Nöyrä pitää olla, mutta ketään ei pidä ruveta nöyristelemään.”

Koronatuen kirvoittamat tappouhkaukset saivat Akin ja Helin mietteliääksi.

”Päätimme, että koskaan ei tulla pyytämään minkäänlaisia tukia mistään”, Aki sanoo.

Helistäkin on tullut tarkempi rahankäyttäjä, mutta hänen kukkaronnyörinsä eivät ole aivan yhtä tiukassa umpisolmussa kuin Akin.

Heli tuhlailee enemmän

Viime vuosien koettelemukset ja nykyinen maailmantilanne ovat tehneet Akista entistä säästäväisemmän.

”On elettävä tarkasti: sähkön hinta nousee, ruoan hinta nousee ja polttoaineen hinta on korkealla. Nyt on pidettävä vähäisetkin pennoset vain taskussa. Ei saa tuhlata missään nimessä.”

Jos pakastin tai pesukone särkyy, täytyy pohtia kunnolla, millaisen, mistä ja milloin ostaa tilalle. Toisaalta rahapussien suita ei pidä kokonaan sulkea, etteivät muut yrittäjät ajaudu konkurssiin.

Helistäkin on tullut tarkempi rahankäyttäjä, mutta hänen kukkaronnyörinsä eivät ole aivan yhtä tiukassa umpisolmussa kuin Akin.

”Jos Akilta kysytään, tuhlaan kaiken, mitä minulla on.”

Akin äänensävystä voi päätellä, ettei hän aivan ymmärrä, miksi euroja pitää laittaa kasvohoitoon tai kampaajalla käymiseen. Helistä itsensä hemmottelu on sen arvoista.

”Välillä pitää hömpötellä.”

Heli on nykyään tarkempi myös oman keräilyharrastuksensa kanssa. Vuosien varrella huutokaupan koristeeksi on ehtinytkin kertyä muistoja menneestä ajasta: tilan seiniä tuskin näkyy peltisten kahvimainosten takaa, hyllyillä lepää rivikaupalla vanhoja kahvi- ja karkkipurkkeja.

Aiemmin Heli keräsi itselleen violettia kotimaista lasia, mutta tilan loputtua hän karsi tusinatuotteita pois. Nyt Heli kelpuuttaa kokoelmaansa vain signeeratut lasiesineet. Parhaillaan hän havittelee Helena Tynellin suunnittelemaa isoa liilanväristä Aurinkopulloa.

Aki puolestaan pitää Kupittaan figuureista, jotka esittävät maalaishahmoja haitarimiehestä parturiin. Aki on myös hieronut kaupat muutamista akustisista kitaroista, joista osan hän on vienyt kitarakorjaajan entisöitäväksi. Hän näppäilee niitä joskus, ja muulloin ne koristavat kodin seiniä.

”Meillä on tuolla yläkerrassa aika maltillinen sisustus, ihan peruskoti on”, Aki sanoo.

Palsanmäillä saattaa olla huutokaupan yläkerrassa aivan tavallinen koti, mutta pihassaan he ovat joutuneet tottumaan siihen, että portinraoista kurkkii uteliaita silmäpareja.

Lue myös: Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja Heli-vaimo tietävät, että elämän hyvät hetket löytyvät pienistä asioista: ”Ylpeys saavutuksista ei silti tarkoita, että pissa olisi noussut päähän”

Fanit portilla

Suomen huutokauppakeisari -ohjelman ensimmäinen kausi esitettiin yhdeksän vuotta sitten. Sarjan suosion myötä pikkupitäjän huutokauppayrittäjistä tuli koko kansan julkkiksia. Se muutti Akin ja Helin elämää väkisinkin.

Kerran Aki huomasi keittiön ikkunasta, että kaksi miestä siemaili olutta heidän terassillaan. Jos kukaan ei ole pyrkinyt pihaan, rauhaa rikkovat puhelimitse lähestyvät mutisijat.

Nyt turvaa tuovat tonttia ympäröivät valvontakamerat ja taloon asennetut hälytysjärjestelmät.

”Aidat on oltava tontin ympärillä, muuten olisi ihmisiä piha täynnä. Heinäkuussa tuossa portin takana käy ihmisiä ottamassa valokuvia. En tiedä, paljonko käy, mutta väitän, että silloin ruuhkavuosina heitä oli satoja”, Aki sanoo.

Palsanmäet eivät ennen julkisuuttakaan viihtyneet pahemmin yöelämässä, mutta nyt heille ei tulisi mieleenkään lähteä lauantai-iltana baariin.

Omalla pihalla puuhailua sen sijaan ei voi välttää. Kesäaikaan Aki ja Heli saavat varautua siihen, että portille kuvaamaan tulleet ihmiset pyytävät yhteiskuvaan. Ja sinne on myös mentävä.

”Tavallaan kotirauha on mennyt”, toteaa Aki.

Liika vakavuus ei kuulu Aki ja Heli Palsanmäen parisuhteeseen. © Tommi Tuomi

Liika vakavuus ei kuulu Aki ja Heli Palsanmäen parisuhteeseen. © Tommi Tuomi

Huumorintaju yhdistää

Moni asia Palsanmäkien elämässä on muuttunut, mutta parisuhde on pysynyt vahvana läpi vuosien. Lokakuussa Akille ja Helille tulee täyteen seitsemäntoista vuotta yhdessä, ja niistä viisitoista he ovat olleet naimisissa.

Yhdessä työskennellessään he ovat oppineet lukemaan toisiaan. Kumpikin tietää, että jos lauantaiaamuna on viideltä lähtö satojen kilometrien päähän meklauskeikalle, kannattaa olla hiljaa.

”Ensimmäiseen kahteen kolmeen tuntiin ei puhuta sanaakaan”, Aki vahvistaa.

Heli myöntää olevansa räjähdysherkempi, mutta on Akikin viime aikoina ollut väsynyt ja kireä. Jos toinen tiuskii, he keskustelevat yhdessä siitä, mikä painaa. Liika vakavuus ei kuitenkaan Palsanmäkien parisuhteeseen kuulu.

”Kai se on tämä meidän keskinäinen huumorintajukin”, Heli sanoo suhteen vahvuuksista.

Huumorintaju myös välittyy: heti perään Aki toteaa, että kun tekee töitä, ei ehdi riidellä.

”Sitä on välillä hemmoteltava ja huomioitava… Vähän lahjoja ostettava”, Aki sanoo.

Viimeksi hän teetti kultasepällä Helille kultasormuksen hääpäivän kunniaksi – eikä kukaan kuulemma halua tietää, kuinka paljon se maksoi.

”Raha on Akille tärkeätä, kunhan se pysyy omassa taskussa”, Heli sanoo eikä pysty pidättämään nauruntyrskähdystä.

Siitä kumpikin on samaa mieltä, että vaikean koronajakson jälkeen muiden unelmien aika on myöhemmin ja nyt on keskityttävä työntekoon. Omasta hyvinvoinnistaan Aki ja Heli haluavat jatkossa pitää enemmän huolta.

Ajateltava enemmän itseä

Aki Palsanmäki kokee olevansa viisikymppisenä elämänsä kunnossa. Hän myöntää, ettei esimerkiksi 30–40-vuotiaana juurikaan harrastanut liikuntaa, mutta nyt mieleinen laji on löytynyt.

”Pelaan padelia aika runsaasti. Sitä tuli viime vuonnakin pelattua 240 tuntia.”

Aki käy pelaamassa vähintään kerran viikossa eikä enää syö kaikkea hyvää, mitä vastaan tulee. Ei hän herkuista silti kokonaan suostu luopumaan.

”Kun ikää on tullut lisää, niin vapaa-aikaakin pitää olla. Jos joka päivä tekee töitä, hautaan menee aika äkkiä.”

Entä Heli – onko hänen suhtautumisensa tulevaan muuttunut?

”Ei ole muuttunut muuta kuin se, että nyt pitää ehkä ruveta ajattelemaan enemmän itseänsä”, Heli vastaa ja herkistyy jälleen.

Juuri ennen lähtöä valokuvaaja kysyy Helin vointia.

”Nyt kun piru on poissa, on vähän helpompaa.”

Nelonen esittää Suomen huutokauppakeisarin 15. kauden uusia jaksoja maanantaisin klo 20.

Lue myös: Huutokauppakeisari Akin ja Helin rakkaustarina -”Aki leppyy onneksi nopeasti”

X