Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston rakkaus syttyi sairaalassa New Yorkissa – Pitkä liitto on kantanut läpi kriisien ja terveyshaasteiden

Taiteilijapariskunta Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston pitkä liitto on kestänyt maailman melskeet ja terveyshaasteet, joista oikeastaan koko suhde saikin alkunsa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanssinopettaja, koreografi, näyttelijä Lotta Kuusisto, 54 ja pianisti-säveltäjä, juontaja Iiro Rantala, 50.

Taiteilijapariskunta Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston pitkä liitto on kestänyt maailman melskeet ja terveyshaasteet, joista oikeastaan koko suhde saikin alkunsa.
Teksti: Linda Martikainen

Muusikko Iiro Rantalan ja näyttelijä Lotta Kuusiston ensikohtaaminen tapahtui Espoossa vuonna 1989.

”Lähennyimme tietylle tasolle vasta 90-luvun alussa New Yorkissa, jonne lähdin silloisen Trio Töykeiden rumpalin kanssa opiskelemaan jazzmuusikoksi”, Iiro Rantala kertoo.

Vaikka Iiro Rantalalle itse koulu oli kuitenkin valtava pettymys ja se jäi, mutta hän löysi New Yorkista toisen intressin eli Lotan.

”Hän kävi katsomassa minua tiuhaan sairaalassa, jossa jouduin olemaan kolme viikkoa sairaalabakteerin takia. Se oli aikamoinen kokemus. Yksi sairaalamuistoni on se kun joku potilas tuli myymään minulle huumeita”, Iiro Rantala muistelee.

Lotta Kuusisto: ”Kun Iiro sairastui, viihdyin hänen luonaan yhä enemmän ja enemmän”

”80-luvun nuorina meillä ei ollut mitään huolia mistään. Tuntui, että kaikista töistäkin sai aina ihan hirveästi palkkaa. Elämä oli pelkkää hauskuutta ja tili oli aina täynnä. Se oli aikaa ennen ensimmäistä lamaa. Vanhemmatkaan eivät vielä silloin oikein tajunneet, mistä kaikesta olisi pitänyt kieltää, eivätkä he juuri mistään kieltäneetkään.

Olin jo valmistunut Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta, kun pyrin vuosi Iiron lähdön jälkeen kouluun New Yorkiin. Halusin seurata omien opettajieni jalanjälkiä. Itse viihdyin hyvin opiskeluideni parissa ja olin kouluun tyytyväinen.

Suomessa olimme siihen asti olleet Iiron kanssa pelkkiä kavereita. Kun Iiro sairastui ja joutui olemaan kauan newyorkilaisessa sairaalassa, viihdyin hänen luonaan yhä enemmän ja enemmän. Olisi tuntunut niin kurjalta jättää toinen sinne karuun huoneeseen. Kolmen viikon aikana ehti jutella aika paljon, ja juttelimmekin aivan kaikesta.”

Iltalive omaa mielenterveystyötä

”Toimimme hyvin yhteen myös koronakeväänä, kun kalenteri tyhjeni hetkeksi kokonaan. Meidän oli vain keksittävä tekemistä ja aloimme tehdä oman mielenterveytemme kannalta iltaliveä. Teimme sitä yli 50 kertaa ja joka ilta mukana oli aina eri biisi ja teksti.

Koronakeväänä kävi mielessä myös ajatus, että hitto, eihän meitä tarvita mihinkään, kaikki pyörii omillaan. Iltalivestä seurasi kuitenkin marraskuussa Musiikkitalolla järjestettävä Sanat & Sävel -konsertti, jota tuskin olisimme muuten tehneet.

Tänä syksynä olemme myös mukana Minna Lindgrenin kirjoittamassa Piilolääkärissä Musiikkiteatteri Kapsäkissä. Iiro on yksi kolmesta säveltäjästä ja lavalla ovat minun lisäkseni myös Hanna Kaila ja Marko Puro.”

Iiro lopetti alkoholin käytön kokonaan nelikymppisenä

”En ole tanssinut enää vuosiin, mutta myönnän kyllä haaveilevani argentiinalaisesta tangosta. Olen yrittänyt houkutella Iiroa mukaan, mutta ei hän oikein lähde. Sinänsä ymmärrän – minulla saattaisi kuitenkin iskeä tanssinopettajuus päälle.

Minulla oli myös aikoinaan välilevyn kanssa ongelmia. Lääkäri määräsi minut fysikaaliseen hoitoon, mutta eihän minua siellä voitu alkaa runnomaan. Vasta kun minua vietiin ambulanssilla ja työnnettiin morfiinia suoneen, myönnettiin lääkärin puolelta hoitovirhe.

Se oli aikamoista. Minun piti siihen aikaan kuitenkin kyetä kuskaamaan lapsia autolla ja istuminen ratin takana siinä kunnossa oli aika hurjaa.

Muistan miten ihmeteltiin, kun Iiro lopetti alkoholin käytön kokonaan nelikymppisenä. Itse en ole täysin tipaton, mutta luonnollisesti omakin käyttö on jäänyt aika vähiin.

Iiro on aina ollut todella terve ja energinen, jopa silloin ylipainoisena. Olen usein ihmetellyt, että jos Iiron olo on illalla flunssainen, on hän aamun sarastaessa jo terve kuin pukki!”

”Toimimme hyvin yhteen myös koronakeväänä, kun kalenteri tyhjeni hetkeksi kokonaan. Meidän oli vain keksittävä tekemistä ja aloimme tehdä oman mielenterveytemme kannalta iltaliveä.”

”Toimimme hyvin yhteen myös koronakeväänä, kun kalenteri tyhjeni hetkeksi kokonaan. Meidän oli vain keksittävä tekemistä ja aloimme tehdä oman mielenterveytemme kannalta iltaliveä.” © Sampo Korhonen

Iiro Rantala: ”Olen pelännyt, että joku uusi Iiro tulee ja vie minun työni”

”Työskentelemme hyvin yhteen. Koronakeväällä olimme ehkä ensimmäiset, jotka alkoivat tehdä jokailtaisia striimejä. Ne saivat tuhansia katsojia.

Olen vuosien varrella tottunut soittamaan loppuunmyydyille, isoille yleisöille. Nyt olen saanut soittaa vain muutamalle kymmenelle hengelle ja se on osoittautunut aika viehättäväksi. Pientä keikkaa, pienellä liksalla ja pienellä varoitusajalla: 80-luku on tullut takaisin!

Myönnän kyllä, että keväällä minulla oli paniikki päällä. Olen aina pelännyt töiden loppumista. Vaikka olen pelännyt, että joku uusi Iiro tulee ja vie minun työni, en silti ole koskaan osannut pelätä sitä, että valtio ja hallitus kieltäisi työntekomme.”

”Käytän pilates-laitetta joka päivä”

”Pilates tuli elämääni kymmenen vuotta sitten välilevyn pullistuman myötä. Minulla oli kaksi pullistumaa.

Olin jo sairaalassa leikkaukseen menossa, kun kipu alkoi yllättäen hellittää. Siinä vaiheessa pullistuma oli painanut vasempaan jalkaan viisi kuukautta ja lääkitys oli ollut kova.

Tein silloin Iiro irti -sarjaa Teemalle ja niistä jaksoista näkee, että olin ihan pilvessä. Lääkäri oli sanonut kuvat nähtyään, että en enää ikinä juokse tai laskettele. Käytän pilates-laitetta joka päivä ja selkä kestää nyt kaiken.”

Ihannepainoisena verenpaine enää vain vähän koholla

”Tein elämäntaparemontin 2000-luvun alkuvuosina. Olin lapsesta saakka ollut aina tosi isokokoinen, mutta terve. Menin lääkäriin 34-vuotiaana hakemaan terveen papereita asunnon lainavakuutusta varten. Silloin selvisi, että minulla oli hirveä verenpaine. Lääkäri sanoi, että ainoa konsti oli painonpudotus. Olin itse yli 130 kiloinen, analoginen vaakakin loppui kesken.

Sittemmin verenpaine on osoittautunut sukurasitteeksi, koska nyt ihannepainoisena se on yhä vähän koholla. Alkoholin käytön lopetin neljänkympin kriisin kohdalla. Kyllästyin yksinkertaisesti siihen pöhnään ja huonoon yöuneen, jonka saatoin saada vain yhdestä annoksesta.

Edelleen tapaan muusikkokavereita, jotka kyselevät motiiveita tipattomuuteeni. Kai sitä pitäisi olla talo ja perhe juotuna tai jokin muu valtava moka taustalla, että lopettaminen olisi sallitumpaa.”

Lue myös: Maailmanympärimatka alkoi 30-vuotishääpäivänä – Näin Päivi tutustui ja rakastui mieheensä uudelleen reissuvuosien aikana

X