Ilkka ”Danny” Lipsanen on luonut Rokinnokkaan oman paratiisinsa – Erikoisuuksiin kuuluvat näköalavessa ja Thaimaasta tuotu elefantti

Laulaja ja musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen viihtyy kesät vapaa-ajan paikassaan Raumalla. Rokinnokan erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa näköalavessa ja Thaimaasta tuotu elefanttipatsas.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Musiikkineuvos Ilkka "Danny" Lipsanen täyttää 80 vuotta. Uralle on mahtunut yhtä sun toista.

Laulaja ja musiikkineuvos Ilkka "Danny" Lipsanen viihtyy kesät vapaa-ajan paikassaan Raumalla. Rokinnokan erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa näköalavessa ja Thaimaasta tuotu elefanttipatsas.
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Laulaja ja musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen esitteli Seuralle Rokinnokan vapaa-ajan kesäpaikkansa: tällainen on Dannyn oma kesäparatiisi.

Dannyn kesäparatiisi sijaitsee Rauman Suvilahdessa

Aallonmurtajan kärjessä, kivien ja piikkisten pensaiden keskellä on ruosteen patinoima ankkuri, josta kohoaa metallinen ketju kohti taivasta. Se jää helposti huomaamatta, sillä muutakin nähtävää riittää yllin kyllin Ilkka ”Danny” Lipsasen kesäpaikassa Rauman Suvilahdessa.

”Muistomerkin nimi on Kontakti”, kertoo Danny.

Ankkuri on Dannyn isälle omistettu muistomerkki.

Ankkuri on Dannyn isälle omistettu muistomerkki. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Hän teetti teoksen isänsä Pentti Lipsasen muistolle. Se symboloi yhteyttä, jonka hän jo varhain menetti.

Dannyn oli vasta 9-vuotias, kun isä lähti Brasiliaan ja jätti perheensä.

”Hänen meni muka ostamaan Kauppahuone Lipsaselle kahvia, mutta reissu kesti vuosia. Kun hän palasi, menin veljeni ja setäni kanssa häntä satamaan vastaan. Odotimme turhaan koko illan.”

Myöhemmin Danny kuuli isän menneen uusiin naimisiin ja saaneen tyttären.

”Kerran näin isän huvipuistossa Maija harteillaan. Katseemme kohtasivat, hän kääntyi ympäri ja käveli pois. Hetki oli musertava pienelle pojalle.”

Vaikka side isään katkesi, Dannyn yhteys Raumaan säilyi.

Dannyn kesäparatiisilla on enteellinen nimi

Vuosien mittaan Danny on luonut Rokinnokasta itsensä näköisen kesä­paratiisin.

Vuosien mittaan Danny on luonut Rokinnokasta itsensä näköisen kesä­paratiisin. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Isovanhempien, August ja Impi Lipsasen isännöimä Vanha-Lahden kartano Raumalla oli todellinen herraskartano, jonka tiluksiin kuului 400 hehtaaria maata ja 26 saarta Rauman edustalla. Dannylle se oli syntymästä saakka varakoti, jonka merkitys vain korostui vanhempien eron jälkeen.

”Se oli paikka, jossa sain tavata myös serkkujani.”

Kartanon peltoja sekä lehmiä, sikoja, hevosia ja kalkkunoita hoitivat pehtoori ja palkolliset. Eläimet olivat silti myös Dannylle tärkeitä. Aikanaan hänen perheessään oli kolme koiraa; cockerspanieli, tanskandogi ja Heidi-tyttären berninpaimenkoira.

Dannyn isovanhemmilla oli 14 lasta. He antoivat mittavasta maaomaisuudestaan jokaiselle jälkeläiselleen myös henkilökohtaiset maa-alueet kartanon mailta, Raumanmeren rannalta. Mielenkiintoista, ehkä jopa enteellistä on se, että Dannyn isälle luovutetun tilan nimi on Rokinnokka.

Isän kuoltua Danny lunasti Rokinnokan itselleen vuonna 1982. 4,5 hehtaarin tilasta tuli hänen perheensä kesänviettopaikka ja tärkeä henkireikä.

Sitä se on edelleen.

Rokinnokan vartija on Thaimaasta tuotu Salomon

Dannyn teksti norsupatsaan jalustassa: ”Edustan isäntäni arvomaailmaa. Rakastan rauhaa. Norsu on kuuluisa viisaudestaan, oikea­mielisyydestään ja ystävällisistä suhteistaan. PS. Myös kuningas Salomo piti elämän nautinnoista ja naisista.”

Dannyn norsupatsas on nimeltään Salomon. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Eläimen nimi on Salomon. Se on veistetty yhdestä puusta, painaa 500 kiloa ja on tuotu Thaimaasta kontissa Suomeen. Jalustaan kiinnitetyissä suomen- ja englanninkielisissä laatoissa Danny perustelee hankintaansa:

”Edustan isäntäni arvomaailmaa. Rakastan rauhaa. Norsu on kuuluisa viisaudestaan, oikeamielisyydestään ja ystävällisistä suhteistaan. PS. Myös kuningas Salomo piti elämän nautinnoista ja naisista.”

Vuosien mittaan Danny on luonut Rokinnokasta itsensä näköisen kesäparatiisin.

Alkuperäinen, vuonna 1952 rakennettu huvila on laajentunut, tilalle on rakennettu vierastalo, baari ja tenniskenttä. Hymyn huulille nostaa Dannyn suunnittelema, mäen päälle rakennettu vesivessa, jonka ikkunasta avautuu upea näköala Rauman merelle.

”Annoin sille nimeksi Locus Privatus. Olen koonnut sinne suurin piirtein kaiken Suomessa tehdyn huumorikirjallisuuden. Elämä täytyy ottaa myös kevyesti.”

Puutarhurin hoitamat nurmikko ja kukkaistutukset kukoistavat.

”Nautin siitä, että kaikki on järjestyksessä ja puutarha hyvin hoidettu.”

 

Jatkuuko Lipsasten suvun saaga Raumalla Dannyn jälkeen?

”Varsinkin vanhimmat lapseni Turo ja Heidi ovat juurtuneet tänne, mutta onhan kyseessä myös valtava kustannuserä. Keskustelemme tulevaisuudesta vielä.”

Rauman kaupunki nimesi katuja Dannyn kunniaksi

Mitä tapahtui Vanha-Lahden kartanolle? Impi ja August Lipsasen jälkeläisistä kukaan ei halunnut lunastaa kartanoa ja sen maita kokonaan itselleen. Vuonna 2009 Danny sukunsa kanssa päätti myydä niitä hallitsevan yhtiön Rauman kaupungille. Yhtiössä osakkaana oli nelisenkymmentä Lipsasen suvun jäsentä ja kauppahinta 4,5 miljoonaa euroa.

Dannyn henkilöhistorialla on silti Rokinnokan lisäksi pysyvä muisto Raumalla. Vuonna 2018 kaupunki nimesi Vanha-Lahden kartanon ja Kokkovuoren väliselle alueelle kaavoitetun pientaloalueen katuja viihdelegendan kappaleiden mukaan Piilopaikaksi ja Tuulensuojaksi. Alueen keskellä oleva puisto ja kevyenliikenteen väylä saivat nimekseen Tuuliviiri.

Lue Dannyn ja Katja Lukinin kansihaastattelu Seura-lehdestä nro 31/20!

Dannyn ja Katjan ystävyys on kestänyt 20 vuotta

Lue myös: Armi Aavikko elää Dannyn muistoissa – ”Naisia on ollut paljon mutta suuria rakkauksia vain kaksi”

Video: Pirjo Kemppinen

X