”Juhlan aihe on tärkein” – Näin kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Elina-puoliso hiljentyvät juhlimaan itsenäisyyspäivää Turussa

Kansanedustaja Ilkka Kanerva ja puoliso, sovellusasiantuntija Elina Kanerva juhlivat itsenäisyyttä ensimmäisen kerran ilman aikataulupaineita kotikaupungissaan Turussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elina ja Ilkka Kanerva ovat olleet Linnan juhlien kuvatuimpia pareja kautta vuosien.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva ja puoliso, sovellusasiantuntija Elina Kanerva juhlivat itsenäisyyttä ensimmäisen kerran ilman aikataulupaineita kotikaupungissaan Turussa.
Teksti: Pirjo Kemppinen

Vuodesta 1975 kansanedustajana toiminut Ilkka Kanerva arvelee osallistuneensa Linnan juhliin 44 kertaa. Päivien aikataulu on ollut aina tiivis. Ilkka on käynyt puhumassa itsenäisyyspäivän juhlissa Turun seudulla ja kiirehtinyt sen jälkeen Helsinkiin vaihtamaan ylleen frakin ennen asettumista tasavallan presidenttiparin kättelyjonoon.

17 kertaa Linnassa juhlinut Elina Kanerva on ollut illan kuvatuimpia naisia ja tyylitajustaan kiitetyimpiä.

”Juhlan aihe on tärkein asia. Kieltämättä on merkitystä myös sillä, että pitää puvusta, jota siellä kantaa yllään”, sanoo Elina Kanerva.

Tänä vuonna kiirettä tai tarvetta uudelle puvulle ei ole.

Elina ja Ilkka aloittavat juhlapäivän hiljentymällä kirkossa itsenäisyyspäivän jumalanpalveluksessa ja käymällä sankarihaudoilla.

”Se kuuluu suomalaiseen tapakulttuuriin. On tärkeää ymmärtää, keitä meidän tulee kiittää itsenäisyydestämme”, Ilkka Kanerva korostaa.

Elinan isoisät ja Ilkan isä olivat sotaveteraaneja.

”Isä haavoittui rintamalla ja palasi uudestaan sotaan. Itsenäisyys on valtiollisista arvoistamme tärkein ja sen hinta on ollut kova. Itsenäisyytemme on lunastettu ja kehitetty vaikean tien kautta”, toteaa Ilkka.

Itsenäistymisen alun historiaa Elina ja Ilkka kunnioittavat myös sytyttämällä kaksi kynttilää kodin ikkunalaudoille.

Silmiin katsomista

Suomi on onnistunut itsenäisyyden sisällön rakentamisessa.

”Maailmanlaajuisissa mittauksissa Suomi ja ylipäätään Pohjoismaat on arvioitu parhaiksi yhteiskunniksi”, Ilkka Kanerva muistuttaa.

Vailla ongelmia maa ei silti ole.

”Suomessa asuu paljon ihmisiä vaatimattomissa oloissa ja vaikeuksien keskellä. Myös heillä pitää olla mahdollisuus samaistua suomalaisuuteen.”

Presidentti Sauli Niinistö sanoi, että itsenäisyyspäivänä katsotaan Suomea silmiin.

”Katsotaan silmiin kaikkia suomalaisia ja otetaan sitä kautta toisemme huomioon. Suomi ei ole vain minä, minä ja minä, vaan me. Tässäkin mielessä sodan perintö ’kaveria ei jätetä’ on suuri elämänviisaus.”

Yksi Elinan suosikeista on vuonna 2019 Linnassa nähty, Anne-Mari Pahkalan suunnittelema puku. ”Asu ja ylipäänsä valmistautuminen virittää juhlan tunnelmaan”, Elina sanoo.

Yksi Elinan suosikeista on vuonna 2019 Linnassa nähty, Anne-Mari Pahkalan suunnittelema puku. ”Asu ja ylipäänsä valmistautuminen virittää juhlan tunnelmaan”, Elina sanoo. © Mirva Kakko/Om-arkisto

Ilta television ääressä

Itsenäisyyspäivänä Elina ja Ilkka Kanerva nauttivat Turun konserttitalossa järjestettävästä juhlakonsertista, jossa kuullaan kattaus kotimaista musiikkia.

”On mukava mennä kerrankin itsenäisyyspäivän juhlaan niin, etten ole pitämässä puhetta, vaan voin istua yleisön joukossa, rauhoittua, kuunnella esityksiä ja sisäistää esille tuotavaa viestiä”, sanoo Ilkka.

Illalla pariskunta rauhoittuu kotiin katsomaan televisiosta itsenäisyyspäivän lähetystä.

Mitä he kaipaavat eniten Linnan juhlista?

”Kohtaamisia ihmisten kanssa”, sanoo Elina.

Yksi kotikatsomoissa seuratuimpia hetkiä on presidenttiparin kättely. Vieläkö tulevaisuudessa kätellään?

”Tapa saattaa muuttua. Ystävällinen nyökkäys on myös tyylikäs ja arvokas tapa tervehtiä”, Elina arvelee.

Koskettavat lauluesitykset

Sankarihaudoilla käynti ja kahden kynttilän sytyttäminen. Onko muita perinteitä, joista Elina ja Ilkka eivät luovu poikkeusajassakaan?

”Itsenäisyyspäivää ilman Finlandiahymniä ja Veteraanin iltahuutoa on vaikea ajatella”, Ilkka toteaa.

Hän odottaa kuulevansa ne Turun juhlakonsertissa. Jos niin ei käy, toiselle laulaja löytyy lähipiiristä.

”Siskoni 4-vuotias poika Linus, kummilapseni, on ihastunut Veteraanin iltahuutoon ja osaa laulaa sen sanasta sanaan”, kertoo Elina.

”Ponteva poika, jonka esityksestä oikeanlainen paatos ei ole kaukana”, lisää Ilkka.

Lue myös: Urakeskeinen Elina Kanerva ei suostu elämään puolison siivellä: ”Minusta ei olisi kotirouvaksi”

X