Ismo Alangon uraa ovat aina määrittäneet intuitiiviset valinnat – Laulaja itse mielii klubeille: ”Areenakeikkaa ehdotettiin – vierastan ajatusta”

Ismo Alanko kertoo itsestään musiikin kuluttajana, raskaasta syntymäpäiväkeikkarupeamastaan ja musiikistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ismo Alanko pitää tuotantonsa kivijalkana 16-vuotiaana kirjoittamaansa kappaletta Muoviruusuja omenapuissa, joka ei koskaan päässyt albumille asti.

Ismo Alanko kertoo itsestään musiikin kuluttajana, raskaasta syntymäpäiväkeikkarupeamastaan ja musiikistaan.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Ismo Alanko myöntää olevansa ihminen, joka jää vatvomaan asioita. Päätös saattaa syntyä hyvinkin nopeasti, mutta ennen lopullisen vastauksen antamista, hän kääntää kaikki kivet varmistuakseen päätöksestä.

Esimerkiksi uudella Me olemme ihme -albumilla on kappale Valvomme näitä öitä, joka saattaa sivuta myös tätä aihetta.

Sen tekstin olen vuodattanut hyvin vapautuneesti musiikkiin. Luulisin, että kappaleella on hyvin paljon kosketuspintaa oman elämäni kanssa. On kummallinen juttu, miksi se biisi lähtee lopussa ihan outoon paikkaan ja muuttuu toisenlaiseksi. Siihen minulla ei ole selitystä.”

Alanko kertoo tehneensä kappaleen loppuun, mutta luottaneensa hetkessä intuitioonsa ja soittanut päälle ihan toisenlaista musiikkia. Hän meni siihen suuntaan, vaikka minkään kirjoittamattoman säännön mukaan sitä ei olisi pitänyt tehdä.

Lue myös: Ismo Alanko, 62, ei luovu toiveikkuudesta: ”Haluan uskoa ihmisestä hyvää – välillä joutuu pettymään raskaasti”

Tuotannon peruskivi jäi albumeilta pois

Tuotantonsa peruskiveksi Ismo Alanko kutsuu 16-vuotiaana tekemäänsä kappaletta Muoviruusuja omenapuissa. Sitä soitettiin teinibändien kanssa, myöhemmin Alanko viimeisteli kappaleen ja sitä soitettiin Hassisen Koneen ensimmäisillä keikoilla.

Siitä ja Reippaina käymme rekkain alle -lauluista tuli myöhemmin Hassisen Koneen ensimmäiseksi levyttämät kappaleet. Levyttäminen oli silloin niin iso juttu, että yhtye päätti olla laittamatta jo levytettyjä kappaleita esikoisalbumilleen Täältä tullaan Venäjä (1980).

Molemmat olivat kuitenkin sen verran onnistuneita, että he antoivat tuottajan valita toisen, joka lopulta päätyisi levylle.

Reippaina käymme rekkain alle valittiin, eikä tuotantoni peruskivi Muoviruusuja omenapuissa päätynyt koskaan millekään albumille. Se on kuitenkin biisi, jota olen soittanut alusta asti keikoilla erilaisina versioina ja kaikilla kokoonpanoilla.”

Ismo Alanko soittaa kitaraa Provinssirockissa.

Ismo Alanko yrittää löytää uutta soitettavaa jokaiselle uudelle kiertueelle. Alanko kuvattuna vuonna 2013. © Niclas Mäkelä / OM-arkisto

Kahdeksan konserttia, 150 laulua

Intuitiiviset valinnat ovat määrittäneet Ismo Alangon uraa aina. Pari vuotta sitten hän juhlisti 40-vuotista uraansa – näinä aikoina moni suuntaa areenalle tai stadionille, mutta Alangolla ei ole ollut palavaa halua sellaiseen.

”Areenakeikkaa ehdotettiin, mutta vierastan vähän sitä ajatusta. Ei ole kiva, että ihmiset ostavat lipun ja joutuvat istumaan piippuhyllyllä. Sitä kokemusta en halua antaa.”

Muusikko pohti, mikä olisi hänestä itsestään hauskaa. Klubikeikka, jossa kaikki vanhat bändikaverit kokoontuvat yhteen. Se tarkoittaisi montaa eri levyä ja aikakautta. Lopulta se tarkoitti kahdeksaa eri konserttikokonaisuutta ja 150 eri kappaletta Tavastialla.

”Se oli hauskinta mitä voin kuvitella. Kaikki pyytämäni kaverit suostuivat, ja se muuttui aika yltiöpäiseksi. Kun kaikki oli sovittu ja liput laitettu myyntiin, tajusin, että minun pitää opetella ne 150 biisiä. Siinä oli paljon treenaamista. Koronan tultua konsertit siirtyivät, joten jouduin treenaamaan ne itsekseni kahteen kertaan.”

Treenivaihe oli konserttien tekemisessä hauskinta. Keikkaväsymystä ei tullut, uusi ohjelmisto piti mielen virkeänä.

”Tapahtuma kesti kaksi viikkoa ja välissä oli viikonloppu, jonka aikana iski pieni flunssa. Tiistain soolokeikalla olin todellisissa vaikeuksissa, miten selviän ääneni kanssa. Tauti meni nopeasti ohi, mutta ääni kärsi aika paljon flunssaisella äänellä laulamisesta. Toisen viikon loppupuolella ääneni oli äärirajoilla.”

Konsertit olivat kaikin puolin Alangon elämää rikastuttava kokemus. Hän sanoo olevansa iloinen niistä, mutta ei tekisi sellaista enää uudestaan.

Lue myös: Heikki Ranta, 24, tekee musiikkilegendojenkin arvostamia parodia-biisejä YouTubeen – Näin Ismo Alanko kommentoi itsestään tehtyä videota

Musiikki on hurmioitumista ja voimakas tunnekokemus

Monet haluavat Ismo Alangon konserttiin, mutta minkälaisissa konserteissa Ismo Alanko itse käy?

Hän kehuu Chisun viimeistä konserttia ja Iggy Popin visiittiä Tallinnassa. Yhdysvaltalainen War on Drugs kuuluu Alangon pojan suosikkeihin, joten he menivät yhdessä katsomaan konserttia Jäähallille.

”Tiesin bändin ja olin kuullut muutaman biisin, mutta en tuntenut heidän musiikkiaan. Keikalla se otti vaivihkaa valtaansa. He soittivat yli kaksi tuntia musiikkia, jota en tuntenut, ja keikan jälkeen huomasin huojuneeni kaksi tuntia sen musiikin vallassa. Se oli hyvin hypnoottinen kokemus.”

Myöhemmin tänä vuonna Alanko on menossa katsomaan Patti Smithia, jota hän kuvaa poikkeukselliseksi.

”Näin hänet joskus Huvila-teltassa. Se oli kohottava ja hengellinen kokemus. En osaa selittää miksi, mutta siinä oli jotain. Olimme joskus Ruisrockissa keikalla ja tulin sieltä omilla kyydeilläni seuraavalle, jotta pystyin seuraavana iltapäivänä käydä katsomassa Patti Smithin.”

Alanko pitää musiikista saatavaa tunne-elämystä erilaisena, kuin muusta taiteesta saatavaa. Kokemuksen saa suoraan hetkessä, erityisesti livemusiikista. Levymusiikin valtaan Alanko pystyi heittäytymään paremmin nuorempana, mutta enää sitä ei tapahdu niin usein.

”Ehkä ennen kaikkea heittäytyminen tapahtuu nykyään silloin, kun tekee omaa musiikkia ja soittaa sitä. Se on hurmioitumista ja voimakas tunnekokemus. Kirjan lukeminen on huomattavasti älyllisempi prosessi.”

Ismo Alangon ura on jatkunut yli 40 vuotta. Hänet muistetaan mittavan soolouransa lisäksi muun muassa Hassisen Koneesta ja Sielun Veljistä. © Sampo Korhonen

Koukussa uutisvirtaan

Ismo Alanko on myös lukija, mutta kutsuu itseään sen suhteen vanhanaikaiseksi: häntä ei puhuttele sellaiset trendissä olevat kirjat, jotka ovat anekdoottimaisia katsauksia kirjailijan omaan elämään. Sen sijaan esimerkiksi Rikoksen ja rangaistuksen muusikko on lukenut kahdesti.

Hanya Yanagiharan Paratiisiin kolahti minuun, kirja oli loistava. Pidin Yanagiharan Pieni elämä -kirjasta, joten päätin lomalla tarttua tuohon toiseen tiiliskiveen.”

Hän lukee myös uutisia, joskin sanoo seuraavansa niitä nykyään liikaa. Kun muusikoiden tilanne eli koronan alkuaikoina päivittäin, uutisvirtaa päivitettiin epätietoisuudessa koko ajan.

”Sitten alkoi Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja uutisten seuraaminen jäi päälle. Olen huomannut olevani erittäin ikävällä tavalla nalkissa tuohon. Pitäisi riittää, että kerran päivässä käy katsomassa mitä tapahtuu.”

Kaiken keskellä laulaja-lauluntekijä ehtii kuitenkin myös rentoutua. Sauna kuuluu hänen suurimpiin intohimoihinsa. Päivä alkaa avannossa. Sillä päivä starttaa Ismo Alangon mukaan hyvin.

Lue myös: Ismo Alanko vajosi syviin vesiin vanhaa albumiaan kuunnellessa – Uusi optimistinen levy syntyi kellarissa istuessa pandemian aikana

Ismo Alanko ei aseta itselleen tavoitteita lauluja kirjoittaessaan. Prosessi koostuu sävelten ja sanojen pallottelusta . © Sampo Korhonen

X