Itämeren hätähuuto huolestuttaa – Julkkikset kantavat huolta meren rehevöitymisestä

Jaa artikkeli
”Itämeri on ollut minulle aina tosi merkityksellinen”, totesi näyttelijä-laulaja Vuokko Hovatta, joka on taiteillut kevään ajan Koronankohottamat -Facebook-ryhmässä.
”Itämeri on ollut minulle aina tosi merkityksellinen”, totesi näyttelijä-laulaja Vuokko Hovatta, joka on taiteillut kevään ajan Koronankohottamat -Facebook-ryhmässä.
Monelle julkkikselle rakas Itämeri on tärkeä elementti. Seuran kyselykierros paljasti, että tähdet kantavat meren tilasta myös moninaista huolta.

Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta on kasvanut merenrannan lähellä Espoossa ja meri on aina ollut taiteilijalle sielua ravitseva lähde. Parisen vuotta Hovatta on ehtinyt myös veneillä tutuilla laineilla.

”Minulla on isäni piirtämä puuvene, jonka keväthuolto on nyt vielä kesken. Jokaisella suomalaisella pitäisi olla oikeus veneilyyn, se avaa niin toisen näkökulman. Merta ja sen valtavaa voimaa on kunnioitettava monella tavalla.”

Hovatta on Itämeren kunnosta huolissaan ja sanoo jokaisen voivan tehdä jotain pientä sen suojelemiseksi. WWF:n Itämeri-kampanjassakin mukana ollut Hovatta muistuttaa, että jokainen voi auttaa ryhtymällä muun muassa Itämeri-kummiksi tai kuukausilahjoittajaksi. Eniten Hovattaa huolestuttaa Itämeren rehevöityminen.

”Kyse on kuitenkin pitkälti ihmisten toimista kuten maatalouden päästöistä, puhumattakaan suuresta itänaapuristamme ja sen päästöistä. Suuri osa vaelluskaloista ei myöskään pääse nousemaan kutupaikolle, koska patoja on tehty.”

Poliittinen vaikuttaminen Itämeren hyväksi

Niina Lahtinen uskoo poliittiseen vaikuttamiseen.

Niina Lahtinen uskoo poliittiseen vaikuttamiseen. Kuva: Niclas Mäkelä/Otavamedia

”Itse uskon, että kaikkein merkittävin teko Itämeren hyväksi on poliitinen vaikuttaminen. Eduskunnassa ja päättävissä asemissa pitää olla ihmisiä, joille se asia on tärkeä. Näin demokratiassa siihen vaikutetaan äänestämällä”, totesi näyttelijä Niina Lahtinen.

Näyttelijä Jussi Vatanen peräänkuuluttaa informaation tärkeyttä Itämeren suojelussa.

Näyttelijä Jussi Vatanen peräänkuuluttaa informaation tärkeyttä Itämeren suojelussa. Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Kolmannen kauden pian starttaavan Downshiftaajat-sarjan näyttelijä Jussi Vatanen peräänkuulutti informaation tärkeyttä Itämeren suojelussa. ”Mielellään sen jättäisi vielä parempaan kuntoon tuleville sukupolville.”

Leena Lehtolaiselle Itämeri on päivittäinen toveri.

Leena Lehtolaiselle Itämeri on päivittäinen toveri. Kuva: Paula Kukkonen/Otavamedia

Inkoon Degerbyssä asuvalle kirjailijalle Leena Lehtolaiselle Itämeri on päivittäinen toveri. ”Toivon Itämeren reunavaltioiden tekevän yhä tehokkaampaa yhteistyötä ystäväni tilan parantamiseksi.”

Sari Havas kantaa huolta Itämerestä.

Sari Havas kantaa huolta Itämerestä. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

Näyttelijä Sari Havakselle vesi on aina ollut tärkeä elementti. Itämeren tilasta Havas kantaa huolta. ”Viime kesänä vesi oli ihan puuroa. Toivon todella, että kaikki tehdään rehevöitymisen estämiseksi ja että merta saataisiin tervehdytettyä.”

Kimmo Ohtosen mukaan Itämeri kertoo meille sekä hyvistä että huonoista toimista. 

Kimmo Ohtosen mukaan Itämeri kertoo meille sekä hyvistä että huonoista toimista.

Luontotoimittaja Kimmo Ohtosen mukaan herkkä Itämeri kertoo meille sekä hyvistä että huonoista toimista. ”Ei ole väliä vain sillä, mitä me siellä merellä teemme vaan se liittyy kaikkeen, kuten kuluttamiseen ja ruokailutottumuksiin. Se on kokonaisvaltainen indikaattori meidän toimistamme maan kamaralla.”

Karita Tykkä asuu meren rannalla

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä tarkkailee veden laatua koko ajan.

Hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä tarkkailee veden laatua koko ajan. Kuva: Mirva Kakko/Otavamedia

Saaristossa asuva hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä tarkkailee veden laatua koko ajan.

”Mikromuovit hirvittävät. Vesiin päätyy järjetön määrä muovia esimerkiksi jätevesien mukana kosmetiikassa”, Karita Tykkä sanoo.

Kuvat: Mirva Kakko, Sampo Korhonen, Paula Kukkonen, Niclas Mäkelä, Pekka Nieminen, Tommi Tuomi/Om-arkisto

Lue myös: Vastuullisen kalastamisen puolestapuhujat – Näyttelijät Kari Hietalahti ja Tommi Korpela: ”Jotkut halaavat puita, me halaamme kaloja”

Kari Hietalahti ja Tommi Korpela ovat huolissaan Itämeren kalalajeista, erityisesti luonnonvaraisesta meritaimenesta, joka on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Kari Hietalahti ja Tommi Korpela ovat huolissaan Itämeren kalalajeista, erityisesti luonnonvaraisesta meritaimenesta, joka on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia

X