Lukioikäisenä Jorma Uotinen rakastui ensikerran – Kiihkeä suhde syttyi seitsemän vuotta vanhemman Kristiina Elstelän kanssa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jorma Uotinen
Jorma Uotinen löysi ensirakkautensa, Kristiina Elstelän Porin teatterista. © Sampo Korhonen / Otavamedia
Jorma Uotinen oli lukiopoika rakastuessaan 7 vuotta vanhempaan Kristiina Elstelään. Hiipuneen intohimon tilalle tuli elinikäinen ystävyys, kuten kävi kaikissa hänen rakkaussuhteissaan.

Jorma Uotinen ilmoitti viisivuotiaana ostavansa kotikaupunkinsa Porin teatterin. Hän hinkui näyttämölle, jotta ”pääsisi teeskentelemään”.

Sauli Miettisen kirjoittamassa, 27.8. ilmestyneessä elämäkerrassa Jorma Uotinen (Otava) kerrataan, kuinka viisi vuotta myöhemmin, ollessaan kymmenen, Jorma soitti samassa pihapiirissä asuvan teatterinjohtaja Martti Lahtisen ovikelloa ja kysyi töitä. Hän pääsikin hoitamaan teatterilaisten koiria, kissoja ja lapsia. Vähän myöhemmin koitti myös ensiesiintyminen Havukka-ahon Nikkenä näytelmässä Havukka-ahon ajattelija.

Avustajan tehtävät teatterissa jatkuivat. 15-vuotiaana Jorma seurasi sisartaan balettitunneille ja vuotta myöhemmin tanssi ensimmäisen kerran teatterin lavalla musikaalissa Viulunsoittaja katolla.

Teatterista löytyi myös ensirakkaus.

Tanssitaitelija, koreografi Jorma Uotinen

© Ari Heinonen / Otavamedia

Kristiina Elstelä säilytti Jorma Uotisen valmistaman korun elämänsä loppuun asti

Näyttelijä Kristiina Elstelä sai kiinnityksen Porin teatteriin vuonna 1967. Kristiina oli 24-vuotias, eronnut ensimmäisestä aviomiehestään, pienen lapsen äiti ja kihloissa, Jorma 17-vuotias lukiolainen. Siitä huolimatta heidän välilleen syntyi kiihkeä suhde, jota he eivät yrittäneetkään salata.

Kristiina säilytti elämänsä loppuun asti vuorikristallein koristellun diadeemin, joka oli yksi koruista, jotka Jorma valmisti hänelle Elizan roolia varten musikaaliin My Fair Lady.

Jorman äiti Helka Uotinen tiesi, missä Jorma vietti öitään. Hänelle pahin uhkakuva oli, että Kristiina alkaisi odottaa Jorman lasta. Niin ei käynyt ja suhde hiipui aikanaan. Sen tilalle tuli elinikäinen ystävyys.

Pari tapasi toisiaan edelleen myös työn parissa. Kun Jorma Uotinen ohjasi syyskuussa 1986 ensi-iltansa saaneen Cats-musikaalin Helsingin kaupunginteatterissa, yhdessä kissarooleista nähtiin Kristiina Elstelä.

Kristiina Elstelä ja Marko Keränen

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa nähtiin vuonna 2006 tanssipari Kristiina Elstelä ja Marko Keränen. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Vuonna 2006 televisiossa alkoi heti suuren suosion saaneen Tanssii tähtien kanssa -ohjelman ensimmäinen tuotantokausi. Jorma valloitti tuomarina rikkaalla kielenkäytöllään. Tanssipareista voiton veivät Tomi Metsäketo ja Sanna Hirvaskari, hopealle ylsivät Kristiina Elstelä ja Marko Keränen.

Kristiina kuoli kesäkuussa 2016. Hietaniemen kappelissa järjestetyssä hautajaistilaisuudessa Jorma asetti arkun päälle punaisen ruusun sekä esitti lyhyen ja äänettömän tanssiliikesarjan viimeisenä tervehdyksenään.

Näyttelijä Kristiina Elstelä

Näyttelijä Kristiina Elstelä oli Jorma Uotisen ensirakkaus. © Piia Arnould / Otavamedia

Jorma Uotinen joi kiljua kerralla niin paljon, että se riitti loppuelämäksi

Kristiinan kanssa Jorma koki ensimmäisen krapulansakin. Vuonna 1968 Kristiina, näyttelijä Juhani Juustinen ja Jorma joivat urakalla Juustisen valmistamaa kiljua. Jorman siihenastiset alkoholikokemukset olivat rajoittuneet korkeintaan valkoviinin maisteluun, mutta tuona iltana juomaa kului litratolkulla.

Seuraavat kolme päivää Jorma makasi Kristiinan asunnossa myrkytystilassa ja järkyttävän pahoinvoinnin kourissa. Kokemuksella oli pysyviäkin seurauksia. Jorma päätti, että alkoholi on aine, jota hän ei kaipaa elämäänsä. Satunnaisia onnittelumaljoja lukuunottamatta päätös pitää edelleen.

Rakastuminen sekä naisiin että miehiin tuntui luonnolliselta jo nuorena

Jorma Uotisen lapsuus- ja nuoruusvuosina homoseksuaalisuus oli lain mukaan rikollista. Biseksuaalisuudesta harva oli edes kuullut.

Jorman seksuaalisuutta alkoivat määritellä muut ennen kuin hänellä oli ensimmäistäkään sukupuolista kokemusta, koska hän herätti huomiota jo varhain erilaisuudellaan; hän oli isätön, teatteria harrastava ja eri tavalla kuin ikäisensä pukeutuva poika. Niinpä naapurin rouvat päättelivät, että hän on homo, ja kävivät kertomassa sen Jorman äidille.

Helka Uotinen ei hätkähtänyt. Hän pyysi rouvia poistumaan eikä maininnut tapahtumasta Jormalle. Sen sijaan hän opetti Jorman ajattelemaan, että itse koettu tunne on oikea.

Jorma hyväksyikin tunteensa luonnollisena, kun hän Kristiina Elstelän jälkeen rakastui Juha-nimiseen poikaan. Juhan kanssa hän toteutti yhden unelmistaan ja matkusti Pariisiin vuoden 1969 kesällä. Sieltä äidille lähetetyssä postikortissa luki: ”Tässä kaupungissa haluan joskus työskennellä.”

Kiertueromanssi Arja Saijonmaan kanssa

Pariisin oopperassa kokeellista tanssin ryhmää johtanut Carolyn Carlson kutsui Jorma Uotisen Pariisiin vuonna 1976.

Osassa tulevista teoksista käytettiin laulajana Peter Brookin teatteriryhmän Michelle Collisonia. Vuoden 1978 esiintymiskiertueen toiselle puoliskolle hän ei voinut lähteä, jolloin Jorma keksi ehdottaa tilalle Pariisin muuttanutta suomalaistaiteilija Arja Saijonmaata.

Kiertueen aikana Arja Saijonmaan ja Jorma Uotisen ystävyys syveni ja he viettivät yhdessä myös öitään. Yhteisten esiintymisten päätyttyä suhde jatkui ystävyytenä, mitä se on yhä.

Lue myös: Jorma Uotinen, 69, ei halua jäädä eläkkeelle: ”En ole ihminen, joka osaisi jäädä paikoilleen”

Jorma Uotinen

”Taiteilija on taiteilija niin kauan kun riittää jotain ajatusta ja ideaa”, kertoo Jorma Uotinen. © Tommi Tuomi / Otavamedia

X