Jutta Urpilainen kertoo Kotiliedessä työstään rauhanvälityksessä: ”Kun tapaan pakolaisleirillä lapsia, näen heissä oman lapseni kasvot”

Äitiys on tehnyt kansanedustaja Jutta Urpilaisesta aiempaa herkemmän. ”Suhtaudun lasten kärsimyksiin entistä tunteellisemmin.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jutta Urpilaisen mielestä nais- ja miespoliitikkoja kohdellaan eri tavoin. "Miehiltä ei kysytä koskaan, tuleeko teille lapsia."

Äitiys on tehnyt kansanedustaja Jutta Urpilaisesta aiempaa herkemmän. "Suhtaudun lasten kärsimyksiin entistä tunteellisemmin."
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Gambelassa Etiopiassa pakolaisleirin olot ovat alkeelliset, kansanedustaja Jutta Urpilainen, 42, kertoo Kotiliedessä.

Noin 90 000 ihmisen leirillä on yksi terveysasema, vaikka säännösten mukaan sellainen pitäisi olla jokaista 10 000 ihmistä kohden. Leirin kouluunkin mahtuu vain puolet lapsista.

Helmikuussa 2018 Jutta teki ensimmäisen kenttämatkansa rauhanvälityksen erityisedustajana sen jälkeen, kun hän aloitti pestissä loppukesästä 2017.

”Kun tapaan pakolaisleirillä lapsia, näen heissä oman lapseni kasvot. Mietin, millaista hänen elämänsä olisi, jos hän olisi syntynyt sinne”, Jutta kuvailee Kotiliedessä.

Kotona Juttaa odottaa kolmivuotias Johannes, jonka Jutta ja hänen puolisonsa Juha Mustonen adoptoivat Kolumbiasta keväällä 2016.

”Äitiys on vaikuttanut hyvin vahvasti siihen, että suhtaudun lasten kärsimyksiin entistä tunteellisemmin. Minun on vaikea katsoa kuvia konfliktialueilta, joissa lapset kärsivät. Toki lasten kokemat vääryydet ovat koskettaneet aina, mutta äitiys on tehnyt minusta herkemmän.”

Pestissään rauhanvälityksen erityisedustajana Jutta seuraa Pekka Haaviston jalanjälkiä ulkoministeri Timo Soinin pyynnöstä.

Kotiliedessä Jutta kuvailee tehtävää vaativaksi harrastukseksi. Pesti vaatii sitoutumista ja matkustelua, mutta siitä ei makseta palkkaa.

”Nyt kun meillä on pieni lapsi, haluan hoitaa työmatkat mahdollisimman tehokkaasti. En halua olla lapsestani erossa yhtään enempää kuin työni edellyttää.”

Lapsesta udeltiin pitkään ja monesti

Kun Jutta valittiin SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 2008, hän oli puolueensa ensimmäinen naispuheenjohtaja. Myös valtiovarainministerinä Jutta toimi ensimmäisenä naisena.

Ennen uraa politiikassa, Jutta työskenteli opettajana. Vaikka kasvatusoppaita on tullut luettua, käytännön arki lapsen kanssa kulkee Jutan mukaan monesti eri teitä.

Jutta on kertonut lapsiperhearjestaan Seuralle jo syksyllä 2017.

Kansanedustaja Jutta Urpilainen puolisonsa Juha Mustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2014. © PEKKA NIEMINEN/OTAVAMEDIA

Ennen kuin Jutasta tuli äiti nelikymppisenä, perheenlisäyksen perään ehdittiin kysellä usein.

”Minulta kyseltiin pitkään, koska meille tulee vauva tai olenko raskaana. Se on tyyppiesimerkki siitä, miten eri tavalla naispoliitikkoja ja -miehiä kohdellaan. Miehiltä ei kysytä koskaan, tuleeko teille lapsia.”

Kun Johannes on hereillä, Jutta kertoo tekevänsä töitä vain hätätapauksessa.

Toimiessaan valtiovarainministerinä Jutta piti puhelimen äänet päällä öisinkin siltä varalta, että jotain tapahtuu. Nyt hän iloitsee vapaudesta vaieta.

”En halua olla koko ajan tavoitettavissa työasioissa.”

X