Anna-lehti: Jutta Urpilainen lykkäsi perhehaaveitaan uransa vuoksi – ”Velvollisuudentunne hallitsi elämääni pitkään”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jutta Urpilainen
© Liisa Valonen
Jutta Urpilainen työskentelee EU-komissiossa ja on äiti kahdelle Kolumbiasta adoptoidulle lapselle. Perheenäidin arki on yllätyksiä täynnä.

Jutta Urpilainen, 46, on yksi Suomen menestyneimmistä naispoliitikoista. 32-vuotiaana hänet valittiin ensimmäisenä naisena SDP:n puheenjohtajaksi. Pian hänestä tuli myös ensimmäinen naispuolinen valtiovarainministeri.

Jutta oli myös ensimmäinen nainen, jota Suomi EU-jäsenyytensä
aikana on esittänyt komissaariksi, ja pian hänet nimitettiin virkaan ensimmäisenä suomalaisena naisena.

Hänen työnkuvaansa EU-komissaarina kuuluu EU:n kumppanuussuhteista Saharan etelänpuoleiseen Afrikkaan, Latinalaiseen Amerikkaan, Väli-Amerikkaan,
Keski-Aasiaan, Karibian ja Tyynenmeren saarivaltioihin sekä niin sanottuihin merten
takaisiin alueisiin, kuten Grönlantiin.

”Lasikattojen rikkomisella ei olisi merkitystä, elleivät muut naiset olisi tulleet perässä”

Jutta Urpilainen on ylpeä urakehityksestään ja siitä, että on rikkonut useita lasikattoja.

”Presidentti Tarja Halosen kanssa olemme kuitenkin usein miettineet sitä, ettei lasikattojen rikkomisella olisi mitään merkitystä, elleivät muut naiset olisi tulleet
perässä”, Jutta Urpilainen sanoo Anna-lehdessä.

Jutan valtiovarainministerinä olosta on kulunut kymmenen vuotta. Hän iloitsee siitä, että naiset ovat saavuttaneet paljon politiikassa sen jälkeen.

”Sekä puolueiden puheenjohtajina että valtiovarainministereinä on ollut jälkeeni jo monta naista. On myös hienoa, että naiset ministereinä ja puoluejohtajina perustavat perheitä ja jäävät vanhempainvapaille.”

Tukea komission puheenjohtajalta

Ura ei estänyt myöskään Jutan perhehaaveiden toteutumista, vaikka lykkäsi niitä.

”Velvollisuudentunne hallitsi elämääni pitkään”, Jutta kertoo.

Jutan perheeseen kuuluu aviomies Juha Mustonen sekä Kolumbiasta adoptoidut pian seitsenvuotias poika ja viisivuotias tytär.

Uran ja perhearjen yhteensovittamisessa Jutta sai tukea esimieheltään, komission saksalaiselta puheenjohtajalta Ursula von der Leyeniltä.

”Hän kertoi omista kokemuksistaan äitinä ja vahvisti luottamustani
siihen, että selviän.”

”Pyyhkimään!”

Perhearkeen tuli muutos koronapandemian alkaessa. Jutan pitkät työmatkat peruuntuivat, ja uuden Brysselin-kodin vierashuone muutettiin työhuoneeksi.

Lasten päiväkoti sulkeutui ja komissaarin arjesta tuli äkkiä samanlaista kuin tuhansien muiden etätöitä tekevien vanhempien.

”Lapset leikkivät viereisessä huoneessa ja aloitin kyselytunnin maakunnan päättäjien kanssa. Melkein saman tien taustaltani kuului huuto ’pyyhkimäääään’.

Muisto naurattaa Juttaa. Yllätetty komissaari pyyteli anteeksi kuulijoiltaan ja yritti huhuilla taakseen, että tulee kohta apuun. Kun hän pääsi vessaan, sieltä oli jo selviydytty omin avuin. Vessapaperia oli kulunut runsaasti.

”Elämä lasten kanssa on täynnä yllätyksiä. Olen aina ollut hyvä organisoimaan asioita ja tehokas, mutta lasten kanssa olen oppinut luovimaan.”

Lue lisää Anna-lehdestä. Jutta Urpilainen kertoo lehdessä, miten hän reagoi Afganistanin tapahtumiin. Hän kertoo myös kirvelevästä tappiostaan hävitessään Antti Rinteelle puoluejohtajakisassa. Jutta kertoo myös, mitä kaipaa Suomesta.

 

X