Karhuryhmän tutkija-kouluttaja Harri Gustafsberg: ”Haluan ymmärtää ihmisen kehon ja mielen yhteyttä mahdollisimman paljon”

Korona-aika ei ole mullistanut tutkija-kouluttaja Harri Gustafsbergin, 53, arkea – hän on jo vuosia selvitellyt kriisejä työkseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Nyt ei voi vain olla ja ottaa kaikkea vastaan, vaan pitää oikeasti tehdä töitä itsensä kanssa.” Kuva: Moskito television

Korona-aika ei ole mullistanut tutkija-kouluttaja Harri Gustafsbergin, 53, arkea – hän on jo vuosia selvitellyt kriisejä työkseen.
Teksti: Milla Olkkonen

Harri Gustafsberg työskenteli 20 vuotta poliisin valmiusyksikössä Karhussa. Nyt hän luotsaa Dplayn Karhuryhmä-ohjelmaa.

Mistä Karhuryhmä-ohjelmassa on kyse?

Työsvuosien jälkeen olen siirtynyt tutkimaan, mitä tapahtuu, kun ihminen joutuu paineen alle. Sarjassa käyn aihetta läpi urani aikana kohtaamieni tilanteiden kautta.

En tahdo kertoa pelkästään vanhoja tarinoita, vaan tarkoitus on, että katsoja ymmärtää sarjan myötä uusia asioita ihmisyydestä.

Onko koronaviruksen aiheuttama poikkeustila kuormittanut mieltäsi?

Olen kolmekymmentä vuotta selvitellyt kriisejä työkseni, joten minulla ei ole ollut vaikeaa. Työni jatkuvat ja tutkimukseni on tässä ajassa kiinni. Uskaltaako sitä edes sanoa, että etätyöskentely sopii minulle aika hyvin.

Perhe on läsnä, aamulla voi käydä lenkillä ja sitten tehdä työt kotitoimistosta käsin. Sen jälkeen on edelleen ihan iskussa, eikä tarvitse ajella monia tunteja sinne tänne.

Onko kriisitilanne tuonut itsestäsi uusia puolia esiin?

Jouduin opettelemaan nopeasti uutta siirtyessäni etätöihin. Huomasin tehneeni töitä tauotta kuukauden, jotta pääsin tasapainoon uuden tilanteen kanssa. Nyt ei voi vain olla ja ottaa kaikkea vastaan, vaan pitää oikeasti tehdä töitä itsensä kanssa. Laiskalle ajattelijalle käy huonosti.

Mitä aiot tehdä, kun poikkeustilanne hellittää?

Pääsen nytkin tekemään lähes samoja asioita kuin normaalielämässä. Olisi helppoa sanoa, että elän hetkessä, mutta se olisi naurettavaa.

Ei ihminen siihen kykene kokoaikaisesti, sillä mielemme tuottaa ajatuksia menneisyydestä ja hahmottaa tulevaisuutta ihan itsenäisesti. Varmasti tulee sitten kutsuttua ystäviä kylään tai mentyä itse heidän tykö.

Työsi Karhuryhmässä oli haastavaa monin eri tavoin. Millä tavalla nyt haastat itseäsi?

Uskon siihen, että mitä enemmän meille tulee ikää, sitä enemmän meidän pitää opiskella sellaisia asioita, joita on vaikea ymmärtää. Se on ihmisenä kasvun prosessi.

Haluan ymmärtää ihmisen kehon ja mielen yhteyttä mahdollisimman paljon. Tämä ohjaa minua kaikessa tekemisessäni. Itse tutkimuksen lisäksi haaste on kertoa aiheesta niin, että ihmiset kokevat hyötyvänsä siitä.

Lue myös: Ihmismielen asiantuntija Harri Gustafsberg – Karhuryhmä seuraa ihmismielen toimintaa ja moraalia

Lue myös: Kun isä puukotti pienen lapsensa Porvoossa, Seppo Ijäs hälytettiin paikalle – Järkyttävä rikos jätti jäljet poliisiinkin

Seppo Ijäs

Kaksi vuotta sitten tällä paikalla pienen tytön elämä päättyi traagisesti. Se jätti pysyvän jäljen myös ulkopuolisiin, kuten poliisipartiossa paikalle tulleeseen Seppo Ijäkseen. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X