Kirkan kuolemasta 10 vuotta – Vastentahtoinen tähti halusi laulaa rockia mutta iskelmästä maksettiin paremmin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kirka osallistui kevään 1975 Euroviisukarsintoihin kappaleella Oh, New York rakkain, joka sijoittui viidenneksi
Kirkan kuolemasta tulee 31. tammikuuta kuluneeksi kymmenen vuotta. Venäläisemigranttien poika oli sielultaan rokkari, joka ei halunnut iskelmätähdeksi.

Pieni harmonikkamies

Kirill ”Kirka” Babitzin syntyi 22.9.1950 Helsingissä venäläistä emigranttisukua olevien Leo ja Elisabeth Babitzinin perheeseen.

Musikaalisen perheen vesa sai viisivuotiaana Sofia-mummoltaan haitarin, jonka kanssa hän kävi viihdyttämässä Porvoon Gammelbackan vanhainkodin asukkaita.

Elämänsä ensimmäiseen pop-konserttiin Kirka pääsi yhdeksänvuotiaana, kun Linnanmäellä esiintyi Paul Anka. Samoihin aikoihin poika aloitti Lasse Pihlajamaan harmonikkakoulun oppilaana.

Laulavat Babitzinit

Babitzinien laulavaan sisaruskatraaseen kuuluivat Kirkan lisäksi isoveli Aleksandr eli Sammy, (1948-1973), Marija eli Muska (s. 1952), Georgij eli Ykä (s. 1955) ja Anna (s. 60). Katraan esikoinen Leo (1946-1948) oli hukkunut vain kaksivuotiaana.

Perheen kotona puhuttiin venäjää, ja vuonna 1957 Kirka aloitti koulun Helsingin Eirassa sijainneessa Venäläisessä kansakoulussa eli Tabunoffin koulussa. Hän oli vilkas lapsi niin koulussa kuin kotonakin.

”Hän rikkoi pienenä aivan kaiken, purki lelut ja radiot vain nähdäkseen, mitä niiden sisällä on. Eikä hän ikinä saanut niitä takaisin kasaan,” Muska ja Ykä muistelivat Seuran haastattelussa.

Koulu sai jäädä

Kuvassa kirmaa Kirkan ensimmäinen yhtye Creatures, jonka laulusolistiksi hänet pestattiin kesällä 1962. Rumpuja paukutti Remu Aaltonen. Ensimmäinen keikka oli samana vuonna tyttöjen ammattikoulussa. Kirka oli vain 12-vuotias.

Creatures ei koskaan levyttänyt, mutta se vilahti Mikko Niskasen 1966 ohjaaman Käpy selän alla -elokuvan tanssilavakohtauksessa. Saman vuoden jouluna seitsemäsluokkalainen Kirka lopetti koulunkäynnin.

Sodan käynyt isä Babitzin ei voinut hyväksyä sitä, että hänen lapsensa uhrasivat kouluopinnot musiikille. Erityistä närkästystä aiheuttivat poikien pitkät hiukset.

”Muistan faijan juosseen sakset kädessään Kirkan perässä”, Ykä kertoi Seuran haastattelussa.

Isä ja äiti oppivat olemaan ylpeitä lastensa musikaalisuudesta siinä vaiheessa, kun nämä alkoivat menestyä.

Hetki lyö

Ensimmäisen singlensä Anna suukko vain / Silloin ihminen kaunein Kirka levytti 1967 Love Recordsille. Taustabändi oli Blues Section, jossa kitaraa soitti Hasse Walli.

Kirkan läpimurto oli Hetki lyö, jonka hän levytti vielä samana vuonna. Kappale oli Pertsa Reposen suomentama versio brittiläisen McCoys-yhtyeen hitistä Beat the Clock.

Levyttäessään Kirka joutui puheopetukseen. Kotona puhuttiin venäjää ja kaduilla Stadin slangia, joten laulun ensimmäiset sanat taipuivat nuorukaisen suussa muotoon ”Hetki lyä.”

Rakkaus ja kuolema

Laulajan debyyttialbumi Kirka keikalla ilmestyi 1969 ja oli ensimmäinen Suomessa ilmestynyt live-LP. Kappaleista suurin osa oli englanninkielistä rokkia. Samana vuonna Nuorten Muotineuvosto valitsi Kirkan Suomen parhaiten pukeutuvaksi nuoreksi.

Kesäkiertueella 1971 Kirka tutustui yhtyeen uuteen taustalaulajaan ja tulevaan vaimoonsa Kirsti Mikkolaan. Isoveli Sammy menehtyi traagisesti autokolarissa 28.4.1973. Samana vuonna Kirka julkaisi ikivihreiden joukkoon nousseen kappaleensa Varrella virran.

Vaikeudet kasaantuvat

Kirkan suosio hiipui 70-luvun loppua kohtia. Verottaja epäili laulajaa veronkierrosta, ja hän joutui myymään asuntonsa velkojensa lyhentämiseksi.

Kirsti ja Kirka avioituivat keväällä 1976 ja saivat neljä lasta. Kuvassa ovat Katarine (1976) ja Boris (1978). Heidän jälkeensä syntyivät Aleksandra (1981) ja Nikolai (1986). Kirkalla on myös liiton ulkopuolisesta suhteesta 1982 syntynyt tytär.

Vastoinkäymiset kasautuivat vuonna 1983, kun Leo-isä kuoli. Kirka osallistui Suomen Euroviisukarsintoihin kolmella kappaleella, mutta karsiutui finaalista.

Talous tiukoilla

1984 Kirka voitti Suomen Euroviisukarsinnat kappaleella Hengaillaan. Luxenburgin finaalissa hän sijoittui yhdeksänneksi.

Kirka toteutti haaveensa ja levytti kaksi englanninkielistä hard rock -albumia. R.O.C.K (1986) myi kultaa mutta The Spell (1987) -levyn myynti jäi vaatimattomammaksi.

Maallinen mammona on katoavaista. Jo seuraavana vuonna Kirka joutui hakemaan apua sosiaalitoimistosta. Verottaja oli muistanut häntä puolentoista miljoonan markan mätkyillä.

Ylös tuhkasta

”Suomessa rock-musiikilla itsensä elättäminen on äärettömän raskasta. Kirka oli joutunut musiikillisten intressiensä takia sossun luukulle. Kun Vexi Salmi ehdotti, että tee myyntilaulu ja tarjosi biisiä, Kirka vastasi, ettei hän voi tuommoista humppaa laulaa. Mutta kun Vexi lupasi kymppitonnin, Kirka teki järkevästi,” muisteli Danny Viva-lehdessä.

Tuo biisi oli Surun pyyhit silmistäni, jolla Kirka voitti Syksyn sävel -kilpailun vuonna 1988. Samaa nimeä kantanut pitkäsoitto ylsi kaikkien aikojen myyntiennätykseen, yli 200 000 kappaletta.

Kappale menestyi myös Kreikassa, jossa se julkaistiin englanniksi. Taloudelliset murheet jäivät taakse, mutta laulajan asenne oli vastahankainen. Hän olisi halunnut laulaa rokkia, ei iskelmää.

Tästä ei ole paluuta

Vuonna 1991 Kirka ja Kirsti erosivat. Varsin pian laulaja muutti yhteen ystävänsä Paula Nummelan kanssa.

”Ystävyysvuosina en ajatellut Kirkaa muuten kuin kaverina. Rakastuminen tapahtui vasta vuonna 1991. Istuimme Aallon kahvilassa Helsingin keskustassa, puhuimme taas jotakin, ja yhtäkkiä katsoin häntä. Silloin tiesin, että herrajumala, nyt se tapahtui. Hänen silmänsä vain kirkastuivat, ja tunne meni kuin salama läpi ja tajusin, että tästä ei ole paluuta,” Paula muisteli Anna-lehden haastattelussa.

Kun pari avioitui 1992, laulajalla oli niskassaan verovelat ja neljän lapsen elatusmaksut.

”Olimme rakastuneita ja onnellisia 50 neliön kaksiossani, jonne Kiki oli muuttanut. Meidän onneemme ei rahaa tarvittu”, Paula kertoi lehdelle.

 Vaikea ihminen

Kirka ja Paula alkoivat odottaa lasta 1994, mutta raskaus päättyi keskenmenoon. Pettymys oli suuri. Pariskunta ei koskaan saanut toivomaansa yhteistä lasta.

Sittemmin Paula tunnusti, että Kirka oli vaikeasti lähestyttävä mies. Iloisen ulkokuoren alla kupli sielunelämä, johon tutustuminen vei häneltä 20 vuotta. Kirkan oli vaikea paljastaa todellista, vakavampaa itseään, jonka hän oli kätkenyt roolinsa taakse.

Keväällä 1997 Kirka maksoi viimeisen erän veroveloistaan, jotka olivat piinanneet häntä 18 vuotta. Samana syksynä käynnistyi 30-vuotisjuhlakiertue. Konsertteja piti alun perin olla 18, mutta suuri suosio muutti suunnitelmat, ja niitä tulikin 56. Yhtä lukuun ottamatta kaikki olivat loppuunmyytyjä.

Hengen mies

2000-luvun alkupuolella Kirkan poika Boris joutui tiedotusvälineiden hampaisiin sekaannuttuaan huumeisiin. Huolta tuottivat myös elatusriidat aviottoman tyttären ja tämän äidin kanssa.

Kirkan turva oli ortodoksinen kirkko, jossa hän oli pienestä pitäen käynyt vanhempiensa kanssa.

”Kumartaminen on selkäytimessä. Tiedän, milloin niin tulee tehdä. Se on kunnioituksen osoittamista Jumalalle”, hän kertoi Seuralle.

Mestarit areenalla

Lokakuussa 1997 Kirka esiintyi Helsingin Hartwall Areenalla yhdessä Hectorin, Pepe Willbergin ja Pave Maijasen kanssa.

Mestareiksi tituleerattu kvartetti kiersi Suomen loppuunmyytyjä konserttisaleja. Seuraavat vuodet työllistivät Kirkaa toden teolla. Hän teki noin 200 keikkaa sekä vuonna 1998 että 1999.

Mestarit myivät Helsingin Olympiastadionin täyteen elokuussa 1999. Lokakuussa ilmestyi Raila Kinnusen kirjoittama elämäkerta Enimmäkseen Kirkasta.

Uusi tuleminen huipentui laulajan 50-vuotisjuhliin ja loppuunmyytyyn konserttiin Helsingin Hartwall Areenalla 20. syyskuuta 2000.

Kirka elää

Kirka menehtyi sairauskohtaukseen 30.1.2007 vain 56-vuotiaana. Hänet on haudattu Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle.

Talvella 2008 järjestettiin Kirkan muistokonsertti, jossa esiintyi Babitzinin sisarusten ohella parikymmentä tähtiartistia.

Koirakiven kesäteatterissa esitettiin 2009 näytelmää Hetki lyö ja Kotkan teatterissa 2010 Kirkan lahje.

Vuonna 2012 amerikkalainen rap-artisti Chamillionaire sämpläsi kappaleeseensa All Mine Kirkan hittiä Hetki lyö.

Seuraava paluu tapahtuu 2. helmikuuta 2017 Linnanmäen Peacock-teatterissa, kun ensi-iltansa saa Helsingin kaupunginteatterin musikaali Surun pyyhit silmistäni. Kirkan roolin esittävät Kalle Lindroth ja Heikki Ranta.Kuvat OM-arkisto

Lue myös:

Kirkan viimeinen haastattelu vuodelta 2007.

X