Kirsti Paakkanen oli glamoröösi maalaistyttö: ”Puheenparsi vilisi vanhan kansan ilmaisuja – ristiriita oli valloittava”

Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen oli suuri suomalainen bisneslegenda, joka ymmärsi suomalaisia ja osasi puhua ihmiset puolelleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirsti Paakkanen kuoli 3. päivänä marraskuuta 92-vuotiaana.

Yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen oli suuri suomalainen bisneslegenda, joka ymmärsi suomalaisia ja osasi puhua ihmiset puolelleen.
Teksti:
Tyyne Pennanen

Marimekon pitkäaikainen omistaja, legendaarinen bisnesnainen, yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen menehtyi Espoossa marraskuun 3. päivänä. Hän oli kuollessaan 92-vuotias.

”Korkeasta iästään huolimatta hänen kuolemansa tuli yllätyksenä. Hän oli niitä ihmisiä, jotka tuntuivat elävän ikuisesti”, sanoo kirjailija-toimittaja Ulla-Maija Paavilainen. Hän on kirjoittanut Paakkasen elämäkerran Suurin niistä on rakkaus (2020).

Ihmisten pilkka viilsi syvän haavan

Kirsti Paakkanen oli kotoisin köyhistä oloista Saarijärveltä. Hänen isänsä oli sekatyömies ja äitinsä kotiäiti. Paakkanen oli iltatähti, jolla oli syntyessään kaksi teini-ikäistä siskoa.

Hän muutti 16-vuotiaana Helsinkiin opiskelemaan ja tienasi opiskelurahojaan tiskaamalla hotellissa ja myyjänä ruokakaupassa. Tie vei mainosalalle, ja 1969 hän perusti naisten mainostoimisto Womenan. Toimisto sijaitsi Forumin korttelissa.

Yrittäjä Kirsti Paakkanen

Yrittäjä Kirsti Paakkanen perusti vuonna 1969 Womenan, naisten mainostoimiston, jota hän johti menestyksekkäästi yli 20 vuotta. © Kari Hautala

Asiakkaita riitti ja palkintoja sateli. Hän vaurastui, ja pitkä minkkiturkki vain viisti maata, kun hän pyyhälsi pitkin Helsinkiä.

Loistavan uran takana piili surua. Paakkanen ei voinut saada lapsia ja oli sen takia päättänyt omistautua työlleen.

Aluksi hän häpesi sukujuuriaan eikä kehdannut kertoa, mistä hän oli kotoisin. Hän valehteli tulevansa Jyväskylästä. Käänne asenteessa tapahtui vuonna 1973. Paakkasen vanhemmat olivat jo kuolleet, kun hän löysi kotitalonsa Raamatun välistä äitinsä kirjoittaman paperin, jossa tämä kertoi käyneensä kerjuulla sokean isänsä kanssa.

”Ihmisten pilkka oli viiltänyt syvän haavan äitiin ja sen myötä myös Kirstiin. Kirsti lyyhistyi lattialle ja itki. Tuolloin hän päätti, ettei enää koskaan häpeäisi köyhiä juuriaan”, Ulla-Maija Paavilainen kertoo.

Kirsti Paakkanen

Marimekon toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen lokakuussa 1991. © Ari Heinonen

Kirsti Paakkanen, Jukka Rintala ja Carina Moneeb

Kirsti Paakkanen, muotisuunnittelija Jukka Rintala ja Carina Moneeb vuonna 1998. © Jorma Pouta

Kirsti Paakkanen oli suomalaisuuden ymmärtäjä

Kirsti Paakkanen möi Womenan vuonna 1989, ja hän oli jo tuumaillut eläköityvänsä. Vuonna 1991 hän kuitenkin osti taloudellisissa vaikeuksissa rypevän Marimekon ja luotsasi sen laman keskellä uuteen nousuun.

”Suomalainen muotiteollisuus oli romahtanut idänkaupan kaaduttua, mutta Marimekon menestys antoi suomalaiselle muotialalle toivoa”, sanoo Fashion Finlandin päätoimittaja Sami Sykkö.

Mikä oli hänen menestyksensä salaisuus?

”Hän ymmärsi suomalaisia ja osasi puhua meidät puolelleen”, Sykkö sanoo.

Ulla-Maija Paavilainen luonnehtii Paakkasta rohkeaksi, idearikkaaksi ja ahkeraksi:

”Hän teki itseään säästämättä töitä 80-vuotiaaksi ja vaati ahkeruutta myös muilta. Hänellä oli kyky palkata osaavia ihmisiä. Kirsti ei ollut hyvä numeroiden kanssa, mutta hän palkkasi taitavia numeromiehiä Marimekkoon.”

Paavilaisen mukaan hän oli mutkaton ja kohteli kaikkia arvostaen, olivat he sitten toimitusjohtajia tai tavallisia tallaajia.

”Hän oli glamoröösi, mutta kun pintaa vähän raaputti, sieltä paljastui maalaistyttö, jonka puheenparsi vilisi vanhan kansan ilmaisuja. Se ristiriita oli valloittava.”

Ihan ilman kupruja ei Paakkasenkaan ura mennyt. Hän osti turkisliike Grünsteinin vuonna 2000 ja sai turkisten vastustajat kimppuunsa.

”Hän kertoi minulle myöhemmin, että se oli yksi hänen suurista virheistään. Yleensä Kirsti Paakkanen kuunteli intuitiotaan, mutta tuolloin hän oli kuunnellut muiden neuvoja siitä, että turkisliikkeen avulla hän voisi viedä Marimekon Venäjälle. Se ei onnistunut ja pari vuotta myöhemmin hän luopui Grünsteinista”, Sami Sykkö kertoo.

Kirsti Paakkanen Linnan juhlissa

Kirsti Paakkanen juhli itsenäisyyspäivänä 2012 Linnan juhlissa. © Pekka Holmström

Juhlisti lähipiirissä 90-vuotissyntymäpäiviään

Kirsti Paakkanen pysyi aktiivisena pitkään. Hän laajensi ja uudisti vielä pari vuotta sitten Westendissä sijaitsevaa kotiaan ja heitti Sami Sykölle 90-vuotishaastattelussaan, että voisi perustaa vielä uuden yrityksen.

”Paakkanen juhlisti 90-vuotissyntymäpäiviään lähipiirissä. Juhlissa olivat paikalla hänelle läheisimmät ihmiset”, Ulla-Maija Paavilainen kertoo.

Paikalla olivat hänen sisarentyttärensä, asiainhoitajansa Kari Miettinen vaimonsa kanssa, Jorma Ollila ja Ilpo Kokkila puolisoineen sekä Paakkasen pitkäaikainen assistentti Päivi Santala. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat myös Matti Alahuhta  ja Tiina Alahuhta-Kasko.

Lue lisää: Yksinäisyys on ollut Kirsti Paakkasen, 91, suuria uhrauksia vaatinut voimavara: ”Kaikki unelmani kävivät toteen yhtä lukuun ottamatta”

X