Kotiliesi: Entisen pituus- ja korkeushyppääjän Ringa Ropon lapset seuraavat äitiään yleisurheilun saralla – ”Olen oppinut pitämään suuni kiinni enkä kannusta kentän laidalla, koska en halua häiritä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ringa Ropo vuonna 2017 © Pekka Mustonen/Otavamedia
Ringa Ropo on edelleen pituushypyssä Suomen ennätyksen haltija vuonna 1990 hyppäämällään 6,85 metrin tuloksellaan.

Ringa Ropo, 52, on entinen pituus- ja korkeushyppääjä, jonka ura loppui rasitusvammojen takia vuonna 1994. Nykyään hän toimii Cambridge-laihdutusvalmentajana, mutta kaksi lasta ovat seuranneet äitiään yleisurheiluun tosissaan.

11 suomenmestaruutta

Jo 10-vuotiaana Ringa rikkoi suomenennätyksiä korkeushypyssä, ja myöhemmin vaihtoi lajiaan pituushyppyyn.

”Korkeushyppy oli silti se suurin rakkauteni. Sen lopettaminen otti koville, mutta toisaalta sain mahdollisuuden jatkaa pituushypyssä, ja aloin treenata sitä tosissani”, Ringa Ropo kertoo Kotiliedessä.

Ringa Ropon huippu-urheilijan ura loppui kokonaan vuonna 1994, kun rasitusvammoja tuli toistuvasti.

”Huippu-urheilua kesti kymmenen vuotta, mutta päätös lopettaa ei ollut vaikea. Olin joka paikasta rikki, ja rasitusvammoja tuli toistuvasti”, Ringa Ropo kertoo.

Hän ehti ansaita 11 suomenmestaruutta uransa aikana.

Olen oppinut pitämään suuni kiinni enkä kannusta kentän laidalla”

Ringa Ropo kertoo, että kaksi hänen kolmesta lapsesta ovat lähteneet harrastamaan yleisurheilua tosissaan. Vanhin, Ella, on 20-vuotias ja Juuso täyttää pian 18 vuotta. Kuopus, Emma, 14 vuotta, on myös urheilullinen.

Ellan päälaji on korkeushyppy ja Juuso taas harrastaa tosissaan pituushyppyä. Vaikka molemmat lajit ovat äidille tuttuja, hän kuitenkin kertoo, että ei ole painostanut lapsiaan valitsemaan juuri näitä lajeja.

”En ole millään tavalla vetänyt kumpaankaan siihen suuntaan, koska en halua tuupata omaa intohimoani heille. On mahtavaa, että he ovat löytäneet lajinsa itse”, kertoo Ringa Ropo.

Hän kertoo kuitenkin tulevansa mielellään mukaan urheilukentille kannustamaan.

”Olen tietenkin mukana ihan täysillä. Mutta on minut pistetty siellä aisoihinkin, erityisesti Ella. Olen oppinut pitämään suuni kiinni enkä kannusta kentän laidalla, koska en halua häiritä. Onnittelen sitten jälkikäteen.”

Ringan tytär Ella Junnila pääsi viime kesänä ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa Berliiniin.

Ensimmäinen lapsi kuoli leukemiaan

Ringa Ropon ja Juha Junnilan ensimmäinen lapsi, Juho, kuoli vain vuoden ja 10 kuukauden ikäisenä leukemiaan.

Ringan ensimmäinen reaktio oman lapsen diagnosoituun Downin oireyhtymään oli ytimekäs: aha.

”En tiedä, miksi tieto ei tullut minulle sokkina. Minulle kaikkein tärkeintä oli se, että sylissäni oli ensimmäinen lapseni. En onneksi silloin tiennyt, minkälaiseksi elämämme muuttuisi.”

Perheeseen tarvittiin paljon apua, eikä vanhemmat tienneet miten toimia. Juho sairastui vuoden ikäisenä akuuttiin myelooiseen leukemiaan ja vietti kymmenen viimeistä kuukautta sairaalassa.

Juhon kuoleman jälkeen perhe muutti Kuopioon.

”Irtauduimme kaikista verkostoistamme, eikä elämä ollut ihan helppoa. Olin rikki ja voimaton.”

Nyt Ringa on pyrkinyt näkemään elämänsä vaikeudet mahdollisuuksina.

”Vaikka se kuulostaa raadollisesta, Juhon kuolema  toi minulle rakkauden lapsiani kohtaan tavalla, jota minun on vaikea selittää. Kiitän Juhoa hänen antamastaan rakkaudesta ja rakastan lapsiani niin paljon, että minuun sattuu.”

X